Pierogi ruskie z boczkiem
- Ziemniaki ugotowane (450 g)
- Ser twarogowy półtłusty (350 g)
- Boczek wędzony bez kości (200 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Sól - 1 łyżeczka (5 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na pierogi ruskie z boczkiem krok po kroku
Ziemniaki obierz, przepłucz i pokrój na mniejsze części. Gotuj w osolonej wodzie przez ok. 25 min. Po odcedzeniu od razu je potłucz. Zostaw do przestygnięcia.
Boczek pokrój w kostkę. Rozgrzej patelnię i umieść na niej boczek. Podsmażaj przez ok. 10 min.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę, a następnie dodaj do boczku i całość wymieszaj. Podsmażaj jeszcze przez ok. 5 min.
1/6 przestudzonego boczku z cebulką przełóż do miseczki, a resztę dodaj do ziemniaków i wymieszaj.
Do garnka dodaj rozdrobniony twaróg. Całość dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Mąkę przesiej do miski i połącz z 1 łyżeczką soli. Wymieszaj i dodaj 1 łyżkę oleju oraz 275 ml przegotowanej gorącej wody. Wstępnie połącz składniki, a potem przełóż całość na stolnice i przez ok. 10-15 min ugniataj ciasto.
Ciasto podziel na kilka część. Jedno pozostaw na stolnicy i rozwałkuj, a pozostałe przykryj ściereczką. Wycinaj kołka za pomocą szklanki.
1 czubatą łyżeczkę farszu nakładaj na środek każdego kółka i zalepiaj dookoła. Pierożki układaj obok siebie.
Zagotuj osoloną wodę z dodatkiem 1 łyżki oleju. Pierogi wrzuć do wrzątku i chwilę poczekaj, a potem zmniejsz moc kuchenki. Po wypłynięciu gotuj pierogi jeszcze przez ok. 2 min. Wyciągaj je łyżką cedzakową i układaj na talerzu.
Gotowe pierogi posyp pozostałym boczkiem z cebulą.
Więcej informacji na temat pierogów ruskich z boczkiem
Pierogi ruskie z boczkiem to nieco zmodyfikowane tradycyjne danie, które bardzo często króluje u nas na stołach. Pierogi podawane są zarówno na święta, jak i na zwykłe rodzinne spotkania. Idealnie nadają się na obiad i zazwyczaj bardzo chętnie są zjadane przez dzieci. Pierogi co prawa nie są dietetyczne, ale dużo osób je po prostu uwielbia.
Jak wygląda przepis na pierogi ruskie z boczkiem? Pierogi ruskie są z ziemniakami, twarogiem i cebulką. Doprawia się je solą i pieprzem do smaku. Nie należy przesadzić ani z jednym, ani z drugim dodatkiem, ponieważ wtedy danie będzie niezjadliwe. Pierogi ruskie mogą być też bez cebulki. Te właśnie te dwie wersje farszu spotyka się najczęściej. Jednak obecnie potrawy są bardzo często modyfikowane i tak też stało się w przypadku pierogów ruskich. Można dodać do nich m.in. boczek lub marchewkę. Boczek do pierogów powinien być wędzony.
Farsz na ruskie pierogi z boczkiem nie jest trudny do przygotowania. Zamiast przysmażać cebulkę na oleju, robi się to na boczku. Warto zostawić nieco przysmażonej cebulki z boczkiem do posypania pierogów. Jeżeli nie odpowiada ci cebula, możesz zrobić pierogi z ziemniakami, serem i boczkiem.
Zalepione pierogi ruskie z boczkiem wędzonym możesz zamrozić i zjeść dopiero za jakiś czas. Ugotowane pierogi muszą być odsączone i ostygnięte. Trzeba też natrzeć je olejem, zanim przełoży się je do pojemniczków i zamrozi. Z kolei surowe pierogi trzeba ułożyć na deseczce i oprószyć mąką, a potem przez chwilę muszą być przemrażane w zamrażalniku, nim umieści się je w docelowych pojemnikach lub woreczkach. W przeciwnym razie pozlepiają się, a w czasie późniejszego gotowania powypada z nich farsz.
Pierogi to danie, które pasuje na każdą okazję. Choć tradycyjne pierogi ruskie nie zawierają w sobie boczku, to jednak warto spróbować ten przepis, bo może się okazać, że bardzo przypadnie ci do gustu. Jeżeli nie chcesz dodawać boczku do samego farszu, możesz nim tylko posypać pierogi. To danie będzie też dobrze smakować z kwaśną śmietaną.
Alergeny w pierogach ruskich z boczkiem
Lista alergenów dla pierogów ruskich z boczkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy półtłusty
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze pierogów ruskich z boczkiem
Energia i białka
(325g)
Węglowodany
(325g)
Tłuszcze
(325g)
Witaminy
(325g)
Składniki mineralne
(325g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.