Pierogi ukraińskie
- Mąka pszenna typ 500 - 2 pełne szklanki (300 g)
- Wódka (50 ml)
- Olej rzepakowy - 4 szklanki i 1 łyżka (1015 ml)
- Jajko (1 szt.)
- Kapusta kiszona (250 g)
- Ziemniaki późne (200 g)
- Cebula - 1 szt (100 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (30 ml)
Przepis na pierogi ukraińskie krok po kroku
Kapustę posiekaj na mniejsze kawałki, włóż do garnka, zalej wodą. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj do pełnej miękkości przez około 40 minut.
Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki, zalej wodą, dodaj odrobinę soli i gotuj do miękkości około 30 minut. Po tym czasie przeciśnij przez praskę i połącz z kapustą.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę, by się zeszkliła. Dodaj cebulę do pozostałych składników farszu. Dopraw całość solą, pieprzem i czosnkiem. Dokładnie wymieszaj.
Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj szczyptę cukru, soli, alkohol, 1 łyżkę oleju i wlej połowę szklanki ciepłej wody. Do ciasta wbij 1 jajko i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki rękami. Z ciasta wyrób kulkę i włóż ją do lodówki na 30 minut.
Ciasto wyciągnij z lodówki i porządnie rozwałkuj. Za pomocą szklanki wytnij z niego kółka. Każde koło zegnij na pół i do środka włóż farsz. Brzegi dobrze sklej razem.
W garnku rozgrzej dobrze olej. Gdy będzie gotowy smaż w nim pierogi małymi partiami, po 2 - 3 minuty z każdej strony.
Więcej informacji na temat pierogów ukraińskich
Pierogi ukraińskie to danie pełne smaku. Będą świetną alternatywą dla bardziej popularnych, ruskich, które również zawierają ziemniaki, jednak ta opcja jest pozbawiona twarogu, więc świetnie sprawdzi się dla osób, które rezygnują z nabiału w swojej diecie. Ich przygotowanie jest bardzo łatwe, a wyróżniają się szczególnie ze względu na wspaniałe ciasto.
Jeśli szukasz sposobu na to jak zrobić ukraińskie pierogi, by były pyszne, odpowiednio chrupiące i pełne smaku, ta receptura sprawdzi się idealnie. Pierożki wychodzą naprawdę smakowite i bardzo kruche. To dzięki zupełnie innemu rodzajowi ciasta i smażeniu na głębokim tłuszczu. W opcji bardziej fit można je również upiec w piekarniku, jednak wtedy nie smakują już tak dobrze.
Przepis na pierogi ukraińskie pozwala na przygotowanie pysznego dania we własnym domu. Całość nie jest zbyt trudna, choć zdecydowanie różni się od klasycznej wersji pierogów. Ciasto ma inną konsystencję, a po upieczeniu staje się bardzo chrupiące i kruche. Do ciasta dodaje się również alkoholu. Nie warto pomijać tego składnika, bo wpływa on na odpowiednią konsystencję. Jego obecność jest niewyczuwalna po obróbce termicznej, gdyż alkohol odparuje.
Te ukraińskie pierożki są niezwykle smaczne, dlatego na pewno skradną serca wszystkich domowników. Na Ukrainie można je dostać w większości restauracji, jednak zwykle są dużo większe niż te, które znamy z polskich przepisów. Tam występują w kilku wersjach, z nadzieniem mięsnym i bezmięsnym. Czasami również z twarogiem. W tej wersji farsz jest przyjazny osobom na diecie roślinnej. Robi się je z ziemniakami i kapustą, to połączenie choć może nie brzmieć ciekawie, jest naprawdę świetne. Choć nie zawierają mięsa wciąż są bardzo sycące i niezwykle smaczne.
Te pierogi to dobre rozwiązanie na kolację z przyjaciółmi czy pyszny obiad. Są bardzo smaczne, pięknie się prezentują, a przy okazji nie są zbyt popularne, dzięki czemu zawsze stają się atrakcyjną przekąską. Przed upieczeniem można je posmarować rozmieszanym jajkiem, by pięknie się błyszczały po obróbce termicznej. Są tak pyszne, że znikają w ekspresowym tempie z talerzy. To idealne domowe pierogi z ziemniakami, które będą świetną alternatywą dla klasycznych mącznych produktów. Smażone na głębokim tłuszczu smakują po prostu wybornie.
Alergeny w pierogach ukraińskich
Lista alergenów dla pierogów ukraińskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze pierogów ukraińskich
To zdrowe danie, jednak ma dość wysoki indeks glikemiczny i jest ciężkostrawne. Całość można upiec w piekarniku, by zmniejszyć zawartość tłuszczu, a do ciasta użyć mąki pełnoziarnistej.
Energia i białka
(165g)
Węglowodany
(165g)
Tłuszcze
(165g)
Witaminy
(165g)
Składniki mineralne
(165g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.