Pierogi ruskie Thermomix
- Kasza manna (25 g)
- Ziemniaki ugotowane (600 g)
- Ser twarogowy półtłusty (500 g)
- Cebula (150 g)
- Olej rzepakowy - 10 ml do smażenia cebuli, reszta do ciasta (30 ml)
- Jajko (1 szt.)
- Mąka pszenna typ 550 (560 g)
Przepis na pierogi ruskie z thermomixa krok po kroku
Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w wodzie, by były dość miękkie.
Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju, aż ładnie się zarumieni.
Do naczynia Thermomixa wsyp mąkę, dodaj 20 ml oleju, wbij jajko i wlej 250 g ciepłej wody.
Ciasto wyrabiaj przez 1 minutę / Interwał.
Ciasto wyciągnij na blat oprószony mąką i cienko rozwałkuj. Wytnij krążki z pomocą szklanki.
Naczynie Thermomixa umyj i osusz. Następnie wsyp kaszę mannę i dodaj rozdrobnione ziemniaki. Całość wymieszaj przez 4 sekundy / obroty 4.
Teraz dodaj pokruszony twaróg, podsmażoną cebulę i dopraw do smaku solą i pieprzem. W pokrywie Thermomixa umieść kopystkę i z jej pomocą wymieszaj farsz przez 30 sekund / obroty 3,5.
Na przygotowane z ciasta krążki wykładaj farsz i zlepiaj brzegi. Żeby lepiej się skleiły, możesz delikatnie zmoczyć jeden brzeg.
W szerokim garnku zagotuj wodę. Na wrzątek wrzucaj pierogi i gotuj przez 3 minuty od wypłynięcia.
Podawaj z dodatkiem np. prażonej cebulki.
Więcej informacji na temat pierogów ruskich z thermomixa
Pierogi ruskie Thermomix to pyszne danie, które każdy doskonale zna. Jeszcze lepiej smakują przygotowane w domowym zaciszu razem z bliskimi.
Przepis na pierogi ruskie to danie, które każdy z nas chociaż raz w życiu spróbował. To jedne z bardziej popularnych pierogów w kuchni polskiej. Równie popularne są w krajach słowiańskich. Chociaż nazwa wskazuje na ich pochodzenie z Rosji, to rak naprawdę wywodzą się one z terenów obecnej Ukrainy i Polski. Uważane są więc za danie kuchni polskiej, jak i ukraińskiej.
Jeśli chcecie wykonać przepis na pierogi ruskie z Thermomixa, to potrzebne są oczywiście składniki na farsz i na ciasto. Farsz na pierogi wykonany jest z ugotowanych ziemniaków z serem twarogowym. Dodatkowego smaku farszowi nadaje cebula i solidna porcja soli i pieprzu. Ciasto przygotowuje się z mąki, jajka, oleju i ciepłej wody.
Na samym początku wstaw ziemniaki do gotowania. Warto wybrać ziemniaki mączyste z dużą ilością skrobi. Gdy ziemniaki się gotują pokrój cebulkę w kostkę i podsmaż na oleju na złoty kolor. W tym czasie wykonaj również ciasto na pierogi. Do naczynia Thermomixa wsyp mąkę, dodaj olej, wbij jajko i wlej 250 g ciepłej wody. Ciasto wyrabiaj przez minutę. Po tym czasie wyciągnij ciasto na blat i chwilę powyrabiaj dłonią i cienko rozwałkuj. Z pomocą szklanki powycinaj kółka. Ciasto przykryj ściereczką, by się nie zeschło podczas przygotowywania farszu.
Naczynie Thermomixa umyj i osusz. Umieść w nim ziemniaki i kaszę mannę i wszystko wymieszaj. Następnie dodaj twaróg, cebulkę i dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj z pomocą kopystki. Teraz wystarczy farsz umieścić na kółkach z ciasta. Zlep brzegi formując piękne pierogi i gotuj we wrzątku. Gotowe pierogi podawaj z dodatkiem podsmażonej cebulki.
Jeśli wiecie już jak zrobić pierogi ruskie w Thermomixie, to koniecznie wypróbujcie ten smaczny pomysł na obiad. Są bardzo łatwe w przygotowaniu i w kilka chwil na Waszym stole zagoszczą niebiańsko dobre pierogi.
Alergeny w pierogach ruskich z thermomixa
Lista alergenów dla pierogów ruskich z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Kasza manna
- Mąka pszenna typ 550
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy półtłusty
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze pierogów ruskich z thermomixa
Ziemniaki to dobre źródło witamin, natomiast twaróg jest dobrym źródłem wapnia. Odpowiednio skomponowane danie jest nie tylko smaczne, ale również bardzo wartościowe dla zdrowia.
Energia i białka
(210g)
Węglowodany
(210g)
Tłuszcze
(210g)
Witaminy
(210g)
Składniki mineralne
(210g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.