Pierogi z gęsiną
- Mąka pszenna typ 550 - 3 szklanki (390 g)
- Olej rzepakowy (40 ml)
- Sól - 1 łyżeczka (5 g)
- Pierś z gęsi (600 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 1 ząbek (5 g)
- Smalec - gęsi, 2 łyżki (30 g)
Przepis na pierogi z gęsiną krok po kroku
Pierś z gęsi umyj i ugotuj przez 1-1,5 godziny w wywarze warzywnym (marchewka, pietruszka, seler, kilka ziaren ziela angielskiego, liście laurowe).
Mięso zmiel w maszynce do mięsa.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na złoto na gęsim smalcu.
Dodaj cebulę do mięsa. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do masy.
Dopraw świeżo mielonym pieprzem, posól do smaku, dodaj łyżeczkę majeranku i szczyptę gałki muszkatołowej. Farsz dokładnie wymieszaj i odstaw na czas przygotowania ciasta by się przegryzł.
Mąkę przesiej na stolnice. Zrób wgłębienie i wlej olej i 3/4 szklanki bardzo gorącej wody. Wymieszaj widelcem. Następnie dodaj zimną wodę i wyrabiaj ciasto dłonią, by stało się elastyczne.
Ciasto rozwałkuj cienki i wytnij kółka. Na środek wyłóż farsz i zlep brzegi.
W garnku zagotuj wodę. Posól.
Wrzucaj pierogi na wrzątek i gotuj 2-3 minuty od wypłynięcia.
Więcej informacji na temat pierogów z gęsiną
Pierogi to inaczej kawałki elastycznego ciasta, które dobrze się lepi, wypełnione farszem. W zależności od kraju mają kształt półokręgu, uszka, sakiewki, stożka, trójkąta itp. Można je następnie ugotować, upiec lub usmażyć. Ciasto na pierogi przygotować można z mąki pszennej, ryżowej, kukurydzianej, żytniej lub gryczanej. Typowo polskie pierogi przygotowuje się z mąki pszennej, wody, oleju i od czasu do czasu jaj. Na świecie spotkać można również ciasto na pierogi z dodatkiem drożdży, masła lub smalcu. Warto jednak dopasować ciasto do farszu, z jakim przyrządza się pierogi.
Nasz sprawdzony przepis na pierogi z gęsiną wykorzystuje pierś z gęsi. Na początku należy ugotować ją w warzywnym wywarze. To nada mięsu smaku i soczystości. Warto wywar wzbogacić zielem angielskim, liściem laurowym i ziarnami pieprzu. Tak ugotowane, przestudzone mięso należy zmielić w maszynce do mięsa. Następnie cebulkę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na gęsim smalcu, by jeszcze bardziej wzbogacić smak farszu. Razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem dodaj do mięsa. Całość dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj. Odstaw farsz na bok by się przegryzł.
Następnie należy wykonać ciasto na pierogi. Tutaj potrzebna będzie mąka pszenna, olej i ciepła woda. Całość wyrabia się, aż ciasto będzie elastyczne. Takie ciasto należy rozwałkować na cienki placek. Następnie wycina się kółka, a na środek każdego z nich wykłada się przygotowane wcześniej mięso z gęsi z przyprawami. Pierogi należy skleić i ładnie uformować. Następnie gotuje się je w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty od wypłynięcia.
Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić pierogi z gęsiną. Te pyszne pierogi to świetny pomysł na danie np. na święta. Gęsinę określa się arystokracją wśród drobiu. W Polsce spożywana jest dość rzadko, a dania z jej użyciem pojawiają się najczęściej w okresie świąt. Co zaskakujące Polska jest liderem, jeśli chodzi o produkcje gęsi w Europie. To niepozorne mięso jest bogatym źródłem kwasów omega-3 i omega-6, które mają pozytywny wpływ na m.in. pracę serca. Dodatkowo w gęsinie znaleźć można witaminę A, E oraz witaminy z grupy B.
Dlatego też takie domowe pierogi będą nie tylko smaczne, ale również dobre dla naszego zdrowia.
Alergeny w pierogach z gęsiną
Lista alergenów dla pierogów z gęsiną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
Wartości odżywcze pierogów z gęsiną
Gęsina to mięso bogate w kwasy omega-3 i omega-6 mające duże znaczenia dla prawidłowej pracy serca i mózgu.
Energia i białka
(230g)
Węglowodany
(230g)
Tłuszcze
(230g)
Witaminy
(230g)
Składniki mineralne
(230g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.