Pierogi z dynią

Opublikowano: 05.09.2021 r., 17:45 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pierogi z dynią na talerzu
Pierogi z dynią
Pierogi z dynią to doskonała alternatywa dla tradycyjnych pierogów serwowanych w kuchni polskiej. Jest to pomysł na wykorzystanie dyni w naszej diecie.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Smażenie 25 min
232 kcal
Kcal w porcji
160 g
Wielkość porcji
72
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 (200 g)
  • Masło (25 g)
  • Dynia hokkaido - upieczony farsz (300 g)
  • Ser twarogowy chudy (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, rozmaryn
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, stolnica, wałek, sitko, miska, łyżka cedzakowa, maszynka do mielenia, ściereczka

Przepis na pierogi z dynią krok po kroku

Przygotuj farsz: upieczoną dynie zmiel w maszynce do mielenia wraz z białym serem. Następnie masę dopraw przyprawami według uznania i dokładnie wymieszaj.

Przygotuj ciasto pierogowe: mąkę przesiej do miski i dodaj do niej szczyptę soli. Do szklanki wrzącej wody (najlepiej wlej ją do garnka) włóż masło i dokładnie je roztop. Następnie stopniowo wlej je do mąki, a składniki wymieszaj łyżką. Następnie ciasto wyłóż na stolnicę i ugniataj przez około 10 minut rękoma.

Tak przygotowane ciasto włóż do miski i przykryj ściereczką. Następnie odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.

Po tym czasie wyciągnij ciasto na stolnicę i ugniataj je przez około 3 min. Następnie podziel je na trzy części, z których kolejno rozwałkuj cienkie placki.

Z każdego placka przy pomocy szklanki wytnij kółka, nałóż na nie po łyżce farszu i zlep dokładnie brzegi. Gotowe pierożki układaj na stolnicy i przykryj je ściereczką, aby nie wyschły.

W garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Gdy będzie wrząca włóż partię pierogów. Zaczekaj, aż pierogi wypłyną na wierzch i gotuj je jeszcze przez około 2 minuty.

Następnie wyciągnij je łyżką cedzakową i układaj na talerzu lub tacy jeden obok drugiego.

Gotowe pierogi podawać na ciepło ze śmietaną lub podsmażoną cebulką.

Jak oceniasz przepis na pierogi z dynią
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,5% osób

Więcej informacji na temat pierogów z dynią

Pierogi z dynią to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Nadzienie z dyni do pierogów jest bardzo delikatne, dlatego zasmakuje większości osób, którego spróbują. Przepis na pierogi z dynią jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby je wykonać. Do zrobienia pierogów z nadzieniem z dyni potrzebujesz następujących produktów spożywczych: mąki pszennej, masła, upieczonego miąższu dyni hokkaido, sera twarogowego, soli, pieprzu, gałki muszkatołowej oraz rozmarynu. Pierogi możesz przygotować również z dynią piżmową. Pierogi najlepiej smakują z dodatkiem śmietany lub przesmażonej cebulki.

A więc jak zrobić pierogi z dynią? Najpierw przygotuj farsz. W tym celu upieczoną dynie zmiele w maszynce wraz z twarogiem. Następnie dodaj przyprawy a całość dokładnie wymieszaj. Teraz czas na ciasto do pierogów. Mąkę wymieszaj ze szczyptą soli, dodaj do niej masło rozpuszczone we wrzącej wodzie. Następnie składniki dokładnie wymieszaj, ciasto wyłóż na stolnicę i ugniataj przez około 10 min. Ciasto pozostaw na około pół godziny, aby odpoczęło. Następnie podziel je na trzy części, rozwałkuj je na cienkie placki i wycinaj z nich kółka przy pomocy szklanki. W wycięte kółka nałóż farsz i zlep brzegi pierogów. Tak przygotowane pierogi gotuj we wrzącej wodzie z dodatkiem soli. Pierogi będą gotowe po około dwóch minutach od momentu wypłynięcia ich na wierzch. Gotowe pierogi podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Dynia, która stanowi główny składnik farszu pierogów, jest doskonałym źródłem wielu składników odżywczych. Znajdziemy w nim między innymi wapń, magnez, selen, potas, cynk, witaminę A, C oraz E. Witaminy te zaliczane są do przeciwutleniaczy, które zmniejszają ryzyko rozwoju niektórych chorób nowotworowych.

Podsumowując sprawdzony przepis na pierogi z dynią to doskonała propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Jest to doskonały pomysł dla osób, które nie lubią nudy w kuchni. Pierogi te doskonale sprawdzą się na diecie laktoowowegetariańskiej, ponieważ do ich przygotowania nie zostały użyte produkty mięsne.

Alergeny w pierogach z dynią

Lista alergenów dla pierogów z dynią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser twarogowy chudy

Wartości odżywcze pierogów z dynią

na 100g gotowej potrawy

Pierogi z dynią to doskonałe źródło węglowodanów oraz białka. Jest to doskonała propozycja na bezmięsny obiad dla całej rodziny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kcal)
145.36
232.58
Białko (g)
8.37
13.38
Fenyloalanina (mg)
0.26
0.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany (g)
21.00
33.60
Węglowodany przyswajalne (g)
20.82
33.31
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.18
0.29
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz (g)
3.26
5.22
Tłuszcze nasycone (g)
2.34
3.75
Tłuszcze nienasycone (g)
0.92
1.48
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.82
1.31
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.11
0.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina A (µg (mcg))
179.64
287.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.11
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
0.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.27
5.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.07
0.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
24.33
38.93
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.26
0.41
Ryboflawina (mg)
0.21
0.34
Niacyna (mg)
1.86
2.97
Foliany (µg (mcg))
45.42
72.68
Beta karoten (µg (mcg))
1133.15
1813.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód (mg)
149.06
238.50
Potas (mg)
186.42
298.28
Wapń (mg)
35.15
56.24
Fosfor (mg)
95.52
152.82
Magnez (mg)
14.95
23.91
Żelazo (mg)
1.69
2.70
Cynk (mg)
0.51
0.82
Miedź (mg)
0.10
0.17
Mangan (mg)
0.23
0.37
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów z dynią 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pierogów z dynią

Koszt składników
25.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Masło
25 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 25 g
Dynia hokkaido
300 g
upieczony farsz
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Ser twarogowy chudy
300 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
4.20
Za 300 g
Koszt składników
25.00