Przepis na pierogi wegetariańskie krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 700 g 3,5 szklanki
- Ziemniaki średnie 500 g 5 średnich sztuk
- Groszek zielony mrożony 300 g
- Cebula 400 g 4 duże sztuki
- Koperek ogrodowy świeży 50 g 2 małe pęczki
- Olej rzepakowy 120 ml
Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj z drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij cebulę.
Dodaj na patelnię groszek i duś 5-7 minut.
Wystudzone ziemniaki i groszek umieść w malakserze i rozdrobnij, dopraw solą i pieprzem.
Dodaj posiekany drobno koper i wymieszaj.
W misce umieść mąkę pszenną, łyżeczkę soli i wlej 250 ml wody, zagnieć gładkie ciasto i odstaw na 30 minut pod przykryciem.
Rozwałkuj ciasto cienko i szklanką lub rantem cukierniczym wykrawaj koła.
Na każdy kawałek ciasta wyłóż farsz i zlep brzegi.
W dużym garnku zagotuj wodę z łyżką soli.
Na wrzątek wkładaj pierogi i gotuj przez 5 minut.
Pierogi podawaj z roślinną śmietaną.
Często zadawane pytania
-
Fasola po bretońsku
-
Ratatuj
-
Pasztet wegetariański
-
Flaczki z boczniaków
-
Kotlet z kaszy gryczanej
-
Fuczki
-
Placki z kabaczka
-
Ryba smażona
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Tartaletki z warzywami
-
Małdrzyki
-
Spaghetti neapolitana
-
Risotto ze szparagami
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Kotlety z brokułów
-
Makaron z tofu
-
Ryż z jajkiem
-
Cukinia z piekarnika
-
Szybki obiad wegański

(liczba kalorii)
Pierogi wegetariańskie - cechy przepisu
Więcej o pierogach wegetariańskich
Pierogi wegetariańskie to bardzo dobry pomysł na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Pierogi bez dodatku mięsa możesz podać na piątkowy obiad postny. Pierogi można przygotowywać z dodatkiem różnych warzyw. Przepis na pierogi wegetariańskie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do przygotowania pierogów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, ziemniaki, cebula, groszek zielony, koper, sól, pieprz, olej rzepakowy.
Jak zrobić pierogi wegetariańskie? Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj z drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij cebulę. Dodaj na patelnię groszek i duś 5-7 minut. Wystudzone ziemniaki i groszek umieść w malakserze i rozdrobnij, dopraw solą i pieprzem. Dodaj posiekany drobno koper i wymieszaj. W misce umieść mąkę pszenną, łyżeczkę soli i wlej wodę, zagnieć gładkie ciasto i odstaw na 30 minut pod przykryciem. Rozwałkuj ciasto cienko i szklanką lub rantem cukierniczym wykrawaj koła. Na każdy kawałek ciasta wyłóż farsz i zlep brzegi. Możesz zawinąć je w falbankę lub zrobić wzorki widelcem. W dużym garnku zagotuj wodę z łyżką soli. Na wrzątek wkładaj pierogi i gotuj przez 5 minut. Po tym czasie same powinny wypływać. Pierogi podawaj z roślinną śmietaną.
Groszek zielony jest rośliną strączkową zawierającą dużą ilość błonnika pokarmowego. Błonnik pokarmowy wspomaga pracę jelit i zapobiega zaparciom. Błonnik pomaga regulować poziom glukozy we krwi oraz wspomaga usuwanie nadmiaru cholesterolu z naszej krwi. Groszek zielony jest bardzo dobrym źródłem żelaza, wapnia, cynku i potasu. Żelazo zawarte w roślinach nie wchłania się w tak dużym stopniu, jak żelazo zawarte w produktach pochodzenia zwierzęcego.
Podsumowując najlepsze pierogi warzywne są dobre do spożycia od razu po ugotowaniu. Pierogi bez mięsa można podać z sosem grzybowym lub smażoną cebulką. Pierogi świetnie sprawdzą się na obiad i kolację. Można je podać także podczas wieczerzy wigilijnej. Pierogi można mrozić i przechowywać przez 3-4 miesiące. Smaczne pierogi z puree ziemniaczanym z zielonym groszkiem zachwycą domowników.
Wartości odżywcze pierogów wegetariańskich
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w pierogach wegetariańskich
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy w przepisie na pierogi wegetariańskie
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na pierogi wegetariańskie
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w pierogach wegetariańskich
Lista alergenów dla pierogów wegetariańskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500