Pierogi z jabłkami

Opublikowano: 16.02.2022 r., 9:27 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pierogi z jabłkami podane w brązowej miseczce.
Pierogi z jabłkami
Pierogi z jabłkami to wspaniała propozycja na pyszny danie obiadowe dla całej rodziny na słodko. Pierogi z jabłkami przypominają w smaku szarlotkę. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
1031 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
71
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (100 g)
  • Jabłko 3 średnie sztuki (500 g)
  • Cukier 1 szklanka (200 g)
  • Mascarpone (300 g)
  • Sok z cytryny (50 ml)
  • Masło (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, duża miska

Przepis na pierogi z jabłkami krok po kroku

W misce umieść mąkę pszenną, wlej wodę i zagnieć gładkie ciasto.

Odstaw je na 30 minut pod przykryciem.

Jabłka obierz ze skórki, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej masło, dodaj jabłka, wsyp cukier i cynamon, smaż jabłka, aż puszczą sok.

Na patelnię dodaj mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny i gotuj do zgęstnienia masy.

Rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 cm.

Rantem cukierniczym wykrawaj kawałki ciasta jeden obok drugiego.

Na każdym kawałku ciasta umieść farsz i zlep brzegi ciasta.

W dużym garnku zagotuj wodę.

Umieszczaj partiami we wrzątku pierogi i gotuj przez 5-6 minut.

Pierogi podawaj w głębokim talerzu w dodatkiem serka mascarpone i cynamonem.

Jak oceniasz przepis na pierogi z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,5% osób

Więcej informacji na temat pierogów z jabłkami

Pierogi z jabłkami to bardzo dobry pomysł na obiad dla rodziny. Pierogi na słodko można podać także jako deser podczas spotkania ze znajomymi. Przepis na pierogi z jabłkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je ugotować. Do zrobienia pierogów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jabłka, mąka ziemniaczana, cynamon, cukier, serek mascarpone, cytryna, masło.

Jak zrobić pierogi z jabłkami? W misce umieść mąkę pszenną, wlej wodę i zagnieć gładkie ciasto. Odstaw je na 30 minut pod przykryciem. Jabłka obierz ze skórki, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło, dodaj jabłka, wsyp cukier i cynamon, smaż jabłka, aż puszczą sok. Na patelnię dodaj mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny i gotuj do zgęstnienia masy. Rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 cm. Rantem cukierniczym wykrawaj kawałki ciasta jeden obok drugiego. Na każdym kawałku ciasta umieść farsz i zlep brzegi ciasta. W dużym garnku zagotuj wodę. Umieszczaj partiami we wrzątku pierogi i gotuj przez 5-6 minut. Pierogi podawaj w głębokim talerzu w dodatkiem serka mascarpone i cynamonem.

Jabłka są bardzo popularnym na całym świecie owocem. Na całej kuli ziemskiej występuje około 9 tysięcy odmian tego owocu. Jabłka różnią się kolorem, smakiem oraz konsystencją miąższu. Słodkie i chrupiące jabłka najchętniej są spożywane na surowo. Jabłka cierpkie o miękkiej konsystencji świetnie nadają się na ciasta i dżemy. Jabłka zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego i pektyn, które bardzo korzystnie wpływają na pracę naszych jelit. Zapobiegają zaparciom oraz pozwalają kontrolować prawidłowy poziom glukozy we krwi. Jabłka są także owocem zasobnym w witaminę C będącą naturalnym antyoksydantem.

Podsumowując pyszne pierogi z jabłkami sprawdzą się podane na obiad dla dzieci i dorosłych. Pierogi to prosty przepis na szybki posiłek. Ciasto na pierogi przygotowuje się w mniej niż 10 minut. Pierogi można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni i odsmażyć na maśle przed podaniem. Dobre pierogi na słodko to także dobry pomysł na deser podane z cynamonem.

Alergeny w pierogach z jabłkami

Lista alergenów dla pierogów z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Masło

Wartości odżywcze pierogów z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

Pierogi z jabłkami to danie zawierające duża ilość błonnika pokarmowego. Pierogi są jednak źródłem sporej ilości węglowodanów prostych, które w gwałtowny sposób podnoszą poziom cukru we krwi. Nie powinny tego typu wyrobów spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
294.57
1031.00
Białko (g)
5.19
18.16

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
41.59
145.56
Węglowodany przyswajalne (g)
40.56
141.95
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.03
3.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
12.07
42.24
Tłuszcze nasycone (g)
10.55
36.92
Tłuszcze nienasycone (g)
1.52
5.32
Cholesterol (mg)
32.34
113.20
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina B6 (mg)
0.08
0.29
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.29
1.02
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.50
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.11
7.37
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
44.46
155.60
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
11.00
38.50
Potas (mg)
126.54
442.90
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń (mg)
35.31
123.60
Fosfor (mg)
49.49
173.20
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.69
54.90
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.71
5.99
Cynk (mg)
0.35
1.24
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.27
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.24
0.85
Brak danych dla: cukier, mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów z jabłkami 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pierogów z jabłkami

Koszt składników
33.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
100 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Jabłko
500 g
3 średnie sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
1.39
Za 500 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Mascarpone
300 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.80
Za 300 g
Sok z cytryny
50 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 3
2.50
Za 50 ml
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Koszt składników
33.00