Pierogi szwedzkie

Opublikowano: 14.09.2021 r., 11:06 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szwedzkie pierogi z kminkiem
Pierogi szwedzkie
Pierogi szwedzkie to pyszny sposób na wspaniały obiad. Dobrze smakują, a ich wnętrze wypełnione jest aromatycznymi pieczarkami, połączonymi z karmelizowaną cebulą.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 30 min
528 kcal
Kcal w porcji
315 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Drożdże świeże (30 g)
  • Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Masło - pół kostki (100 g)
  • Pieczarki - 40 szt (800 g)
  • Cebula - 1 szt (100 g)
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka (15 ml)
  • Jajko (2 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, cukier, kminek ziarna
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, tarka, duża miska

Przepis na pierogi szwedzkie krok po kroku

Mleko podgrzej w rondelku, by było ciepłe, ale nie za gorące. Dodaj do niego rozkruszone drożdże, łyżkę mąki, szczyptę cukru i soli. Dokładnie wymieszaj. Odstaw całość na 15 minut w ciepłe miejsce.

W rondelku roztop masło i lekko ostudź.

Do miski przesiej mąkę, dodaj zaczyn i wbij 1 jajko. Całość dokładnie wymieszaj. Wlej do masy masło i wyrób ciasto rękami. Odstaw je na 30 minut.

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na niej posiekaną w drobną kostkę cebulę. Dodaj starte na tarce o dużych oczkach pieczarki. Dopraw solą i pieprzem. Smaż przez 10 minut.

Ciasto wyciągnij na stolnicę i podziel na 2 części. Każdą dokładnie rozwałkuj. Podziel ciasto na dość spore prostokąty. Wzdłuż każdej krawędzi prostokąta nałóż farsz, a całość zroluj.

Na talerzyk wbij jajko i dokładnie je rozmieszaj. Każdy pierożek posmaruj jajkiem za pomocą pędzelka. Na wierzchu posyp je kminkiem.

Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenie i poukładaj na niej pierogi łączeniem do dołu.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.

Jak oceniasz przepis na pierogi szwedzkie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,1% osób

Więcej informacji na temat pierogów szwedzkich

Pierogi szwedzkie, to przysmak, który niektórzy mogą kojarzyć ze szwedzką lektury dla dzieci, w której najmłodsi pałaszowali je na pikniku, a także z popularnej restauracji, która jako jedyna w Polsce takie pyszności serwuje. Dla wielu pierogi te mogą dziwić, gdyż diametralnie różnią się od tych, tradycyjnie lepionych na święta. Są równie smaczne i sprawdzają się nie tylko na obiad, ale również na przekąskę. Swoim wyglądem przypominają trochę kruche paluszki, jednak kryją w sobie pyszne, grzybowe nadzienie, które zachwyca smakiem.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pierogi szwedzkie, ten przepis sprawdzi się idealnie. To danie, które nie jest zbyt popularne, a jego nazwa może być myląca. Pierogi dla wielu kojarzą się przecież z kluskami z miękkiego ciasta z farszem. W tym wydaniu pieróg wygląda zupełnie inaczej. Podstawową różnicą jest kształt i rodzaj ciasta. Te pierogi wyrabia się z ciasta drożdżowego, dzięki czemu są niezwykle chrupiące, a przy tym twardsze. Tych pierogów nie gotuje się na wodzie, tylko piecze w piekarniku. Wspaniale smakują posypane kminkiem, czy czarnuszką. Także formowanie jest zupełnie inne. Pierogi szwedzkie mają kształt długiej rurki, dlatego nie wykrawa się z ciasta kół, a spore prostokąty. Dzięki temu całość prezentuje się na talerzu bardzo ciekawie.

To świetny pomysł na odświeżenie swojego menu. Te pierogi będą wspaniałą alternatywą dla dobrze znanych, ale niezbyt ciekawych tradycyjnych polskich klusek. Świetnie sprawdzają się jako szybka przekąska, czy dodatek do zup. Mogą zastąpić krokiety w barszczu. To również idealna opcja na obiad, gdyż smakują bardzo dobrze i są niezwykle sycące. Są tak dobre, że w kilka chwil znikają z talerza.

Ten sprawdzony przepis pozwala w ekspresowym tempie przygotować naprawdę smaczne pierogi, które zachwycają nie tylko smakiem, ale również wyglądem. Jeżeli szukasz inspiracji na pyszne, domowe przekąski, to ten przepis na pierogi szwedzkie, sprawdzi się idealnie. Wypełnia je przepyszny grzybowy farsz, który jest bardzo aromatyczny. Pieczarki w nim są tylko lekko doprawione, ale smakują fantastycznie.

Alergeny w pierogach szwedzkich

Lista alergenów dla pierogów szwedzkich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

W przepisie na pierogi szwedzkie nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • kminek ziarna
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze pierogów szwedzkich

na 100g gotowej potrawy

To zdrowe danie, jednak nie powinno gościć często w diecie osób z insulinoopornością i cukrzycą.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(315g)
Energia (kcal)
167.69
528.21
Białko (g)
6.45
20.32

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(315g)
Węglowodany (g)
21.94
69.11
Węglowodany przyswajalne (g)
21.30
67.11
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.64
2.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(315g)
Tłuszcz (g)
6.45
20.33
Tłuszcze nasycone (g)
3.94
12.42
Tłuszcze nienasycone (g)
2.51
7.91
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.08
6.56
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.43
1.35
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
33.82
106.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(315g)
Witamina A (µg (mcg))
56.04
176.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.30
Witamina B12 (µg (mcg))
0.15
0.47
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.30
4.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.27
0.84
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.30
0.96
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
55.35
174.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.33
1.03
Ryboflawina (mg)
0.35
1.10
Niacyna (mg)
3.46
10.90
Foliany (µg (mcg))
61.69
194.32
Beta karoten (µg (mcg))
8.74
27.53
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(315g)
Sód (mg)
17.48
55.06
Potas (mg)
214.11
674.44
Wapń (mg)
28.36
89.34
Fosfor (mg)
101.69
320.31
Magnez (mg)
16.73
52.70
Żelazo (mg)
1.84
5.78
Cynk (mg)
0.80
2.51
Miedź (mg)
0.19
0.61
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów szwedzkich 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pierogów szwedzkich

Koszt składników
50.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Drożdże świeże
30 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Pieczarki
800 g
40 szt
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 800 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
15 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
50.50