Pierogi z czereśniami

Opublikowano: 17.03.2021 r., 18:51 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pierogi z czereśniami na talerzu
Pierogi z czereśniami
Przepis na delikatne, rozpływające się w ustach słodko-kwaśne pierogi z czereśniami. Idealne na lekkie i smaczne śniadanie, obiad lub kolacje dla całej rodziny.
Przygotowanie 60 min
440 kcal
Kcal w porcji
260 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 - 2,5 szklanki (300 g)
  • Czereśnie (400 g)
  • Jogurt naturalny 2% - 1 opakowanie (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
Sprzęt kuchenny
garnek, duża miska, stolnica

Przepis na pierogom z czereśniami krok po kroku

Do miski wsyp mąkę.

Zagotuj wodę (pół szklanki) i zalej nią mąkę.

Wymieszaj wodę z mąką za pomocą łyżki lub drewnianej szpatułki.

Gdy ciasto nie będzie już gorące wyrabiaj je ręcznie przez kilka minut.

Uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw na 15 min.

Czereśnie umyj, przekrój na połówki i wydrąż pestki.

Ciasto rozwałkuj na stolnicy na cienki placek.

Za pomocą szklanki lub kieliszka wycinaj krążki ciasta.

Na każdy krążek nakładaj po łyżeczce czereśni i zlepiaj końce formując pierogi.

W dużym garnku zagotuj wodę (powinna sięgać 3/4 wysokości garnka).

Wrzucaj pierogi na gotującą się wodę i gotuj ok. 3 min od wypłynięcia.

Pierogi podawaj polane jogurtem.

Jak oceniasz przepis na pierogom z czereśniami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,0% osób

Więcej informacji na temat pierogów z czereśniami

Pierogi z czereśniami to wspomnienie i smak dzieciństwa dla wielu z nas. Ich smak przywołuje na myśl babciną, domową kuchnię i beztroskie wakacje na łonie natury. Dlatego przedstawiamy sprawdzony i prosty przepis na pierogi z czereśniami, dzięki któremu na nowo wprowadzisz to danie do swojego życia.

Najczęściej pierwszym i jednocześnie bardzo czasochłonnym etapem przygotowań było drylowanie świeżych czereśni. Jego żmudność i konieczność dokładnego, często długotrwałego sprzątania sprawiała, że przygotowanie pierogów wymagało kilku godzin spędzonych w kuchni. Dlatego, dla zaoszczędzenia czasu można wykorzystać czereśnie mrożone. Ich smak i wartości odżywcze niewiele różnią się w porównaniu do świezych owoców, dlatego nie powinny budzić obaw odnośnie ewentualnej gorszej jakości czy gorszego smaku finalnego dania.

Kolejnym bardzo ważnym krokiem jest przygotowanie ciasta na pierogi z czereśniami. Powinno być ono elastyczne, ale jednocześnie trwałe, nierwące się podczas wałkowania, ani nie rozpadające podczas gotowania. Do jego przygotowania potrzebujemy jedynie wody oraz mąki, ale najważniejsze jest odpowiednie ręczne wyrabianie. W misce należy wymieszać mąkę z wrzącą wodą i początkowo wyrabiać łyżką, a gdy ostygnie - rękami. Następnie ciasto powinno “odpocząć” około 15 min przykryte ściereczką lub miską.

Ostatnim etapem jest lepienie pierogów. Ciasto na pierogi z czereśniami należy cienko rozwałkować i kieliszkiem lub szklanką wykrajać krążki. Przygotowane owoce nakładać jako farsz i zlepiać boki ciasta formując pierogi. Do farszu opcjonalnie można dodać twarożek. Na koniec pierogi gotujemy we wrzącej wodzie kilka minut.

Pierogi z czereśniami najlepiej smakują podane z naturalnym lub waniliowym jogurtem, udekorowane listkami mięty. Jako dodatek można wykorzystać też słodką śmietankę, bitą śmietanę lub syrop klonowy. Pierogi świetnie smakuja posypane cynamonem lub ziarenkami wanilii. W wielu domach i rodzinach pierogi najczęściej jada się także w formie posypanej cukrem, jednak trzeba pamiętać, że będzie to wersja najbardziej kaloryczna.

Alergeny w pierogom z czereśniami

Lista alergenów dla pierogów z czereśniami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%

Wartości odżywcze pierogów z czereśniami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kcal)
169.41
440.47
Białko (g)
6.40
16.64

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany (g)
34.39
89.41
Węglowodany przyswajalne (g)
33.40
86.84

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz (g)
1.06
2.77
Tłuszcze nasycone (g)
1.02
2.65
Tłuszcze nienasycone (g)
0.05
0.12

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód (mg)
23.65
61.48
Wapń (mg)
43.88
114.09
Żelazo (mg)
2.13
5.53
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów z czereśniami 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pierogów z czereśniami

Koszt składników
19.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
300 g
2,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Czereśnie
400 g
15.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 400 g
Jogurt naturalny 2%
150 g
1 opakowanie
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.30
Za 150 g
Koszt składników
19.30