Przepis na pierogom z czereśniami krok po kroku

Składniki
  • Mąka pszenna typ 550 300 g 2,5 szklanki
  • Czereśnie 400 g
  • Jogurt naturalny 2% 150 g 1 opakowanie
Przyprawy
cukier puder
To będzie niezbędne
garnek, duża miska, stolnica

Do miski wsyp mąkę.

Zagotuj wodę (pół szklanki) i zalej nią mąkę.

Wymieszaj wodę z mąką za pomocą łyżki lub drewnianej szpatułki.

Gdy ciasto nie będzie już gorące wyrabiaj je ręcznie przez kilka minut.

Uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw na 15 min.

Czereśnie umyj, przekrój na połówki i wydrąż pestki.

Ciasto rozwałkuj na stolnicy na cienki placek.

Za pomocą szklanki lub kieliszka wycinaj krążki ciasta.

Na każdy krążek nakładaj po łyżeczce czereśni i zlepiaj końce formując pierogi.

W dużym garnku zagotuj wodę (powinna sięgać 3/4 wysokości garnka).

Wrzucaj pierogi na gotującą się wodę i gotuj ok. 3 min od wypłynięcia.

Pierogi podawaj polane jogurtem.

Pierogi z owocami jagodowymi ułożone na talerzu na jasno niebieskiej podkładce.
Pierogi z czereśniami
Koszt przygotowania dania
14.20 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
440 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
80

Pierogi z czereśniami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pierogom z czereśniami

Pierogi z czereśniami to wspomnienie i smak dzieciństwa dla wielu z nas. Ich smak przywołuje na myśl babciną, domową kuchnię i beztroskie wakacje na łonie natury. Dlatego przedstawiamy sprawdzony i prosty przepis na pierogi z czereśniami, dzięki któremu na nowo wprowadzisz to danie do swojego życia.

Najczęściej pierwszym i jednocześnie bardzo czasochłonnym etapem przygotowań było drylowanie świeżych czereśni. Jego żmudność i konieczność dokładnego, często długotrwałego sprzątania sprawiała, że przygotowanie pierogów wymagało kilku godzin spędzonych w kuchni. Dlatego, dla zaoszczędzenia czasu można wykorzystać czereśnie mrożone. Ich smak i wartości odżywcze niewiele różnią się w porównaniu do świezych owoców, dlatego nie powinny budzić obaw odnośnie ewentualnej gorszej jakości czy gorszego smaku finalnego dania.

Kolejnym bardzo ważnym krokiem jest przygotowanie ciasta na pierogi z czereśniami. Powinno być ono elastyczne, ale jednocześnie trwałe, nierwące się podczas wałkowania, ani nie rozpadające podczas gotowania. Do jego przygotowania potrzebujemy jedynie wody oraz mąki, ale najważniejsze jest odpowiednie ręczne wyrabianie. W misce należy wymieszać mąkę z wrzącą wodą i początkowo wyrabiać łyżką, a gdy ostygnie - rękami. Następnie ciasto powinno “odpocząć” około 15 min przykryte ściereczką lub miską.

Ostatnim etapem jest lepienie pierogów. Ciasto na pierogi z czereśniami należy cienko rozwałkować i kieliszkiem lub szklanką wykrajać krążki. Przygotowane owoce nakładać jako farsz i zlepiać boki ciasta formując pierogi. Do farszu opcjonalnie można dodać twarożek. Na koniec pierogi gotujemy we wrzącej wodzie kilka minut.

Pierogi z czereśniami najlepiej smakują podane z naturalnym lub waniliowym jogurtem, udekorowane listkami mięty. Jako dodatek można wykorzystać też słodką śmietankę, bitą śmietanę lub syrop klonowy. Pierogi świetnie smakuja posypane cynamonem lub ziarenkami wanilii. W wielu domach i rodzinach pierogi najczęściej jada się także w formie posypanej cukrem, jednak trzeba pamiętać, że będzie to wersja najbardziej kaloryczna.

Wartości odżywcze pierogów z czereśniami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (260g)
Energia (kalorie)
169.41 kcal
440.47 kcal
Białko
6.40 g
16.64 g

Węglowodany w pierogom z czereśniami

Na 100g
Na porcję (260g)
Węglowodany
34.39 g
89.41 g
Węglowodany przyswajalne
33.40 g
86.84 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (260g)
Tłuszcz
1.06 g
2.77 g
Tłuszcze nasycone
0.90 g
2.34 g

Składniki mineralne w przepisie na pierogom z czereśniami

Na 100g
Na porcję (260g)
Wapń
43.88 mg
114.09 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów z czereśniami 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pierogom z czereśniami

Lista alergenów dla pierogów z czereśniami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. cukier puder.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%

Cena przygotowania pierogów z czereśniami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
300 g
2,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Czereśnie
400 g
15.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 400 g
Jogurt naturalny 2%
150 g
1 opakowanie
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.30
Za 150 g
Liczba porcji:
Razem
19.30
Łączny koszt
14.20
Jak oceniasz przepis na pierogom z czereśniami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób