Pierogi z czereśniami
- Mąka pszenna typ 550 - 2,5 szklanki (300 g)
- Czereśnie (400 g)
- Jogurt naturalny 2% - 1 opakowanie (150 g)
Przepis na pierogom z czereśniami krok po kroku
Do miski wsyp mąkę.
Zagotuj wodę (pół szklanki) i zalej nią mąkę.
Wymieszaj wodę z mąką za pomocą łyżki lub drewnianej szpatułki.
Gdy ciasto nie będzie już gorące wyrabiaj je ręcznie przez kilka minut.
Uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw na 15 min.
Czereśnie umyj, przekrój na połówki i wydrąż pestki.
Ciasto rozwałkuj na stolnicy na cienki placek.
Za pomocą szklanki lub kieliszka wycinaj krążki ciasta.
Na każdy krążek nakładaj po łyżeczce czereśni i zlepiaj końce formując pierogi.
W dużym garnku zagotuj wodę (powinna sięgać 3/4 wysokości garnka).
Wrzucaj pierogi na gotującą się wodę i gotuj ok. 3 min od wypłynięcia.
Pierogi podawaj polane jogurtem.
Więcej informacji na temat pierogów z czereśniami
Pierogi z czereśniami to wspomnienie i smak dzieciństwa dla wielu z nas. Ich smak przywołuje na myśl babciną, domową kuchnię i beztroskie wakacje na łonie natury. Dlatego przedstawiamy sprawdzony i prosty przepis na pierogi z czereśniami, dzięki któremu na nowo wprowadzisz to danie do swojego życia.
Najczęściej pierwszym i jednocześnie bardzo czasochłonnym etapem przygotowań było drylowanie świeżych czereśni. Jego żmudność i konieczność dokładnego, często długotrwałego sprzątania sprawiała, że przygotowanie pierogów wymagało kilku godzin spędzonych w kuchni. Dlatego, dla zaoszczędzenia czasu można wykorzystać czereśnie mrożone. Ich smak i wartości odżywcze niewiele różnią się w porównaniu do świezych owoców, dlatego nie powinny budzić obaw odnośnie ewentualnej gorszej jakości czy gorszego smaku finalnego dania.
Kolejnym bardzo ważnym krokiem jest przygotowanie ciasta na pierogi z czereśniami. Powinno być ono elastyczne, ale jednocześnie trwałe, nierwące się podczas wałkowania, ani nie rozpadające podczas gotowania. Do jego przygotowania potrzebujemy jedynie wody oraz mąki, ale najważniejsze jest odpowiednie ręczne wyrabianie. W misce należy wymieszać mąkę z wrzącą wodą i początkowo wyrabiać łyżką, a gdy ostygnie - rękami. Następnie ciasto powinno “odpocząć” około 15 min przykryte ściereczką lub miską.
Ostatnim etapem jest lepienie pierogów. Ciasto na pierogi z czereśniami należy cienko rozwałkować i kieliszkiem lub szklanką wykrajać krążki. Przygotowane owoce nakładać jako farsz i zlepiać boki ciasta formując pierogi. Do farszu opcjonalnie można dodać twarożek. Na koniec pierogi gotujemy we wrzącej wodzie kilka minut.
Pierogi z czereśniami najlepiej smakują podane z naturalnym lub waniliowym jogurtem, udekorowane listkami mięty. Jako dodatek można wykorzystać też słodką śmietankę, bitą śmietanę lub syrop klonowy. Pierogi świetnie smakuja posypane cynamonem lub ziarenkami wanilii. W wielu domach i rodzinach pierogi najczęściej jada się także w formie posypanej cukrem, jednak trzeba pamiętać, że będzie to wersja najbardziej kaloryczna.
Alergeny w pierogom z czereśniami
Lista alergenów dla pierogów z czereśniami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
Wartości odżywcze pierogów z czereśniami
Energia i białka
(260g)
Węglowodany
(260g)
Tłuszcze
(260g)
Składniki mineralne
(260g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.