Pierogi na parze

Opublikowano: 20.01.2022 r., 21:01 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pierogi na parze drewniane talerze
Pierogi na parze
Pierogi to danie, które zna prawie każdy. Ich istota opiera się na pysznym farszu ukrytym w otoczce z ciasta z mąki i wody. Dziś koniecznie zapoznajcie się ze wskazówkami jak zrobić pierogi na parze.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie na parze 10 min
82 kcal
Kcal w porcji
35 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Składniki dla 40 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 3 szklanki (390 g)
  • Mięso mielone wieprzowe (500 g)
  • Por (200 g)
  • Sos sojowy - 13 łyżek (130 ml)
  • Ocet ryżowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Cukier trzcinowy - 1 łyżeczka (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, sos sojowy, ocet ryżowy, imbir świeży, szczypiorek, czosnek, cukier, pieprz biały
Sprzęt kuchenny
naczynie do gotowania na parze, tarka, praska do czosnku, parowar, bambusowe sitko do gotowania na parze

Przepis na pierogi na parze krok po kroku

Do miski wsyp mąkę i pół łyżeczki soli. Następnie wymieszaj i wlej około 1,5 szklanki gorącej wody. Mieszaj z pomocą łyżki by nie poparzyć dłoni.

Gdy ciasto trochę przestygnie, zacznij wyrabiać dłońmi, do tego momentu, gdy przestanie kleić się do miski.

Przełóż ciasto na blat oprószony mąką i dalej wyrabiaj, aż stanie się gładkie. Następnie przykryj ściereczką i odstaw na 25 minut.

W tym czasie przygotuj farsz: Pora bardzo drobno posiekaj. Szczypiorek posiekaj. Kawałek imbiru zetrzyj na tarce.

Do miski włóż pora, mięso mielone, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 2 łyżki szczypiorku, 1 łyżeczkę tartego imbiru, 3 łyżki sosu sojowego i szczyptę białego pieprzu. Dokładnie wymieszaj.

Ciasto rozwałkuj jak najcieniej na maks. 2 mm. Szklanką powycinaj koła.

Na środek placuszki wyłóż małą łyżeczkę farszu. Brzegi zmocz wodą i sklej, po czym pozaciskaj brzegi na kształt falbanki.

W ten sam sposób wykorzystaj całe ciasto i farsz.

Gotuj po kilka sztuk przez 7-10 minut w bambusowym sicie wyłożonym papierem do pieczenia.

Przygotuj sos. Wymieszaj 10 łyżek sosu sojowego, 2 łyżki octu ryżowego, łyżeczkę cukru i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

Pierogi podawaj od razu po przygotowaniu z sosem w miseczkach.

Jak oceniasz przepis na pierogi na parze
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,6% osób

Więcej informacji na temat pierogów na parze

Prezentujemy przepis na pierogi na parze. To pyszne azjatyckie danie będzie wspaniałym pomysłem na obiad.

Pierogi to danie, które zna prawie każdy. Ich istota opiera się na pysznym farszu ukrytym w otoczce z ciasta z mąki i wody. Gotowane w wodzie, bulionie, na parze czy smażone- każde pierogi są najlepsze. Ale dziś koniecznie zapoznajcie się ze wskazówkami jak zrobić pierogi na parze.

Kraje azjatyckie, szczególnie Chiny określają się mianem wynalazcy pierogów. To danie jest ulubionym daniem chińczyków szczególnie podczas świętowania Chińskiego Nowego Roku. Te konkretnie pierogi noszą nazwę Jiaozi. Pomimo iż na pierwszy rzut oka nie różnią się zbytnio od polskich pierogów, to mają zdecydowanie wyrazistszy smak.

Ciasto na pierogi przygotujesz z 3 szklanek mąki pszennej, połowy łyżeczki soli i 1,5 szklanki gorącej wody. Ciasto wymaga mieszania i wyrabiania do tego momentu, aż będzie gładkie i nieklejące. Wtedy zostaw ciasto jeszcze na 25 minut, by się mocniej związało. W tym czasie zrób farsz. W Polsce najczęściej używane jest mięso gotowane pozostałe z gotowania rosołu. W Chinach używa się surowej wieprzowiny lub mięsa wieprzowo-wołowego. Takie surowe mięso połącz z drobno posiekanym porem, ząbkami czosnku, szczypiorkiem, świeżym imbirem, sosem sojowym i białym pieprzem. Taki farsz będzie ostrzejszy i bardziej aromatyczny.

Teraz wystarczy rozwałkować ciasto, wykrawać kółka, wypełniać farszem i sklejać. W miejscu sklejenia zróbcie ciasną falbankę.

Teraz najważniejsza sprawa- jak gotować pierogi na parze? Możecie ugotować je na parze w parowarze, na specjalnym wkładzie do gotowania na parze lub bambusowym sitku. Ten ostatni spotkać można w regularnych sklepach przy okazji tzw. tygodni azjatyckich lub w sklepach z zagranicznymi produktami spożywczymi. Gotowanie na parze trwa do 10 minut, ponieważ ciasto jest cieńsze niż w znanych nam pierogach.

Te dobre pierogi będą jeszcze smaczniejsze, gdy podacie je z sosem z sosu sojowego, octu ryżowego, cukru brązowego i czosnku.

Alergeny w pierogach na parze

Lista alergenów dla pierogów na parze przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Sos sojowy
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • sos sojowy

Wartości odżywcze pierogów na parze

na 100g gotowej potrawy

Pierogi to danie pełnowartościowe. Wraz z nimi dostarczamy źródła białka, węglowodanów i tłuszczów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(35g)
Energia (kcal)
236.51
82.78
Białko (g)
12.36
4.33

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(35g)
Węglowodany (g)
26.00
9.10
Węglowodany przyswajalne (g)
25.63
8.97

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(35g)
Tłuszcz (g)
9.14
3.20
Tłuszcze nasycone (g)
4.52
1.58
Tłuszcze nienasycone (g)
4.62
1.62

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(35g)
Witamina B6 (mg)
0.23
0.08
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.60
0.21
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.26
0.09
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.09
1.43
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
59.18
20.71
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(35g)
Sód (mg)
603.53
211.24
Potas (mg)
229.92
80.47
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
24.83
8.69
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
132.10
46.23
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
31.14
10.90
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.58
0.90
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.33
0.46
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.04
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów na parze 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pierogów na parze

Koszt składników
93.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
390 g
3 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.17
Za 390 g
Mięso mielone wieprzowe
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Por
200 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.67
Za 200 g
Sos sojowy
130 ml
13 łyżek
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
6.07
Za 130 ml
Ocet ryżowy
20 ml
2 łyżki
58.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.16
Za 20 ml
Cukier trzcinowy
5 g
1 łyżeczka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 5 g
Koszt składników
93.00