Pierogi z kapustą i grzybami
- Mąka pszenna typ 500 (640 g)
- Masło (30 g)
- Kapusta kiszona (800 g)
- Cebula - 3 sztuki (300 g)
- Olej rzepakowy (80 ml)
- Suszone grzyby (60 g)
Przepis na pierogi z kapustą i grzybami krok po kroku
Dzień wcześniej namocz grzyby. Włóż suszone grzyby do dużej miski i zalej dwoma łyżkami zimnej wody. Zostaw na noc przykryte talerzykiem.
Grzyby odsącz, zachowując jedną szklankę płynu z moczenia grzybów. Grzyby pokrój w drobną kostkę.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni podgrzej cały olej i podsmaż na nim cebulkę.
Dodaj grzyby i smaż jeszcze kilka minut.
Kapustę kiszoną przepłucz z grubsza i dobrze odsącz, po czym posiekaj nożem i przełóż do dużego garnka.
Do kapusty w garnku dodaj grzyby z cebulą i przyprawy: łyżeczkę cukru, 4 liście laurowe, 5 kulek ziela angielskiego i płaską łyżeczkę pieprzu.
Dolej szklankę wody z moczenia grzybów i pół szklanki zimnej wody. Dokładnie wszystko wymieszaj. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu przez godzinę. Pamiętaj by co jakiś czas kapustę przemieszać.
Po godzinie zdejmij pokrywkę i smaż, aż odparuje (około 20 minut). Zostaw do ostygnięcia.
Do dużej miski wsyp mąkę. Dodaj łyżeczkę soli. Przygotuj 1,5 szklanki (375 ml) gorącej wody. Dodaj do niej masło i mieszaj, aż masło się rozpuści.
Wlej wrzątek do miski z mąką i wymieszaj na początku łyżką, by nie poparzyć dłoni. Gdy trochę straci na temperaturze, zacznij wyrabiać dłońmi do momentu aż zrobi się gładkie i elastyczne. Takie ciasto owiń folią i zostaw na pół godziny.
Stolnicę oprósz mąką. Ciasto podziel na 3 części. Jedną część rozwałkuj na grubość około 3 mm. Wycinaj kółka szklanką lub wykrawaczką do pierogów.
Na każde kółko nakładaj około łyżeczkę farszu. Sklejaj brzegi, nawilżając lekko jeden z nich wodą.
Rozłóż papier do pieczenia i posyp go mąką i po czym układaj na nim gotowe pierogi. W ten sposób wykorzystaj całe ciasto i farsz.
W szerokim garnku zagotuj wodę z odrobiną solą. Gotuj po około 13 pierogów na raz w lekko bulgoczącej wodzie. Gdy pierogi wypłyną na powierzchnie, gotuj je jeszcze 3-4 minuty.
Ugotowane układaj na talerzu obok siebie do ostygnięcia.
Więcej informacji na temat pierogów z kapustą i grzybami
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami to jesteś w odpowiednim miejscu. Nasz sprawdzony przepis na pyszne pierogi jest bardzo prosty w przygotowaniu i nie wymaga wielu składników.
Aby wykonać przepis na pierogi z kapustą i grzybami potrzebne będą grzyby suszone, kapusta kiszona, cebula i olej. Do ciasta potrzebujesz mąki, masła, soli i wrzącej wody.
Na początku dokładnie namocz grzyby w zimnej wodzie przez noc. Dzięki temu nią nasiąkną i odzyskają swój pierwotny kształt. Następnego dnia je odsącz, pokrój w kostkę i podsmaż z cebulą na oleju. Kapustę kiszoną przepłucz z grubsza i posiekaj. Razem z kapustą do garnka włóż przyprawy takie jak: liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Będzie dzięki temu nie tylko pyszna, ale również przyprawy wspomogą proces trawienia dania. Następnie cebulę i grzyby. Wlej szklankę wody z moczenia grzybów i pół szklanki zimnej wody. Wszystko razem gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez godzinę. Następnie zdejmij pokrywkę i odparuj jeszcze chwilę.
Aby wykonać ciasto na pierogi wsyp mąkę do miski. Dodaj sól i wrzątek z masłem. Na początku mieszaj łyżką, następnie wyrabiaj dłońmi. Elastyczne ciasto odstaw na 30 minut. Następnie podziel je na części, wałkuj i wycinaj kółka. Na każde z nich wyłóż po łyżeczce przestudzonego farszu i dokładnie sklej brzegi. Teraz wystarczy pierogi ugotować i gotowe.
Przez zawartość grzybów i kapusty, jest to danie ciężkostrawne, dlatego warto nie pomijać dodatku przypraw. Pozostały sok z kiszonej kapusty możesz spokojnie wypić, ponieważ ma wiele prozdrowotnych oddziaływań na organizm. Jest źródłem antyoksydantów, witamin i minerałów. Dodatkowo zawiera naturalne probiotyki, które kształtują równowagę bakteryjną w dolnym odcinku przewodu pokarmowego, co jest bardzo dobre dla naszego zdrowia.
Chociaż grzyby suszone uważane są w Polsce głównie jako dodatek smakowy, to warto wspomnieć, że mają również wiele wartości odżywczych. Zawierają dużo białka, witaminę A oraz witaminy z grupy B. Dlatego warto spożywać dania na bazie suszonych, leśnych grzybów.
Jeśli potrzebny Ci pomysł na przechowywanie pierogów to możesz je ugotować i zamrozić lub schować do zamrażalnika jeszcze przed ugotowaniem. Wigilijne przygotowania są wymagające, dlatego warto wykonać dania na święta już wcześniej.
Alergeny w pierogach z kapustą i grzybami
Lista alergenów dla pierogów z kapustą i grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze pierogów z kapustą i grzybami
Grzyby leśne zawierają dużo białka, witaminę A oraz witaminy z grupy B.
Energia i białka
(20g)
Węglowodany
(20g)
Tłuszcze
(20g)
Składniki mineralne
(20g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.