Pierogi smażone
- Mąka pszenna typ 500 (300 g)
- Jajko (1 szt.)
- Drożdże suche (7 g)
- Olej rzepakowy (10 ml)
- Mleko 2% (130 ml)
- Cukier (5 g)
- Olej rzepakowy - do smażenia (1000 ml)
- Świeże leśne grzyby (300 g)
- Cebula (100 g)
Przepis na pierogi smażone krok po kroku
Grzyby i cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż na łyżce oleju cebulę, gdy się zeszkli, dodaj grzyby. Smaż, aż grzyby zmiękną. Dopraw solą i pieprzem.
Mąkę przesiej przez sito i dodaj drożdże. Wlej ciepłe mleko oraz jajko, olej, cukier i szczyptę soli. Zagnieć ciasto, dobrze wyrób.
Ciasto rozwałkuj, wykrawaj szklanką kółka. Nałóż farsz i zlep brzegi.
Smaż na głębokim tłuszczu z oby stron na złoty kolor.
-
Pielmieni
-
Pierogi z serem
-
Farsz na pierogi ruskie
-
Pierogi gruzińskie
-
Pierożki gruzińskie
-
Gruzińskie pierogi
-
Farsz na pierogi z kapustą i grzybami
-
Farsz do krokietów
-
Farsz na pierogi z mięsem
-
Pierogi z serem na słodko
-
Pierogi chinkali
-
Pierogi z ziemniakami
-
Farsz do pierogów z kapustą i grzybami
-
Kołduny litewskie
-
Farsz na uszka
-
Farsz na pierogi z mięsem mielonym
-
Farsz do pasztecików
-
Cappelletti
-
Farsz na pierogi
Więcej informacji na temat pierogów smażonych
Pierogi smażone to wspaniała opcja dla wszystkich osób, które kochają tradycyjne dania w nieco ciekawszej odsłonie. Tak przygotowane pierożki zachwycają chrupkością.
Przepis na pierogi smażone nie różni się zbytnio od tych gotowanych w wodzie. Różnica polega tylko na końcowej obróbce termicznej, która sprawia, że pierożki są tak smaczne i ciekawe. Jak usmażyć pierogi? Możesz to zrobić na dwa sposoby. Najczęściej spotykana opcja to smażenie na głębokim tłuszczu. Wystarczy tylko wysoki garnek i dobrej jakości tłuszcz, by przygotować to smaczne danie. Jeśli jednak z jakiego powodu nie chcesz wybierać tej opcji, pierogi można usmażyć też na mniejszej ilości tłuszczu. Wtedy dobrze wylać na patelnię odrobinę oliwy z oliwek. Takie pierogi doskonale sprawdzają się na obiad dla całej rodziny. Warto jednak pamiętać, że smażenie nie jest polecaną metodą obróbki termicznej. To oznacza, że tak przygotowane pierogi nie powinny gościć w menu zbyt często.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić smażone pierogi, by były smaczne, a przy tym chrupiące, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Zwykle można znaleźć je w restauracji, jednak nie jest problemem ich przygotowanie w domu. Domowe pierożki są zdrowsze, a przy okazji mamy pewność, że zostały przygotowane na świeżym oleju. To niezwykle ważne dla naszego zdrowia. Czasami w restauracjach używa się tego samego tłuszczu kolejny raz, przez co do organizmu trafia mnóstwo szkodliwych dla zdrowia związków.
Pierogi to danie znane i lubiane przez wiele osób. Zwykle kojarzą się jednak ze świętami. To dlatego, że są nieodłączną częścią tradycji wigilijnej. Jednak nie trzeba zostawiać je tylko na specjalne okazje. Nie musisz też stawiać na nieco oklepaną wersję z wody. Pierogi możesz smażyć, a przy okazji nadać im nieco świeżości. Tak przygotowane nie nudzą się i zachwycają chrupkością. Możesz postawić na dowolny ulubiony farsz. Jeśli chodzi o te pierog i pasuje do nich zarówno tradycyjny, jak np. kapusta z grzybami, czy twaróg i ziemniaki, ale także bardziej szalone kombinacje.
Alergeny w pierogach smażonych
Lista alergenów dla pierogów smażonych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
Wartości odżywcze pierogów smażonych
Ta opcja zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(317g)
Węglowodany
(317g)
Tłuszcze
(317g)
Witaminy
(317g)
Składniki mineralne
(317g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.