Przepis na pierogi wegetariańskie krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, duża miska, malakser

Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj z drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij cebulę.

Dodaj na patelnię groszek i duś 5-7 minut.

Wystudzone ziemniaki i groszek umieść w malakserze i rozdrobnij, dopraw solą i pieprzem.

Dodaj posiekany drobno koper i wymieszaj.

W misce umieść mąkę pszenną, łyżeczkę soli i wlej 250 ml wody, zagnieć gładkie ciasto i odstaw na 30 minut pod przykryciem.

Rozwałkuj ciasto cienko i szklanką lub rantem cukierniczym wykrawaj koła.

Na każdy kawałek ciasta wyłóż farsz i zlep brzegi.

W dużym garnku zagotuj wodę z łyżką soli.

Na wrzątek wkładaj pierogi i gotuj przez 5 minut.

Pierogi podawaj z roślinną śmietaną.

Pierogi wegetariańskie podane na białym talerzu.
Pierogi wegetariańskie
Koszt przygotowania dania
14.81 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
426 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
73

Pierogi wegetariańskie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pierogach wegetariańskich

Pierogi wegetariańskie to bardzo dobry pomysł na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Pierogi bez dodatku mięsa możesz podać na piątkowy obiad postny. Pierogi można przygotowywać z dodatkiem różnych warzyw. Przepis na pierogi wegetariańskie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do przygotowania pierogów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, ziemniaki, cebula, groszek zielony, koper, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić pierogi wegetariańskie? Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj z drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij cebulę. Dodaj na patelnię groszek i duś 5-7 minut. Wystudzone ziemniaki i groszek umieść w malakserze i rozdrobnij, dopraw solą i pieprzem. Dodaj posiekany drobno koper i wymieszaj. W misce umieść mąkę pszenną, łyżeczkę soli i wlej wodę, zagnieć gładkie ciasto i odstaw na 30 minut pod przykryciem. Rozwałkuj ciasto cienko i szklanką lub rantem cukierniczym wykrawaj koła. Na każdy kawałek ciasta wyłóż farsz i zlep brzegi. Możesz zawinąć je w falbankę lub zrobić wzorki widelcem. W dużym garnku zagotuj wodę z łyżką soli. Na wrzątek wkładaj pierogi i gotuj przez 5 minut. Po tym czasie same powinny wypływać. Pierogi podawaj z roślinną śmietaną.

Groszek zielony jest rośliną strączkową zawierającą dużą ilość błonnika pokarmowego. Błonnik pokarmowy wspomaga pracę jelit i zapobiega zaparciom. Błonnik pomaga regulować poziom glukozy we krwi oraz wspomaga usuwanie nadmiaru cholesterolu z naszej krwi. Groszek zielony jest bardzo dobrym źródłem żelaza, wapnia, cynku i potasu. Żelazo zawarte w roślinach nie wchłania się w tak dużym stopniu, jak żelazo zawarte w produktach pochodzenia zwierzęcego.

Podsumowując najlepsze pierogi warzywne są dobre do spożycia od razu po ugotowaniu. Pierogi bez mięsa można podać z sosem grzybowym lub smażoną cebulką. Pierogi świetnie sprawdzą się na obiad i kolację. Można je podać także podczas wieczerzy wigilijnej. Pierogi można mrozić i przechowywać przez 3-4 miesiące. Smaczne pierogi z puree ziemniaczanym z zielonym groszkiem zachwycą domowników.

Wartości odżywcze pierogów wegetariańskich

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
213.45 kcal
426.91 kcal
Białko
6.38 g
12.77 g

Węglowodany w pierogach wegetariańskich

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
32.79 g
65.58 g
Węglowodany przyswajalne
31.25 g
62.50 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
6.48 g
12.96 g
Tłuszcze nasycone
1.02 g
2.04 g
Tłuszcze nienasycone
5.46 g
10.92 g

Witaminy w przepisie na pierogi wegetariańskie

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6
0.14 mg
0.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.39 mg
0.78 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.18 mg
0.37 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.78 mg
5.57 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
67.63 µg (mcg)
135.27 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pierogi wegetariańskie

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
20.36 mg
40.72 mg
Potas
213.82 mg
427.63 mg
Wapń
21.98 mg
43.96 mg
Fosfor
74.78 mg
149.57 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
24.72 mg
49.45 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.49 mg
4.99 mg
Cynk
0.60 mg
1.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.12 mg
0.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów wegetariańskich 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pierogach wegetariańskich

Lista alergenów dla pierogów wegetariańskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania pierogów wegetariańskich

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
700 g
3,5 szklanki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 700 g
Ziemniaki średnie
500 g
5 średnich sztuk
1.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Groszek zielony mrożony
300 g
5.50
Za 450.0 g
Liczba opakowań 1
3.67
Za 300 g
Cebula
400 g
4 duże sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Koperek ogrodowy świeży
50 g
2 małe pęczki
2.50
Za 25.0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 50 g
Olej rzepakowy
120 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Koszt składników
25.50
Jak oceniasz przepis na pierogi wegetariańskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób