Pierogi ruskie Thermomix

Opublikowano: 14.04.2022 r., 15:27 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Nieugotowane pierogi ruskie na desce
Pierogi ruskie Thermomix
Pierogi ruskie Thermomix to pyszne danie, które każdy doskonale zna. Jeszcze lepiej smakują przygotowane w domowym zaciszu razem z bliskimi.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Smażenie 10 min
387 kcal
Kcal w porcji
210 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 9 porcji
  • Kasza manna (25 g)
  • Ziemniaki ugotowane (600 g)
  • Ser twarogowy półtłusty (500 g)
  • Cebula (150 g)
  • Olej rzepakowy - 10 ml do smażenia cebuli, reszta do ciasta (30 ml)
  • Jajko (1 szt.)
  • Mąka pszenna typ 550 (560 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek, wałek, szklanka, thermomix, kopystka (thermomix)

Przepis na pierogi ruskie z thermomixa krok po kroku

Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w wodzie, by były dość miękkie.

Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju, aż ładnie się zarumieni.

Do naczynia Thermomixa wsyp mąkę, dodaj 20 ml oleju, wbij jajko i wlej 250 g ciepłej wody.

Ciasto wyrabiaj przez 1 minutę / Interwał.

Ciasto wyciągnij na blat oprószony mąką i cienko rozwałkuj. Wytnij krążki z pomocą szklanki.

Naczynie Thermomixa umyj i osusz. Następnie wsyp kaszę mannę i dodaj rozdrobnione ziemniaki. Całość wymieszaj przez 4 sekundy / obroty 4.

Teraz dodaj pokruszony twaróg, podsmażoną cebulę i dopraw do smaku solą i pieprzem. W pokrywie Thermomixa umieść kopystkę i z jej pomocą wymieszaj farsz przez 30 sekund / obroty 3,5.

Na przygotowane z ciasta krążki wykładaj farsz i zlepiaj brzegi. Żeby lepiej się skleiły, możesz delikatnie zmoczyć jeden brzeg.

W szerokim garnku zagotuj wodę. Na wrzątek wrzucaj pierogi i gotuj przez 3 minuty od wypłynięcia.

Podawaj z dodatkiem np. prażonej cebulki.

Jak oceniasz przepis na pierogi ruskie z thermomixa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,4% osób

Więcej informacji na temat pierogów ruskich z thermomixa

Pierogi ruskie Thermomix to pyszne danie, które każdy doskonale zna. Jeszcze lepiej smakują przygotowane w domowym zaciszu razem z bliskimi.

Przepis na pierogi ruskie to danie, które każdy z nas chociaż raz w życiu spróbował. To jedne z bardziej popularnych pierogów w kuchni polskiej. Równie popularne są w krajach słowiańskich. Chociaż nazwa wskazuje na ich pochodzenie z Rosji, to rak naprawdę wywodzą się one z terenów obecnej Ukrainy i Polski. Uważane są więc za danie kuchni polskiej, jak i ukraińskiej.

Jeśli chcecie wykonać przepis na pierogi ruskie z Thermomixa, to potrzebne są oczywiście składniki na farsz i na ciasto. Farsz na pierogi wykonany jest z ugotowanych ziemniaków z serem twarogowym. Dodatkowego smaku farszowi nadaje cebula i solidna porcja soli i pieprzu. Ciasto przygotowuje się z mąki, jajka, oleju i ciepłej wody.

Na samym początku wstaw ziemniaki do gotowania. Warto wybrać ziemniaki mączyste z dużą ilością skrobi. Gdy ziemniaki się gotują pokrój cebulkę w kostkę i podsmaż na oleju na złoty kolor. W tym czasie wykonaj również ciasto na pierogi. Do naczynia Thermomixa wsyp mąkę, dodaj olej, wbij jajko i wlej 250 g ciepłej wody. Ciasto wyrabiaj przez minutę. Po tym czasie wyciągnij ciasto na blat i chwilę powyrabiaj dłonią i cienko rozwałkuj. Z pomocą szklanki powycinaj kółka. Ciasto przykryj ściereczką, by się nie zeschło podczas przygotowywania farszu.

Naczynie Thermomixa umyj i osusz. Umieść w nim ziemniaki i kaszę mannę i wszystko wymieszaj. Następnie dodaj twaróg, cebulkę i dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj z pomocą kopystki. Teraz wystarczy farsz umieścić na kółkach z ciasta. Zlep brzegi formując piękne pierogi i gotuj we wrzątku. Gotowe pierogi podawaj z dodatkiem podsmażonej cebulki.

Jeśli wiecie już jak zrobić pierogi ruskie w Thermomixie, to koniecznie wypróbujcie ten smaczny pomysł na obiad. Są bardzo łatwe w przygotowaniu i w kilka chwil na Waszym stole zagoszczą niebiańsko dobre pierogi.

Alergeny w pierogach ruskich z thermomixa

Lista alergenów dla pierogów ruskich z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza manna
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy półtłusty
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze pierogów ruskich z thermomixa

na 100g gotowej potrawy

Ziemniaki to dobre źródło witamin, natomiast twaróg jest dobrym źródłem wapnia. Odpowiednio skomponowane danie jest nie tylko smaczne, ale również bardzo wartościowe dla zdrowia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kcal)
184.55
387.56
Białko (g)
8.26
17.34

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany (g)
30.09
63.20
Węglowodany przyswajalne (g)
29.28
61.50
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.81
1.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz (g)
3.49
7.33
Tłuszcze nasycone (g)
1.62
3.40
Tłuszcze nienasycone (g)
1.87
3.93
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.34
2.82
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.53
1.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
15.08
31.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina B6 (mg)
0.15
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.08
0.18
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.33
0.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.44
5.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
52.31
109.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód (mg)
162.30
340.83
Potas (mg)
200.34
420.72
Wapń (mg)
32.34
67.92
Fosfor (mg)
101.03
212.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.17
44.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.82
3.81
Cynk (mg)
0.57
1.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.13
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów ruskich z thermomixa 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pierogów ruskich z thermomixa

Koszt składników
31.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza manna
25 g
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 25 g
Ziemniaki ugotowane
600 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
2.40
Za 600 g
Ser twarogowy półtłusty
500 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 500 g
Cebula
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Olej rzepakowy
30 ml
10 ml do smażenia cebuli, reszta do ciasta
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka pszenna typ 550
560 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.68
Za 560 g
Koszt składników
31.00