Pierogi z bryndzą
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (500 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Jajko (1 szt.)
- Bryndza ser (300 g)
- Ziemniaki średnie (450 g)
- Cebula - 1 cebula (100 g)
Przepis na pierogi z bryndzą krok po kroku
Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy i kroimy w kostkę, a następnie gotujemy je w osolonej wodzie do miękkości. Gotowe rozgniatamy na miazgę.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na złoty kolor na oleju (10 ml). Dodajemy ją do ziemniaków razem z serem. Całość zagniatamy widelcem na jednolitą konsystencję. Doprawiamy farsz do smaku.
Następnie przygotowujemy ciasto na pierogi. Do miski wsypujemy mąkę oraz dodajemy jajko i pozostały olej. Mieszamy składniki.
Dodajemy do nich powoli ciepłą wodę (około 70 ml). Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Powinno być miękkie i gładkie.
Następnie gotową masę rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką. Za pomocą szklanki wycinamy kółka, w których będziemy zamykać farsz z serem.
Pierogi wkładamy do wrzącej i osolonej wody. Czekamy, aż wypłyną na górę, po czym wyjmujemy je łyżką cedzakową.
-
Fasola po bretońsku
-
Pierogi ruskie
-
Zupa pieczarkowa
-
Kotleciki ziemniaczane
-
Seitan
-
Kotlet z jajka
-
Gzik
-
Pierogi z serem
-
Zupa czosnkowa
-
Placki twarogowe z cukrem pudrem
-
Kapusta wigilijna
-
Pierogi ze szpinakiem
-
Pieczone bataty
-
Kotleciki z kaszy gryczanej
-
Zupa marchewkowa
-
Pizza margherita
-
Pierogi z jagodami
-
Mamałyga
-
Obiad bez mięsa
Więcej informacji na temat pierogów z bryndzą
Pyszne pierogi z bryndzą to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Tradycyjne ciasto na pierogi z farszem po góralsku są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczny posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić pierogi z bryndzą? Przygotowanie ich jest bardzo łatwe. Na początku ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy i kroimy w kostkę, a następnie gotujemy je w osolonej wodzie do miękkości. Gotowe rozgniatamy na miazgę. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na złoty kolor na oleju (10 ml). Dodajemy ją do ziemniaków razem z serem. Całość zagniatamy widelcem na jednolitą konsystencję. Doprawiamy farsz na pierogi z bryndzą do smaku. Następnie przygotowujemy ciasto na pierogi. Do miski wsypujemy mąkę oraz dodajemy jajko i pozostały olej. Mieszamy składniki. Dodajemy do nich powoli ciepłą wodę (około 70 ml). Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Powinno być miękkie i gładkie. Następnie gotową masę rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką. Za pomocą szklanki wycinamy kółka, w których będziemy zamykać farsz z serem. Pierogi wkładamy do wrzącej i osolonej wody. Czekamy, aż wypłyną na górę, po czym wyjmujemy je łyżką cedzakową.
Sprawdzony przepis na pierogi z bryndzą nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.
Smaczne pierogi odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Możemy także przygotować je z boczkiem. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w pierogach z bryndzą
Lista alergenów dla pierogów z bryndzą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- bryndza ser
Wartości odżywcze pierogów z bryndzą
Danie posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.