Pierogi z jabłkami
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (100 g)
- Jabłko - 3 średnie sztuki (500 g)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Mascarpone (300 g)
- Sok z cytryny (50 ml)
- Masło (100 g)
Przepis na pierogi z jabłkami krok po kroku
W misce umieść mąkę pszenną, wlej wodę i zagnieć gładkie ciasto.
Odstaw je na 30 minut pod przykryciem.
Jabłka obierz ze skórki, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej masło, dodaj jabłka, wsyp cukier i cynamon, smaż jabłka, aż puszczą sok.
Na patelnię dodaj mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny i gotuj do zgęstnienia masy.
Rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 cm.
Rantem cukierniczym wykrawaj kawałki ciasta jeden obok drugiego.
Na każdym kawałku ciasta umieść farsz i zlep brzegi ciasta.
W dużym garnku zagotuj wodę.
Umieszczaj partiami we wrzątku pierogi i gotuj przez 5-6 minut.
Pierogi podawaj w głębokim talerzu w dodatkiem serka mascarpone i cynamonem.
Więcej informacji na temat pierogów z jabłkami
Pierogi z jabłkami to bardzo dobry pomysł na obiad dla rodziny. Pierogi na słodko można podać także jako deser podczas spotkania ze znajomymi. Przepis na pierogi z jabłkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je ugotować. Do zrobienia pierogów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jabłka, mąka ziemniaczana, cynamon, cukier, serek mascarpone, cytryna, masło.
Jak zrobić pierogi z jabłkami? W misce umieść mąkę pszenną, wlej wodę i zagnieć gładkie ciasto. Odstaw je na 30 minut pod przykryciem. Jabłka obierz ze skórki, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło, dodaj jabłka, wsyp cukier i cynamon, smaż jabłka, aż puszczą sok. Na patelnię dodaj mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny i gotuj do zgęstnienia masy. Rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 cm. Rantem cukierniczym wykrawaj kawałki ciasta jeden obok drugiego. Na każdym kawałku ciasta umieść farsz i zlep brzegi ciasta. W dużym garnku zagotuj wodę. Umieszczaj partiami we wrzątku pierogi i gotuj przez 5-6 minut. Pierogi podawaj w głębokim talerzu w dodatkiem serka mascarpone i cynamonem.
Jabłka są bardzo popularnym na całym świecie owocem. Na całej kuli ziemskiej występuje około 9 tysięcy odmian tego owocu. Jabłka różnią się kolorem, smakiem oraz konsystencją miąższu. Słodkie i chrupiące jabłka najchętniej są spożywane na surowo. Jabłka cierpkie o miękkiej konsystencji świetnie nadają się na ciasta i dżemy. Jabłka zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego i pektyn, które bardzo korzystnie wpływają na pracę naszych jelit. Zapobiegają zaparciom oraz pozwalają kontrolować prawidłowy poziom glukozy we krwi. Jabłka są także owocem zasobnym w witaminę C będącą naturalnym antyoksydantem.
Podsumowując pyszne pierogi z jabłkami sprawdzą się podane na obiad dla dzieci i dorosłych. Pierogi to prosty przepis na szybki posiłek. Ciasto na pierogi przygotowuje się w mniej niż 10 minut. Pierogi można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni i odsmażyć na maśle przed podaniem. Dobre pierogi na słodko to także dobry pomysł na deser podane z cynamonem.
Alergeny w pierogach z jabłkami
Lista alergenów dla pierogów z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Masło
Wartości odżywcze pierogów z jabłkami
Pierogi z jabłkami to danie zawierające duża ilość błonnika pokarmowego. Pierogi są jednak źródłem sporej ilości węglowodanów prostych, które w gwałtowny sposób podnoszą poziom cukru we krwi. Nie powinny tego typu wyrobów spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.