Przepis na pierogi ukraińskie krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, mielony czosnek
To będzie niezbędne
kuchenka, duży garnek, stolnica, wałek

Kapustę posiekaj na mniejsze kawałki, włóż do garnka, zalej wodą. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj do pełnej miękkości przez około 40 minut.

Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki, zalej wodą, dodaj odrobinę soli i gotuj do miękkości około 30 minut. Po tym czasie przeciśnij przez praskę i połącz z kapustą.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę, by się zeszkliła. Dodaj cebulę do pozostałych składników farszu. Dopraw całość solą, pieprzem i czosnkiem. Dokładnie wymieszaj.

Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj szczyptę cukru, soli, alkohol, 1 łyżkę oleju i wlej połowę szklanki ciepłej wody. Do ciasta wbij 1 jajko i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki rękami. Z ciasta wyrób kulkę i włóż ją do lodówki na 30 minut.

Ciasto wyciągnij z lodówki i porządnie rozwałkuj. Za pomocą szklanki wytnij z niego kółka. Każde koło zegnij na pół i do środka włóż farsz. Brzegi dobrze sklej razem.

W garnku rozgrzej dobrze olej. Gdy będzie gotowy smaż w nim pierogi małymi partiami, po 2 - 3 minuty z każdej strony.

Pierogi ukraińskie podane na talerzyku z sosem i natką pietruszki.
pierogi ukraińskie
Koszt przygotowania dania
15.06 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
901 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
68

Pierogi ukraińskie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pierogach ukraińskich

Pierogi ukraińskie to danie pełne smaku. Będą świetną alternatywą dla bardziej popularnych, ruskich, które również zawierają ziemniaki, jednak ta opcja jest pozbawiona twarogu, więc świetnie sprawdzi się dla osób, które rezygnują z nabiału w swojej diecie. Ich przygotowanie jest bardzo łatwe, a wyróżniają się szczególnie ze względu na wspaniałe ciasto.

Jeśli szukasz sposobu na to jak zrobić ukraińskie pierogi, by były pyszne, odpowiednio chrupiące i pełne smaku, ta receptura sprawdzi się idealnie. Pierożki wychodzą naprawdę smakowite i bardzo kruche. To dzięki zupełnie innemu rodzajowi ciasta i smażeniu na głębokim tłuszczu. W opcji bardziej fit można je również upiec w piekarniku, jednak wtedy nie smakują już tak dobrze.

Przepis na pierogi ukraińskie pozwala na przygotowanie pysznego dania we własnym domu. Całość nie jest zbyt trudna, choć zdecydowanie różni się od klasycznej wersji pierogów. Ciasto ma inną konsystencję, a po upieczeniu staje się bardzo chrupiące i kruche. Do ciasta dodaje się również alkoholu. Nie warto pomijać tego składnika, bo wpływa on na odpowiednią konsystencję. Jego obecność jest niewyczuwalna po obróbce termicznej, gdyż alkohol odparuje.

Te ukraińskie pierożki są niezwykle smaczne, dlatego na pewno skradną serca wszystkich domowników. Na Ukrainie można je dostać w większości restauracji, jednak zwykle są dużo większe niż te, które znamy z polskich przepisów. Tam występują w kilku wersjach, z nadzieniem mięsnym i bezmięsnym. Czasami również z twarogiem. W tej wersji farsz jest przyjazny osobom na diecie roślinnej. Robi się je z ziemniakami i kapustą, to połączenie choć może nie brzmieć ciekawie, jest naprawdę świetne. Choć nie zawierają mięsa wciąż są bardzo sycące i niezwykle smaczne.

Te pierogi to dobre rozwiązanie na kolację z przyjaciółmi czy pyszny obiad. Są bardzo smaczne, pięknie się prezentują, a przy okazji nie są zbyt popularne, dzięki czemu zawsze stają się atrakcyjną przekąską. Przed upieczeniem można je posmarować rozmieszanym jajkiem, by pięknie się błyszczały po obróbce termicznej. Są tak pyszne, że znikają w ekspresowym tempie z talerzy. To idealne domowe pierogi z ziemniakami, które będą świetną alternatywą dla klasycznych mącznych produktów. Smażone na głębokim tłuszczu smakują po prostu wybornie.

Wartości odżywcze pierogów ukraińskich

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(165g)
Energia (kalorie)
546.24 kcal
901.30 kcal
Białko
2.86 g
4.73 g

Węglowodany w pierogach ukraińskich

Na 100g
Na porcję
(165g)
Węglowodany
13.69 g
22.59 g
Węglowodany przyswajalne
13.03 g
21.51 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.66 g
1.08 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(165g)
Tłuszcz
52.79 g
87.10 g
Tłuszcze nasycone
4.17 g
6.88 g
Tłuszcze nienasycone
48.62 g
80.22 g
Tłuszcze jednonasycone
34.69 g
57.24 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
13.93 g
22.98 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
10.23 mg
16.88 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pierogi ukraińskie

Na 100g
Na porcję
(165g)
Witamina D
0.06 µg (mcg)
0.09 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pierogi ukraińskie

Na 100g
Na porcję
(165g)
Sód
87.83 mg
144.93 mg
Potas
93.96 mg
155.03 mg
Wapń
10.51 mg
17.33 mg
Żelazo
1.17 mg
1.92 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów ukraińskich 68
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pierogach ukraińskich

Lista alergenów dla pierogów ukraińskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania pierogów ukraińskich

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
2 pełne szklanki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Wódka
50 ml
25.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 ml
Olej rzepakowy
1015 ml
4 szklanki i 1 łyżka
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 2
7.11
Za 1015 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Kapusta kiszona
250 g
5.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 250 g
Ziemniaki późne
200 g
1.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 200 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
77.00
Jak oceniasz przepis na pierogi ukraińskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób