Pierogi szwedzkie
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Drożdże świeże (30 g)
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
- Masło - pół kostki (100 g)
- Pieczarki - 40 szt (800 g)
- Cebula - 1 szt (100 g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka (15 ml)
- Jajko (2 szt.)
Przepis na pierogi szwedzkie krok po kroku
Mleko podgrzej w rondelku, by było ciepłe, ale nie za gorące. Dodaj do niego rozkruszone drożdże, łyżkę mąki, szczyptę cukru i soli. Dokładnie wymieszaj. Odstaw całość na 15 minut w ciepłe miejsce.
W rondelku roztop masło i lekko ostudź.
Do miski przesiej mąkę, dodaj zaczyn i wbij 1 jajko. Całość dokładnie wymieszaj. Wlej do masy masło i wyrób ciasto rękami. Odstaw je na 30 minut.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na niej posiekaną w drobną kostkę cebulę. Dodaj starte na tarce o dużych oczkach pieczarki. Dopraw solą i pieprzem. Smaż przez 10 minut.
Ciasto wyciągnij na stolnicę i podziel na 2 części. Każdą dokładnie rozwałkuj. Podziel ciasto na dość spore prostokąty. Wzdłuż każdej krawędzi prostokąta nałóż farsz, a całość zroluj.
Na talerzyk wbij jajko i dokładnie je rozmieszaj. Każdy pierożek posmaruj jajkiem za pomocą pędzelka. Na wierzchu posyp je kminkiem.
Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenie i poukładaj na niej pierogi łączeniem do dołu.
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
-
Zupa pieczarkowa
-
Strogonow
-
Gulasz wołowy
-
Papryka faszerowana
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Brizol
-
Pieczarki faszerowane
-
Krokiety z mięsem
-
Kulebiaki
-
Rolada serowa
-
Paszteciki z pieczarkami
-
Rolada ze schabu
-
Raclette
-
Zupa pieczarkowa z makaronem
-
Zapiekanka z kurczakiem
-
Roladki ze schabu
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Dania z pieczarkami
Więcej informacji na temat pierogów szwedzkich
Pierogi szwedzkie, to przysmak, który niektórzy mogą kojarzyć ze szwedzką lektury dla dzieci, w której najmłodsi pałaszowali je na pikniku, a także z popularnej restauracji, która jako jedyna w Polsce takie pyszności serwuje. Dla wielu pierogi te mogą dziwić, gdyż diametralnie różnią się od tych, tradycyjnie lepionych na święta. Są równie smaczne i sprawdzają się nie tylko na obiad, ale również na przekąskę. Swoim wyglądem przypominają trochę kruche paluszki, jednak kryją w sobie pyszne, grzybowe nadzienie, które zachwyca smakiem.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pierogi szwedzkie, ten przepis sprawdzi się idealnie. To danie, które nie jest zbyt popularne, a jego nazwa może być myląca. Pierogi dla wielu kojarzą się przecież z kluskami z miękkiego ciasta z farszem. W tym wydaniu pieróg wygląda zupełnie inaczej. Podstawową różnicą jest kształt i rodzaj ciasta. Te pierogi wyrabia się z ciasta drożdżowego, dzięki czemu są niezwykle chrupiące, a przy tym twardsze. Tych pierogów nie gotuje się na wodzie, tylko piecze w piekarniku. Wspaniale smakują posypane kminkiem, czy czarnuszką. Także formowanie jest zupełnie inne. Pierogi szwedzkie mają kształt długiej rurki, dlatego nie wykrawa się z ciasta kół, a spore prostokąty. Dzięki temu całość prezentuje się na talerzu bardzo ciekawie.
To świetny pomysł na odświeżenie swojego menu. Te pierogi będą wspaniałą alternatywą dla dobrze znanych, ale niezbyt ciekawych tradycyjnych polskich klusek. Świetnie sprawdzają się jako szybka przekąska, czy dodatek do zup. Mogą zastąpić krokiety w barszczu. To również idealna opcja na obiad, gdyż smakują bardzo dobrze i są niezwykle sycące. Są tak dobre, że w kilka chwil znikają z talerza.
Ten sprawdzony przepis pozwala w ekspresowym tempie przygotować naprawdę smaczne pierogi, które zachwycają nie tylko smakiem, ale również wyglądem. Jeżeli szukasz inspiracji na pyszne, domowe przekąski, to ten przepis na pierogi szwedzkie, sprawdzi się idealnie. Wypełnia je przepyszny grzybowy farsz, który jest bardzo aromatyczny. Pieczarki w nim są tylko lekko doprawione, ale smakują fantastycznie.
Alergeny w pierogach szwedzkich
Lista alergenów dla pierogów szwedzkich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
W przepisie na pierogi szwedzkie nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- kminek ziarna
Wartości odżywcze pierogów szwedzkich
To zdrowe danie, jednak nie powinno gościć często w diecie osób z insulinoopornością i cukrzycą.
Energia i białka
(315g)
Węglowodany
(315g)
Tłuszcze
(315g)
Witaminy
(315g)
Składniki mineralne
(315g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.