Pierogi z ciecierzycą
- Ciecierzyca konserwowa (200 g)
- Pomidory w puszce - poł opakowania (200 g)
- Papryka czerwona (115 g)
- Cebula - 1/2 szt (50 g)
- Marchewka - 2 szt (90 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (30 ml)
- Mąka pszenna typ 500 (300 g)
Przepis na pierogi z ciecierzycą krok po kroku
Paprykę, cebulę i marchew pokrój w kostkę.
Rozgrzej oliwę na patelni i dodaj marchewki i paprykę.
Smaż przez około 3 minuty, jednocześnie mieszając.
Dodaj cebulę, dobrze wymieszaj i smaż, aż cebula będzie miękka.
Dodaj pomidory i ciecierzycę i gotuj na małym ogniu przez kilka minut.
Dodaj przyprawy i posiekaną pietruszkę. Gotuj przez około 3-4 minuty.
Farsz odstaw do ostudzenia.
Na blat wysyp mąkę, dodaj pół szklanki bardzo ciepłej wody i wsyp odrobinę soli. Ciasto zagnieć w dłoniach, by było niezwykle miękkie i elastyczne.
Ciasto podziel na części, każdą z nich rozwałkuj i wytnij z nich okręgi za pomocą szklanki.
Napełnij każdy okrąg jedną łyżeczką nadzienia i mocno zaciśnij końce.
Gotuj w osolonej wodzie przez około 4-5 minut, licząc od momentu wypłynięcia.
-
Fasola po bretońsku
-
Ratatuj
-
Pasztet wegetariański
-
Zupa czosnkowa
-
Flaczki z boczniaków
-
Kotlet z kaszy gryczanej
-
Fuczki
-
Placki z kabaczka
-
Małdrzyki
-
Spaghetti neapolitana
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Tartaletki z warzywami
-
Risotto ze szparagami
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Kotlety z brokułów
-
Makaron z tofu
-
Ryż z jajkiem
-
Cukinia z piekarnika
-
Szybki obiad wegański
Więcej informacji na temat pierogów z ciecierzycą
Pierogi z ciecierzycą to wspaniały pomysł na zdrową i bardzo odżywczą wersję tego popularnego dania. Pierogi z ciecierzycą, choć są wersją zupełnie wegańską, to dostarczają naprawdę sporo białka, dlatego świetnie sprawdzą się jako danie na co dzień. W tej wersji są niezwykle aromatyczne, gdyż farsz jest dobrze doprawiony.
Przepis na pierogi z ciecierzycą to świetna opcja dla osób, które kochają proste przepisy w nieco odmienionej wersji. Sprawdzi się wspaniale zwłaszcza na diecie roślinnej, ale również na tej tradycyjnej. Rośliny strączkowe nie goszczą w przeciętnym menu zbyt często, warto to zmienić, gdyż są niezwykle cenne dla zdrowia. Ten przepis pozwala to zmienić. Ciecierzyca, która jest w nim głównym składnikiem, choć jest rośliną, dostarcza sporo białka. Dlatego to naprawdę dobre rozwiązanie dla wegetarian i wegan. Dodatkowo jest również świetnym źródłem błonnika pokarmowego. Jest on niezbędny w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego, zwłaszcza jelit, ale również układu krwionośnego. Duże ilości błonnika na co dzień pozwalają obniżać poziom złego cholesterolu. Ciecierzyca jest bogata w żelazo, pierwiastek, który niezbędny jest do prawidłowego funkcjonowania wszystkich układów w ciele człowieka. Na jego niedobory narażone są głównie osoby na diecie roślinnej, dlatego w ich przypadku dobrze jest skorzystać z tego wspaniałego pomysłu na naprawdę smaczny posiłek. Zwłaszcza że cieciorka połączona jest w nim z pomidorami, które są dobrym źródłem witaminy C, która ułatwia wchłanianie żelaza. Gotowane pomidory dostarczają również likopenu, antyoksydantu o naprawdę silnym działaniu.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pierogi z ciecierzycą, które będą naprawdę fantastyczne, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. To idealny pomysł na naprawdę prosty posiłek, który dostarcza mnóstwa składników odżywczych. To dobre rozwiązanie dla osób kochających ciekawe i nowoczesne rozwiązania w kuchni. Ten prosty przepis pozwoli ci przygotować danie zupełnie wegetariańskie. Choć nie ma w nim ani grama mięsa, to wciąż dostarcza sporo białka ze względu na farsz z ciecierzycy, dzięki czemu stanowi dobrze zbilansowaną propozycję.
Alergeny w pierogach z ciecierzycą
Lista alergenów dla pierogów z ciecierzycą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze pierogów z ciecierzycą
To zdrowa opcja, która świetnie sprawdzi się na co dzień. Dostarcza sporo białka i błonnika.
Energia i białka
(343g)
Węglowodany
(343g)
Tłuszcze
(343g)
Witaminy
(343g)
Składniki mineralne
(343g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.