Pierogi z kaszą jaglaną i serem na słono
Opublikowano: 09.12.2021 r.
Kasza jaglana, ser twarogowy półtłusty, cebula i klarowane masło – to główne składniki czarujących pierogów, które swoim smakiem przeniosą Cię w świat domowej kuchni. Delikatność kaszy połączona z kremowym serem i aromatyczną cebulką podsmażoną na maśle tworzą niezapomniany farsz. Idealna propozycja na obiad pełen tradycyjnych smaków!
Składniki dla 4 porcji:
- Kasza jaglana - 90 g
- Ser twarogowy półtłusty - 125 g
- Cebula - 200 g
- Masło klarowane - 30 g
- Mąka pszenna typ 500 - 260 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek, duża miska, stolnica, wałek, łyżka cedzakowa
Przepis krok po kroku
- Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na maśle zarumień pokrojoną drobno w kosteczkę cebulę z dodatkiem soli.
- Rozdrobnij ser widelcem i wymieszaj z kaszą, połową cebulki oraz solą i pieprzem. Całość powinna być dobrze wymieszana.
- Wstaw duży garnek na gotowanie pierogów, dodaj trochę oleju oraz soli do gotowania wody.
- Podgrzej 1 szklankę wody.
- Na stolnicę wsyp mąkę oraz łyżkę soli. Wyrabiaj je stopniowo dodając bardzo ciepłą wodę.
- Ma powstać bardzo elastyczne ciasto.
- Podziel je na dwie-trzy części.
- Jedną część rozwałkuj, wytnij szklanką okręgi.
- Zacznij lepić pierogi.
- Gotuj pierogi partiami około 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
- Ugotowane pierogi wyjmuj łyżką cedzakową na talerz.
- Podawaj z resztą podsmażonej cebulki.
Komentarz dietetyka
Posiłek jest bardzo sycący i dobrze zbilansowany. Jest dobrym przykładem potrawy w diecie wegetariańskiej.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości