Przepis na pierogi z ciecierzycą krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, czosnek, cukier
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, stolnica

Paprykę, cebulę i marchew pokrój w kostkę.

Rozgrzej oliwę na patelni i dodaj marchewki i paprykę.

Smaż przez około 3 minuty, jednocześnie mieszając.

Dodaj cebulę, dobrze wymieszaj i smaż, aż cebula będzie miękka.

Dodaj pomidory i ciecierzycę i gotuj na małym ogniu przez kilka minut.

Dodaj przyprawy i posiekaną pietruszkę. Gotuj przez około 3-4 minuty.

Farsz odstaw do ostudzenia.

Na blat wysyp mąkę, dodaj pół szklanki bardzo ciepłej wody i wsyp odrobinę soli. Ciasto zagnieć w dłoniach, by było niezwykle miękkie i elastyczne.

Ciasto podziel na części, każdą z nich rozwałkuj i wytnij z nich okręgi za pomocą szklanki.

Napełnij każdy okrąg jedną łyżeczką nadzienia i mocno zaciśnij końce.

Gotuj w osolonej wodzie przez około 4-5 minut, licząc od momentu wypłynięcia.

Pierogi z ciecierzycą podane w drewnianej misce z pietruszką.
pierogi z ciecierzycą
Koszt przygotowania dania
7.20 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
620 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
76

Pierogi z ciecierzycą - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pierogach z ciecierzycą

Pierogi z ciecierzycą to wspaniały pomysł na zdrową i bardzo odżywczą wersję tego popularnego dania. Pierogi z ciecierzycą, choć są wersją zupełnie wegańską, to dostarczają naprawdę sporo białka, dlatego świetnie sprawdzą się jako danie na co dzień. W tej wersji są niezwykle aromatyczne, gdyż farsz jest dobrze doprawiony.

Przepis na pierogi z ciecierzycą to świetna opcja dla osób, które kochają proste przepisy w nieco odmienionej wersji. Sprawdzi się wspaniale zwłaszcza na diecie roślinnej, ale również na tej tradycyjnej. Rośliny strączkowe nie goszczą w przeciętnym menu zbyt często, warto to zmienić, gdyż są niezwykle cenne dla zdrowia. Ten przepis pozwala to zmienić. Ciecierzyca, która jest w nim głównym składnikiem, choć jest rośliną, dostarcza sporo białka. Dlatego to naprawdę dobre rozwiązanie dla wegetarian i wegan. Dodatkowo jest również świetnym źródłem błonnika pokarmowego. Jest on niezbędny w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego, zwłaszcza jelit, ale również układu krwionośnego. Duże ilości błonnika na co dzień pozwalają obniżać poziom złego cholesterolu. Ciecierzyca jest bogata w żelazo, pierwiastek, który niezbędny jest do prawidłowego funkcjonowania wszystkich układów w ciele człowieka. Na jego niedobory narażone są głównie osoby na diecie roślinnej, dlatego w ich przypadku dobrze jest skorzystać z tego wspaniałego pomysłu na naprawdę smaczny posiłek. Zwłaszcza że cieciorka połączona jest w nim z pomidorami, które są dobrym źródłem witaminy C, która ułatwia wchłanianie żelaza. Gotowane pomidory dostarczają również likopenu, antyoksydantu o naprawdę silnym działaniu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pierogi z ciecierzycą, które będą naprawdę fantastyczne, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. To idealny pomysł na naprawdę prosty posiłek, który dostarcza mnóstwa składników odżywczych. To dobre rozwiązanie dla osób kochających ciekawe i nowoczesne rozwiązania w kuchni. Ten prosty przepis pozwoli ci przygotować danie zupełnie wegetariańskie. Choć nie ma w nim ani grama mięsa, to wciąż dostarcza sporo białka ze względu na farsz z ciecierzycy, dzięki czemu stanowi dobrze zbilansowaną propozycję.

Wartości odżywcze pierogów z ciecierzycą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(343g)
Energia (kalorie)
181.02 kcal
620.88 kcal
Białko
6.38 g
21.87 g

Węglowodany w pierogach z ciecierzycą

Na 100g
Na porcję
(343g)
Węglowodany
30.27 g
103.84 g
Węglowodany przyswajalne
28.74 g
98.58 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(343g)
Tłuszcz
4.23 g
14.51 g
Tłuszcze nasycone
1.33 g
4.56 g
Tłuszcze nienasycone
2.90 g
9.95 g

Witaminy w przepisie na pierogi z ciecierzycą

Na 100g
Na porcję
(343g)
Witamina B6
0.13 mg
0.45 mg
Tiamina
0.33 mg
1.12 mg
Ryboflawina
0.17 mg
0.57 mg
Niacyna
2.48 mg
8.52 mg
Foliany
64.62 µg (mcg)
221.64 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pierogi z ciecierzycą

Na 100g
Na porcję
(343g)
Sód
95.66 mg
328.13 mg
Potas
185.07 mg
634.79 mg
Wapń
26.86 mg
92.12 mg
Fosfor
69.23 mg
237.45 mg
Magnez
23.28 mg
79.85 mg
Żelazo
2.28 mg
7.81 mg
Cynk
0.45 mg
1.54 mg
Miedź
0.15 mg
0.53 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów z ciecierzycą 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pierogach z ciecierzycą

Lista alergenów dla pierogów z ciecierzycą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania pierogów z ciecierzycą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciecierzyca konserwowa
200 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Pomidory w puszce
200 g
poł opakowania
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 200 g
Papryka czerwona
115 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.07
Za 115 g
Cebula
50 g
1/2 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Koszt składników
41.30
Jak oceniasz przepis na pierogi z ciecierzycą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób