Pierogi ruskie
- Mąka pszenna typ 500 (450 g)
- Ziemniaki ugotowane (500 g)
- Ser twarogowy półtłusty (400 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Olej rzepakowy - 2 i 1/2 łyżki (25 ml)
- Sól - 1 łyżeczka (5 g)
Przepis na pierogi ruskie krok po kroku
Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój na nieco mniejsze kawałki. Gotuj 25-30 min w osolonej wodzie. Po odcedzeniu od razu je potłucz i odstaw do przestygnięcia.
Cebulę obierz, opłucz i pokrój w drobną kostkę. Następnie rozgrzej patelnię z 1 łyżką oleju i przesmażaj cebulkę do momentu, aż się przyrumieni. Gotową dodaj do ziemniaków i wymieszaj.
Twaróg rozdrobnij za pomocą widelca lub palców. Dodaj do ziemniaków z cebulką i wymieszaj.
Dodaj sól i pieprz do smaku. Całość wymieszaj. Gotowy farsz odstaw na bok.
Do miski przesiej mąkę przez sitko i dodaj 1 łyżeczkę soli. Całość wymieszaj. Do szklanki z ciepłą wodą (ok. 250 ml) dodaj 1 łyżkę oleju, a następnie wlej całość do mąki. Zacznij wyrabiać ciasto, a gdy składniki wstępnie się połączą, przełóż całość na stolnicę. Ugniataj co najmniej 10 min. Ciasto powinno być elastyczne i jednolite.
Ciasto podziel na tyle części, aby było ci wygodnie je rozwałkowywać. Następnie za pomocą szklanki z ostrymi brzegami wykrój kółka.
Na środek każdego kółka nałóż czubatą łyżeczkę farszu i zalep pierogi.
W garnku zagotuj wodę z niewielką ilością oleju. Wrzucaj pierogi do wrzącej wody, a następnie nieco zmniejsz moc kuchenki. Gdy wypłyną, pozostaw je jeszcze na 1-1,5 min, a potem wyciągnij łyżką cedzakową.
Więcej informacji na temat pierogów ruskich
Pierogi ruskie to jedna z popularniejszych potraw w Polsce. Niektórzy nie wyobrażają sobie świąt lub rodzinnego spotkania bez tych pierogów. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Jest to potrawa wegetariańska, która ma wielu zwolenników.
Przepis na pierogi ruskie może i nie jest trudny, ale też nie należy do najłatwiejszych. Ciasto należy ugniatać ok. 10-15 min i trzeba się przy tym trochę napracować. Składniki na pierogi ruskie niekiedy obejmują jeszcze jajko, które jest dodawane do ciasta. Warto jednak wiedzieć, że wtedy ciasto robi się twardsze, więc trudniej się je wyrabia i później rozwałkowuje.
Jak się robi farsz na pierogi ruskie? Te pierogi mają tak naprawdę dwie tradycyjne wersje farszu, ale w obu przypadkach nadzienie wychodzi pyszne, więc wybór uzależniony jest wyłącznie od własnych preferencji. Zazwyczaj w pierogach ruskich znajduje się ser (twaróg półtłusty lub tłusty), gotowane ziemniaki, przysmażana cebula, pieprz i sól. Druga wersja zawiera dokładnie to samo z wyjątkiem cebulki. Duże znaczenie ma także ilość pieprzu dodana do farszu. Należy uważać, żeby nie przesadzić, bo danie będzie niezjadliwe.
Warto zacząć przygotowanie pierogów ruskich od ugotowania ziemniaków, ponieważ trzeba odczekać, aż całkowicie przestygną. Po połączeniu mąki, soli, wody i oleju należy dobrze zagnieść ciasto. Jeżeli woda jest dla ciebie zbyt ciepła, możesz spróbować początkowo ugniatać ciasto w gumowej rękawiczce kuchennej lub posłużyć się szpatułką. Gdy podzielisz ciasto na kawałki, resztę przykryj bawełnianą ścierką. Przy lepieniu pierogów zwróć uwagę na to, czy farsz nie wszedł w brzegi, ponieważ wtedy pierogi rozpadną się w czasie gotowania, a cały farsz wypłynie.
Może nie jest to prosty przepis, ale warto pokusić się na domowe pierogi, ponieważ takie są najlepsze. Z czym podać pierogi ruskie? Można je podawać m.in. ze śmietaną, choć niektórzy nie lubią dodawać do nich niczego więcej poza odrobiną masełka. Pierogi ruskie dobrze smakują z przysmażoną cebulką lub skwarkami. Skwarki możesz przygotować sam ze słoniny i ulubionych przypraw.
Alergeny w pierogach ruskich
Lista alergenów dla pierogów ruskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy półtłusty
Wartości odżywcze pierogów ruskich
Energia i białka
(340g)
Węglowodany
(340g)
Tłuszcze
(340g)
Witaminy
(340g)
Składniki mineralne
(340g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.