Pierogi z kapustą i pieczarkami
- Olej rzepakowy (45 ml)
- Oliwa z oliwek (30 ml)
- Cebula (100 g)
- Pieczarki (300 g)
- Kapusta kiszona (500 g)
- Mąka pszenna typ 500 (300 g)
- Jajko (1 szt.)
Przepis na pierogi z kapustą i pieczarkami krok po kroku
Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, dodaj posiekaną cebulę i szczyptę soli.
Dodaj pieczarki i smaż przez kolejne 5 minut, a następnie wrzuć posiekaną kapustę i smaż przez kolejne 10 minut, aż zmięknie. Dopraw solą i pieprzem.
Aby zrobić ciasto wysyp mąkę na stolnicę i zrób zagłębienie na środku.
Wbij jajko do dołka, dodaj pół szklanki gorącej wody, sól i olej. Mokre składniki szybko ubij widelcem, a następnie powoli mieszaj z mąką na obrzeżach, aż powstanie miękkie ciasto.
Ugniataj, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto podziel na trzy części.
Rozwałkuj pierwszą część na lekko posypanej mąką stolnicy do uzyskania równej grubości. Za pomocą szklanki wytnij około 12 kółek. Powtórz z pozostałymi dwiema porcjami ciasta.
Nadzienie wkładaj na sam środek kółka, następnie złóż na pół i sklej brzegi.
W dużym garnku zagotuj wodę i gotuj pierogi małymi porcjami przez około 3 minuty, licząc od wypłynięcia na powierzchnię.
-
Zupa pieczarkowa
-
Strogonow
-
Pieczarki faszerowane
-
Kulebiaki
-
Paszteciki z pieczarkami
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Makaron z pieczarkami
-
Karkówka po cygańsku
-
Krokiety z pieczarkami i serem
-
Risotto z pieczarkami
-
Pilaw
-
Leczo z kiełbasą pieczarkami papryką
-
Rolady z mięsem mielonym
-
Mielone z pieczarkami
-
Schab w sosie pieczarkowym
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Zupa strogonow
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Obiad z pieczarkami
Więcej informacji na temat pierogów z kapustą i pieczarkami
Pierogi z kapustą i pieczarkami to tradycyjne danie kuchni polskiej, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Pierogi z tego przepisu są pyszne, delikatne i aromatyczne. Całość, choć pracochłonna jest zdecydowanie warta poświęconego czasu, gdyż efekt końcowy zachwyca smakiem. Sprawdzą się nie tylko na święta.
Przepis na pierogi z kapustą i pieczarkami pozwala przygotować jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej, w dodatku w sposób niezwykle prosty. Całość rozłożona jest na łatwe kroki, dzięki którym całość nie wydaje się skomplikowana. Proces przygotowania można podzielić na dwie części. Najpierw należy stworzyć farsz na pierogi z kapustą i pieczarkami, a następnie ciasto, które będzie nim wypełnione. Zarówno pierwsza, jak i druga część są bardzo łatwe. Farsz można stworzyć nawet dzień wcześniej, dzięki czemu smaki dobrze się ze sobą połączą. Na farsz składa się kapusta kiszona i pieczarki. To połączenie, które świetnie się sprawdza, nie tylko w pierogach, ale również innych polskich daniach. Do pierogów dobrze jest wybrać kapustę kiszoną, która świetnie współgra z ciastem i sprawia, że całość nie jest zbyt mdła. W tym wypadku jak najbardziej sprawdzi się opcja bardzo kwaśna, dlatego nie trzeba jej wcześniej płukać, czy namaczać, choć smażenie jest niezbędne. Duża część osób rezygnuje z dodatku kapusty do swoich dań, ze względu na to, że jest to produkt ciężkostrawny. By to zmienić wystarczy dodać do obróbki termicznej odrobinę kminku. Kiszona kapusta to świetne źródło witaminy C, K i probiotyków. Ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy i trawienny. Dodatkowo wspaniale smakuje. Gdy sparuje się ją z grzybami, tworzą niezwykle udany duet. Pieczarki zwykle wykorzystuje się ze względu na ich walory smakowe, jednak poza tym dostarczają one również sporo cennych składników odżywczych i mineralnych, dlatego włączyć je do codziennego menu.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pierogi z kapustą i pieczarkami, które będą smaczne, a przy okazji naprawdę proste w przygotowaniu, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Całość jest łatwa, a przy okazji naprawdę pyszna.
Alergeny w pierogach z kapustą i pieczarkami
Lista alergenów dla pierogów z kapustą i pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze pierogów z kapustą i pieczarkami
To zdrowa opcja, która może gościć w menu bardzo często.
Energia i białka
(221g)
Węglowodany
(221g)
Tłuszcze
(221g)
Witaminy
(221g)
Składniki mineralne
(221g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.