Pierogi Thermomix
- Jajko (1 szt.)
- Olej rzepakowy (25 ml)
- Mąka pszenna typ 550 (500 g)
- Sól (2 g)
Przepis na pierogi z thermomixa krok po kroku
Do naczynia Thermomixa wsyp mąkę.
Wlej 250 g wrzątku i wymieszaj przez 1 minutę 30 sekund / Interwał.
Odczekaj 3 minuty (by mąka z wodą przestygły) i dodaj jajko. Wyrabiaj przez 1 minutę 30 sekund / Interwał.
Wlej olej i dodaj pół łyżeczki soli.
Wyrabiaj przez 1 minutę 30 sekund / Interwał.
Ciasto wyciągnij z naczynia Thermomixa i zagnieć. Uformuj w kulę i rozwałkuj. Z ciasta wycinaj kółka.
Kółka wypełnij dowolnym farszem. Zlepiaj brzegi, formując pierogi.
Gotuj w osolonym wrzątku przez 3 minuty od wypłynięcia.
- Chlebek ziołowy Thermomix
- Pizza Thermomix
- Gofry Thermomix
- Ciasto marchewkowe Thermomix
- Ciasto na pizzę Thermomix
- Naleśniki Thermomix
- Placki ziemniaczane Thermomix
- Kawa mrożona Thermomix
- Szarlotka Thermomix
- Sernik Thermomix
- Chałka Thermomix
- Malinowa chmurka Thermomix
- Pierniki z Thermomixu
- Kopytka z Thermomixu
- Ciasto na pierogi Thermomix
- Sernik rosa Thermomix
- Owsianka Thermomix
- Piernik Thermomix
- Przepisy do Thermomixa
Więcej informacji na temat pierogów z thermomixa
Pierogi to inaczej kawałki elastycznego ciasta, które dobrze się lepi, wypełnione farszem. W zależności od kraju mają kształt półokręgu, uszka, sakiewki, stożka, trójkąta itp. Można je następnie ugotować, upiec lub usmażyć. Ciasto na pierogi przygotować można z mąki pszennej, ryżowej, kukurydzianej, żytniej lub gryczanej. Typowo polskie pierogi przygotowuje się z mąki pszennej, wody, oleju i od czasu do czasu jaj. Na świecie spotkać można również ciasto na pierogi z dodatkiem drożdży, masła lub smalcu. Warto jednak dopasować ciasto do farszu, z jakim przyrządza się pierogi. Pierogi spotkać można w kuchni nie tylko polskiej, ale również włoskiej (calzone), rosyjskiej, ukraińskiej, meksykańskiej, indyjskiej lub żydowskiej. Wskazuje się jednak, że pierogi to danie wywodzące się z Chin. W Polsce pojawiły się dopiero w XIII wieku.
Ten łatwy i prosty przepis na pierogi z Thermomixa to świetne rozwiązanie dla nowoczesnych gospodyń i gospodarzy domowych, którzy cenią klasyczne dania w swojej kuchni. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pierogi w Thermomixie, to odpowiadam, że szybko. Całym, pracochłonnym zagniataniem ciasta zajmuje się robot kuchenny. Wystarczy tylko wsypać mąkę do naczynia Thermomixa, dodać wrzątek i wymieszać. Warto odczekać 3 minuty i po tym czasie dodaj jajko i ponownie wymieszać. Na koniec dodaje się olej i sól i ponownie miesza. Tak przygotowane najlepsze ciasto na pierogi jest już gotowe do użytku.
Podstawę pierogów stanowi jednak farsz. To on w głównej mierze decyduje, czy pierogi uznamy za smaczne. W tym miejscu można wykorzystać np. zmielone z warzywami mięso z rosołu, szpinak podsmażony z serem ricotta, wymieszane ziemniaki z twarogiem i cebulką czy świeże owoce. Podczas świąt Bożego Narodzenia na każdym wigilijnym stole spotkać można pierogi z farszem z suszonych grzybów i kapusty. Pierogi Thermomix możesz podać z jakimkolwiek farszem, sobie wymarzysz. Najważniejsze jest, że są one domowe i szybkie w wykonaniu.
Alergeny w pierogach z thermomixa
Lista alergenów dla pierogów z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
Wartości odżywcze pierogów z thermomixa
Osoby, które powinny przebywać na diecie bezglutenowej, mogą wykonać ten przepis używając mąki ryżowej.
Energia i białka
(575g)
Węglowodany
(575g)
Tłuszcze
(575g)
Witaminy
(575g)
Składniki mineralne
(575g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.