Pierogi Thermomix

Opublikowano: 14.04.2022 r., 15:28 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świeże pierogi na blacie
Pierogi Thermomix
Pierogi Thermomix to szybkie rozwiązanie na smaczne danie. Z tym przepisem przygotowanie ciasta na pierogi zajmie Wam tylko krótką chwilę.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 3 min
2093 kcal
Kcal w porcji
575 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Jajko (1 szt.)
  • Olej rzepakowy (25 ml)
  • Mąka pszenna typ 550 (500 g)
  • Sól (2 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
stolnica, wałek, szklanka, thermomix

Przepis na pierogi z thermomixa krok po kroku

Do naczynia Thermomixa wsyp mąkę.

Wlej 250 g wrzątku i wymieszaj przez 1 minutę 30 sekund / Interwał.

Odczekaj 3 minuty (by mąka z wodą przestygły) i dodaj jajko. Wyrabiaj przez 1 minutę 30 sekund / Interwał.

Wlej olej i dodaj pół łyżeczki soli.

Wyrabiaj przez 1 minutę 30 sekund / Interwał.

Ciasto wyciągnij z naczynia Thermomixa i zagnieć. Uformuj w kulę i rozwałkuj. Z ciasta wycinaj kółka.

Kółka wypełnij dowolnym farszem. Zlepiaj brzegi, formując pierogi.

Gotuj w osolonym wrzątku przez 3 minuty od wypłynięcia.

Jak oceniasz przepis na pierogi z thermomixa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,9% osób

Więcej informacji na temat pierogów z thermomixa

Pierogi to inaczej kawałki elastycznego ciasta, które dobrze się lepi, wypełnione farszem. W zależności od kraju mają kształt półokręgu, uszka, sakiewki, stożka, trójkąta itp. Można je następnie ugotować, upiec lub usmażyć. Ciasto na pierogi przygotować można z mąki pszennej, ryżowej, kukurydzianej, żytniej lub gryczanej. Typowo polskie pierogi przygotowuje się z mąki pszennej, wody, oleju i od czasu do czasu jaj. Na świecie spotkać można również ciasto na pierogi z dodatkiem drożdży, masła lub smalcu. Warto jednak dopasować ciasto do farszu, z jakim przyrządza się pierogi. Pierogi spotkać można w kuchni nie tylko polskiej, ale również włoskiej (calzone), rosyjskiej, ukraińskiej, meksykańskiej, indyjskiej lub żydowskiej. Wskazuje się jednak, że pierogi to danie wywodzące się z Chin. W Polsce pojawiły się dopiero w XIII wieku.

Ten łatwy i prosty przepis na pierogi z Thermomixa to świetne rozwiązanie dla nowoczesnych gospodyń i gospodarzy domowych, którzy cenią klasyczne dania w swojej kuchni. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pierogi w Thermomixie, to odpowiadam, że szybko. Całym, pracochłonnym zagniataniem ciasta zajmuje się robot kuchenny. Wystarczy tylko wsypać mąkę do naczynia Thermomixa, dodać wrzątek i wymieszać. Warto odczekać 3 minuty i po tym czasie dodaj jajko i ponownie wymieszać. Na koniec dodaje się olej i sól i ponownie miesza. Tak przygotowane najlepsze ciasto na pierogi jest już gotowe do użytku.

Podstawę pierogów stanowi jednak farsz. To on w głównej mierze decyduje, czy pierogi uznamy za smaczne. W tym miejscu można wykorzystać np. zmielone z warzywami mięso z rosołu, szpinak podsmażony z serem ricotta, wymieszane ziemniaki z twarogiem i cebulką czy świeże owoce. Podczas świąt Bożego Narodzenia na każdym wigilijnym stole spotkać można pierogi z farszem z suszonych grzybów i kapusty. Pierogi Thermomix możesz podać z jakimkolwiek farszem, sobie wymarzysz. Najważniejsze jest, że są one domowe i szybkie w wykonaniu.

Alergeny w pierogach z thermomixa

Lista alergenów dla pierogów z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550

Wartości odżywcze pierogów z thermomixa

na 100g gotowej potrawy

Osoby, które powinny przebywać na diecie bezglutenowej, mogą wykonać ten przepis używając mąki ryżowej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(575g)
Energia (kcal)
364.03
2093.17
Białko (g)
13.47
77.46

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(575g)
Węglowodany (g)
62.61
360.01
Węglowodany przyswajalne (g)
62.61
360.01

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(575g)
Tłuszcz (g)
6.61
38.02
Tłuszcze nasycone (g)
2.09
12.02
Tłuszcze nienasycone (g)
4.52
26.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(575g)
Witamina B6 (mg)
0.08
0.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.82
4.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.42
2.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
5.64
32.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
129.01
741.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(575g)
Sód (mg)
149.33
858.65
Potas (mg)
122.18
702.51
Wapń (mg)
21.70
124.76
Fosfor (mg)
125.24
720.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
31.98
183.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
4.93
28.37
Cynk (mg)
1.03
5.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.17
0.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów z thermomixa 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pierogów z thermomixa

Koszt składników
17.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Olej rzepakowy
25 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.17
Za 25 ml
Mąka pszenna typ 550
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Sól
2 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 2 g
Koszt składników
17.00