Pierogi z bryndzą

Opublikowano: 21.04.2022 r., 8:16 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjne pierogi z bryndzą
Pierogi z bryndzą
Pierogi z bryndzą to tradycyjna potrawa spotykana w górach. Są pyszne w smaku oraz łatwe w przygotowaniu. Koniecznie musisz ich spróbować!
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Smażenie 15 min
86 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 28 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (500 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Jajko (1 szt.)
  • Bryndza ser (300 g)
  • Ziemniaki średnie (450 g)
  • Cebula - 1 cebula (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
garnek, robot kuchenny, wałek, miska, łyżka cedzakowa, patelnia

Przepis na pierogi z bryndzą krok po kroku

Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy i kroimy w kostkę, a następnie gotujemy je w osolonej wodzie do miękkości. Gotowe rozgniatamy na miazgę.

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na złoty kolor na oleju (10 ml). Dodajemy ją do ziemniaków razem z serem. Całość zagniatamy widelcem na jednolitą konsystencję. Doprawiamy farsz do smaku.

Następnie przygotowujemy ciasto na pierogi. Do miski wsypujemy mąkę oraz dodajemy jajko i pozostały olej. Mieszamy składniki.

Dodajemy do nich powoli ciepłą wodę (około 70 ml). Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Powinno być miękkie i gładkie.

Następnie gotową masę rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką. Za pomocą szklanki wycinamy kółka, w których będziemy zamykać farsz z serem.

Pierogi wkładamy do wrzącej i osolonej wody. Czekamy, aż wypłyną na górę, po czym wyjmujemy je łyżką cedzakową.

Jak oceniasz przepis na pierogi z bryndzą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,0% osób

Więcej informacji na temat pierogów z bryndzą

Pyszne pierogi z bryndzą to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Tradycyjne ciasto na pierogi z farszem po góralsku są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczny posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić pierogi z bryndzą? Przygotowanie ich jest bardzo łatwe. Na początku ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy i kroimy w kostkę, a następnie gotujemy je w osolonej wodzie do miękkości. Gotowe rozgniatamy na miazgę. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na złoty kolor na oleju (10 ml). Dodajemy ją do ziemniaków razem z serem. Całość zagniatamy widelcem na jednolitą konsystencję. Doprawiamy farsz na pierogi z bryndzą do smaku. Następnie przygotowujemy ciasto na pierogi. Do miski wsypujemy mąkę oraz dodajemy jajko i pozostały olej. Mieszamy składniki. Dodajemy do nich powoli ciepłą wodę (około 70 ml). Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Powinno być miękkie i gładkie. Następnie gotową masę rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką. Za pomocą szklanki wycinamy kółka, w których będziemy zamykać farsz z serem. Pierogi wkładamy do wrzącej i osolonej wody. Czekamy, aż wypłyną na górę, po czym wyjmujemy je łyżką cedzakową.

Sprawdzony przepis na pierogi z bryndzą nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.

Smaczne pierogi odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Możemy także przygotować je z boczkiem. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w pierogach z bryndzą

Lista alergenów dla pierogów z bryndzą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • bryndza ser

Wartości odżywcze pierogów z bryndzą

na 100g gotowej potrawy

Danie posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
172.29
86.15
Brak danych dla: bryndza ser.
czytaj dalej
Białko (g)
4.09
2.04
Brak danych dla: bryndza ser.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
33.59
16.79
Brak danych dla: bryndza ser.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne (g)
32.21
16.10
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.38
0.69
Brak danych dla: bryndza ser.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
2.11
1.05
Brak danych dla: bryndza ser.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone (g)
0.41
0.21
Tłuszcze nienasycone (g)
1.69
0.85
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.09
0.55
Brak danych dla: bryndza ser.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.60
0.30
Brak danych dla: bryndza ser.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
14.36
7.18
Brak danych dla: bryndza ser.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina D (µg (mcg))
0.08
0.04
Brak danych dla: bryndza ser.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
8.36
4.18
Brak danych dla: bryndza ser.
czytaj dalej
Potas (mg)
186.62
93.31
Brak danych dla: bryndza ser.
czytaj dalej
Wapń (mg)
12.48
6.24
Brak danych dla: bryndza ser.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.91
1.45
Brak danych dla: bryndza ser.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów z bryndzą 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pierogów z bryndzą

Koszt składników
62.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
500 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 500 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bryndza ser
300 g
21.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
31.50
Za 300 g
Ziemniaki średnie
450 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.80
Za 450 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
62.30