Przepis na pierogi wegańskie krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, duża miska, stolnica, wałek, praska do ziemniaków

Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze części, zalej wodą z odrobiną soli i ugotuj do miękkości. Następnie ostudź je.

Ziemniaki, cebulę i tofu przeciśnij przez praskę. Dopraw solą i pieprzem.

Przesiej do miski mąkę i dodaj odrobinę cukru pudru.

W mące zrób dołek do którego wlej 1 szklankę ciepłej wody. Wyrób ciasto.

Ciasto rozwałkuj na cienki placek, za pomocą szklanki wykrawaj krążki.

Na środek każdego krążka nałóż farsz. Rogi krążka dokładnie ze sobą sklej.

W garnku zagotuj wodę. Partiami wrzucaj pierogi i gotuj je około 3 minut od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch.

Pierogi wegańskie podane w miseczce.
pierogi wegańskie
Koszt przygotowania dania
9.40 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
385 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
76

Pierogi wegańskie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pierogach wegańskich

Pierogi wegańskie są naprawdę fantastycznym wyborem dla wszystkich, którzy szukają wersji równie smacznej co klasyczna, ale bez dodatku żadnych produktów odzwierzęcych. To dobre rozwiązanie dla wszystkich miłośników wyjątkowych potraw.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pierogi wegańskie, które będą smaczne, a przy okazji bez mięsa i bez jajka, to ten prosty przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest niezwykle prosta, a naprawdę pyszna. Farsz wykonuje się z warzyw, dzięki czemu są również niezwykle zdrowe i pełne błonnika. To danie idealne również dla dzieci. Będą świetną alternatywą dla bardziej popularnych, ruskich, które również zawierają ziemniaki, jednak ta opcja jest pozbawiona twarogu, więc świetnie sprawdzi się dla osób, które rezygnują z nabiału w swojej diecie. Ich przygotowanie jest bardzo łatwe, a wyróżniają się szczególnie ze względu na wspaniałe ciasto. Całość jest bardzo ekspresowa, a smakuje jak z najlepszej restauracji. W dodatku w tej wersji pierożki są niezwykle sycące.

Przepis na pierogi wegańskie jest niezwykle ciekawy, a przy tym bardzo prosty. Sprawdzi się również na co dzień. Jest tak dobre, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Nic dziwnego, są smaczne, nie mają zbyt dużo kalorii, a ich wnętrze wypełniają pyszne warzywa. W dodatku wszystkie składniki na pewno masz już w swojej kuchni. Ciasto na pierogi wegańskie robi się dokładnie tak jak w wersji klasycznej, jednak pomija się jajko. Całość nie jest zbyt trudna, dzięki czemu poradzą sobie z nim nawet początkujący kucharze. Mają przepyszny smak, a ich przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. Warto jednak pamiętać, by wcześniej ugotować ziemniaki na farsz, bez tego nie da się ich przyrządzić, a jest to najbardziej czasochłonne zadanie. Choć to danie postne, sprawdzi się nie tylko na święta. Ma niezwykle prosty farsz, który smakuje po prostu fantastycznie. To opcja niskobudżetowa jednak naprawdę smaczna. To danie sprawdzi się nie tylko jako obiad, czy kolacja na ciepło. W takim wydaniu pierogi to nie tylko smaczne danie, ale również bardzo odżywcze i zdrowe.

Wartości odżywcze pierogów wegańskich

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
192.92 kcal
385.83 kcal
Białko
8.08 g
16.16 g

Węglowodany w pierogach wegańskich

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
37.26 g
74.51 g
Węglowodany przyswajalne
36.36 g
72.73 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
1.52 g
3.04 g
Tłuszcze nasycone
0.88 g
1.76 g
Tłuszcze nienasycone
0.64 g
1.28 g

Witaminy w przepisie na pierogi wegańskie

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6
0.15 mg
0.30 mg
Tiamina
0.44 mg
0.88 mg
Ryboflawina
0.20 mg
0.41 mg
Niacyna
3.13 mg
6.26 mg
Foliany
69.50 µg (mcg)
139.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pierogi wegańskie

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
4.75 mg
9.50 mg
Potas
226.92 mg
453.83 mg
Wapń
72.17 mg
144.33 mg
Fosfor
89.25 mg
178.50 mg
Magnez
28.46 mg
56.92 mg
Żelazo
3.49 mg
6.99 mg
Cynk
0.69 mg
1.38 mg
Miedź
0.15 mg
0.30 mg
Mangan
0.46 mg
0.93 mg
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów wegańskich 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pierogach wegańskich

Lista alergenów dla pierogów wegańskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem

Cena przygotowania pierogów wegańskich

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Ziemniaki późne
400 g
1.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Tofu wzbogacane wapniem
200 g
6.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 200 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
14.00
Jak oceniasz przepis na pierogi wegańskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób