Przepis na pierogi z jabłkami krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, duża miska

W misce umieść mąkę pszenną, wlej wodę i zagnieć gładkie ciasto.

Odstaw je na 30 minut pod przykryciem.

Jabłka obierz ze skórki, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej masło, dodaj jajka, wsyp cukier i cynamon, smaż jabłka, aż puszczą sok.

Na patelnię dodaj mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny i gotuj do zgęstnienia masy.

Rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 cm.

Rantem cukierniczym wykrawaj kawałki ciasta jeden obok drugiego.

Na każdym kawałku ciasta umieść farsz i zlep brzegi ciasta.

W dużym garnku zagotuj wodę.

Umieszczaj partiami we wrzątku pierogi i gotuj przez 5-6 minut.

Pierogi podawaj w głębokim talerzu w dodatkiem serka mascarpone i cynamonem.

Pierogi z jabłkami podane w brązowej miseczce.
Pierogi z jabłkami
Koszt przygotowania dania
16.69 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1031 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
71

Pierogi z jabłkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pierogach z jabłkami

Pierogi z jabłkami to bardzo dobry pomysł na obiad dla rodziny. Pierogi na słodko można podać także jako deser podczas spotkania ze znajomymi. Przepis na pierogi z jabłkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je ugotować. Do zrobienia pierogów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jabłka, mąka ziemniaczana, cynamon, cukier, serek mascarpone, cytryna, masło.

Jak zrobić pierogi z jabłkami? W misce umieść mąkę pszenną, wlej wodę i zagnieć gładkie ciasto. Odstaw je na 30 minut pod przykryciem. Jabłka obierz ze skórki, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło, dodaj jajka, wsyp cukier i cynamon, smaż jabłka, aż puszczą sok. Na patelnię dodaj mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny i gotuj do zgęstnienia masy. Rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 cm. Rantem cukierniczym wykrawaj kawałki ciasta jeden obok drugiego. Na każdym kawałku ciasta umieść farsz i zlep brzegi ciasta. W dużym garnku zagotuj wodę. Umieszczaj partiami we wrzątku pierogi i gotuj przez 5-6 minut. Pierogi podawaj w głębokim talerzu w dodatkiem serka mascarpone i cynamonem.

Jabłka są bardzo popularnym na całym świecie owocem. Na całej kuli ziemskiej występuje około 9 tysięcy odmian tego owocu. Jabłka różnią się kolorem, smakiem oraz konsystencją miąższu. Słodkie i chrupiące jabłka najchętniej są spożywane na surowo. Jabłka cierpkie o miękkiej konsystencji świetnie nadają się na ciasta i dżemy. Jabłka zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego i pektyn, które bardzo korzystnie wpływają na pracę naszych jelit. Zapobiegają zaparciom oraz pozwalają kontrolować prawidłowy poziom glukozy we krwi. Jabłka są także owocem zasobnym w witaminę C będącą naturalnym antyoksydantem.

Podsumowując pyszne pierogi z jabłkami sprawdzą się podane na obiad dla dzieci i dorosłych. Pierogi to prosty przepis na szybki posiłek. Ciasto na pierogi przygotowuje się w mniej niż 10 minut. Pierogi można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni i odsmażyć na maśle przed podaniem. Dobre pierogi na słodko to także dobry pomysł na deser podane z cynamonem.

Wartości odżywcze pierogów z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kalorie)
294.57 kcal
1031.00 kcal
Białko
5.19 g
18.16 g

Węglowodany w pierogach z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany
41.59 g
145.56 g
Węglowodany przyswajalne
40.56 g
141.95 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.03 g
3.61 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz
12.07 g
42.24 g
Tłuszcze nasycone
10.55 g
36.92 g
Tłuszcze nienasycone
1.52 g
5.32 g
Cholesterol
32.34 mg
113.20 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pierogi z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina B6
0.08 mg
0.29 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tiamina
0.29 mg
1.02 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.14 mg
0.50 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna
2.11 mg
7.37 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Foliany
44.46 µg (mcg)
155.60 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pierogi z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód
11.00 mg
38.50 mg
Potas
126.54 mg
442.90 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń
35.31 mg
123.60 mg
Fosfor
49.49 mg
173.20 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez
15.69 mg
54.90 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo
1.71 mg
5.99 mg
Cynk
0.35 mg
1.24 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.27 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Mangan
0.24 mg
0.85 mg
Brak danych dla: cukier, mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów z jabłkami 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pierogach z jabłkami

Lista alergenów dla pierogów z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Masło

Cena przygotowania pierogów z jabłkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
100 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Jabłko
500 g
3 średnie sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
1.39
Za 500 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Mascarpone
300 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.80
Za 300 g
Sok z cytryny
50 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 3
2.50
Za 50 ml
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Koszt składników
33.00
Jak oceniasz przepis na pierogi z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób