Przepis na pierogi z thermomixa krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
stolnica, wałek, szklanka, thermomix

Do naczynia Thermomixa wsyp mąkę.

Wlej 250 g wrzątku i wymieszaj przez 1 minutę 30 sekund / Interwał.

Odczekaj 3 minuty (by mąka z wodą przestygły) i dodaj jajko. Wyrabiaj przez 1 minutę 30 sekund / Interwał.

Wlej olej i dodaj pół łyżeczki soli.

Wyrabiaj przez 1 minutę 30 sekund / Interwał.

Ciasto wyciągnij z naczynia Thermomixa i zagnieć. Uformuj w kulę i rozwałkuj. Z ciasta wycinaj kółka.

Kółka wypełnij dowolnym farszem. Zlepiaj brzegi, formując pierogi.

Gotuj w osolonym wrzątku przez 3 minuty od wypłynięcia.

Pierogi Thermomix przed ugotowaniem
Pierogi Thermomix
Koszt przygotowania dania
2.68 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
2093 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
85

Pierogi Thermomix - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pierogach z Thermomixa

Pierogi to inaczej kawałki elastycznego ciasta, które dobrze się lepi, wypełnione farszem. W zależności od kraju mają kształt półokręgu, uszka, sakiewki, stożka, trójkąta itp. Można je następnie ugotować, upiec lub usmażyć. Ciasto na pierogi przygotować można z mąki pszennej, ryżowej, kukurydzianej, żytniej lub gryczanej. Typowo polskie pierogi przygotowuje się z mąki pszennej, wody, oleju i od czasu do czasu jaj. Na świecie spotkać można również ciasto na pierogi z dodatkiem drożdży, masła lub smalcu. Warto jednak dopasować ciasto do farszu, z jakim przyrządza się pierogi. Pierogi spotkać można w kuchni nie tylko polskiej, ale również włoskiej (calzone), rosyjskiej, ukraińskiej, meksykańskiej, indyjskiej lub żydowskiej. Wskazuje się jednak, że pierogi to danie wywodzące się z Chin. W Polsce pojawiły się dopiero w XIII wieku.

Ten łatwy i prosty przepis na pierogi z Thermomixa to świetne rozwiązanie dla nowoczesnych gospodyń i gospodarzy domowych, którzy cenią klasyczne dania w swojej kuchni. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pierogi w Thermomixie, to odpowiadam, że szybko. Całym, pracochłonnym zagniataniem ciasta zajmuje się robot kuchenny. Wystarczy tylko wsypać mąkę do naczynia Thermomixa, dodać wrzątek i wymieszać. Warto odczekać 3 minuty i po tym czasie dodaj jajko i ponownie wymieszać. Na koniec dodaje się olej i sól i ponownie miesza. Tak przygotowane najlepsze ciasto na pierogi jest już gotowe do użytku.

Podstawę pierogów stanowi jednak farsz. To on w głównej mierze decyduje, czy pierogi uznamy za smaczne. W tym miejscu można wykorzystać np. zmielone z warzywami mięso z rosołu, szpinak podsmażony z serem ricotta, wymieszane ziemniaki z twarogiem i cebulką czy świeże owoce. Podczas świąt Bożego Narodzenia na każdym wigilijnym stole spotkać można pierogi z farszem z suszonych grzybów i kapusty. Pierogi Thermomix możesz podać z jakimkolwiek farszem, sobie wymarzysz. Najważniejsze jest, że są one domowe i szybkie w wykonaniu.

Wartości odżywcze pierogów z Thermomixa

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(575g)
Energia (kalorie)
364.03 kcal
2093.17 kcal
Białko
13.47 g
77.46 g

Węglowodany w pierogach z thermomixa

Na 100g
Na porcję
(575g)
Węglowodany
62.61 g
360.01 g
Węglowodany przyswajalne
62.61 g
360.01 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(575g)
Tłuszcz
6.61 g
38.02 g
Tłuszcze nasycone
2.09 g
12.02 g
Tłuszcze nienasycone
4.52 g
26.00 g

Witaminy w przepisie na pierogi z thermomixa

Na 100g
Na porcję
(575g)
Witamina B6
0.08 mg
0.49 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.82 mg
4.71 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.42 mg
2.42 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
5.64 mg
32.45 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
129.01 µg (mcg)
741.82 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pierogi z thermomixa

Na 100g
Na porcję
(575g)
Sód
149.33 mg
858.65 mg
Potas
122.18 mg
702.51 mg
Wapń
21.70 mg
124.76 mg
Fosfor
125.24 mg
720.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
31.98 mg
183.88 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
4.93 mg
28.37 mg
Cynk
1.03 mg
5.94 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.17 mg
0.98 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów z Thermomixa 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pierogach z Thermomixa

Lista alergenów dla pierogów z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550

Cena przygotowania pierogów z Thermomixa

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Olej rzepakowy
25 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.17
Za 25 ml
Mąka pszenna typ 550
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Sól
2 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 2 g
Koszt składników
17.00
Jak oceniasz przepis na pierogi z thermomixa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób