Pierogi meksykańskie
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (300 g)
- Jajko (1 szt.)
- Drożdże świeże (20 g)
- Mleko 2% - pół szklanki (125 ml)
- Masło (25 g)
- Mięso mielone z kurczaka (250 g)
- Fasola czerwona - pół puszki (200 g)
- Papryka czerwona - 1 szt (230 g)
- Cebula - 1 szt (100 g)
- Pomidor - 1 szt (170 g)
- Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka (10 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (30 ml)
Przepis na pierogi meksykańskie krok po kroku
Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej cebulę i mięso przez 7 minut. Do mięsa dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Całość smaż przez 5 minut. Przypraw solą, pieprzem, kuminem i papryką ostrą.
Czerwoną fasolę odcedź z zalewy i dodaj do mięsnego farszu. Połącz również z pokrojonym w kostkę i obranym ze skóry pomidorem. Do całości wrzuć koncentrat pomidorowy i zamieszaj. Smaż wszystko 15 minut, aż do miękkości.
Mleko podgrzej w rondelku, by było ciepłe, ale nie gorące. Do mleka dodaj 1 łyżkę mąki, drożdże i odrobinę cukru. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut.
W rondelku rozpuść masło z odrobiną soli.
Do miski przesiej mąkę, wbij jajko, dodaj zaczyn i masło. Całość wymieszaj łyżką, następnie wyrób rękami.
Ciasto rozwałkuj dokładnie i wykrój z niego krążki za pomocą szklanki. Każdy krążek rozciągnij nieco w dłoni i złóż na pół. Do środka włóż łyżeczkę farszu i sklej końce.
Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż na nią gotowe pierożki.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.
-
Chlebek ziołowy
-
Pizza margherita
-
Lahmacun na drożdżach
-
Szybka pizza
-
Pizza na suchych drożdżach
-
Pizza Thermomix
-
Cebularz
-
Parówki w cieście drożdżowym
-
Chaczapuri adżarskie
-
Pierogi drożdżowe
-
Chaczapuri z mięsem
-
Rozczyn z drożdży
-
Pizza z krewetkami
-
Pizza wiejska
-
Paszteciki ze szpinakiem
-
Paszteciki drożdżowe z mięsem
-
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami
-
Gozleme
-
Ciasta drożdżowe na słono
Więcej informacji na temat pierogów meksykańskich
Pierogi meksykańskie to świetna opcja dla wszystkich miłośników ciekawych i kreatywnych przepisów. To świetna alternatywa dla tradycyjnych i dobrze znanych mącznych wyrobów. Dzięki zupełnie innemu ciastu i pysznemu nadzieniu całość nigdy się nie nudzi. To świetny wybór na kolację, ale również obiad, gdyż są niezwykle sycące.
Przepis na pierogi meksykańskie jest bardzo łatwy, choć zupełnie różni się od tych popularnych w wersji klasycznej. W tym wypadku do przygotowania używa się ciasta drożdżowego, które wspaniale komponuje się z mięsnym farszem. Ciasto z tego przepisu nie potrzebuje czasu na wyrastanie, dlatego całość nie zabiera zbyt dużo czasu. To wspaniała opcja dla osób zabieganych. Ciasto po upieczeniu staje się chrupiące z wierzchu i miękkie w środku, dlatego warto wybrać właśnie je zamiast tradycyjnego.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pierogi meksykańskie, które smakują naprawdę obłędnie to ten przepis przypadnie ci do gustu. Całość jest bardzo ekspresowa, a smakuje jak z najlepszej restauracji. W dodatku w tej wersji pierożki są niezwykle sycące. To zasługa ogromnej ilości białka, które się w nich znajduje, a które pochodzi z chudego drobiu i czerwonej fasoli. To zdrowa opcja, która pozwala przemycić dużą ilość warzyw, a przy okazji smakuje naprawdę dobrze.
Te pyszne pierogi sprawdzą się świetnie jako pomysł na obiad lub kolację. Całość jest niezwykle smaczna i bardzo aromatyczna. Są sycące i tworzą zdrową opcję. Warto połączyć je z surówką lub pieczonymi warzywami, by stworzyć w pełni zbilansowaną i smaczną opcję.
Te pierogi są tak dobre, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Cała tajemnica tkwi w przepysznym farszu. Wszystkie składniki, które są potrzebne do jego stworzenia można bez problemu znaleźć w każdym sklepie. Choć w większości przepisów można spotkać się z dodatkiem mięsa mielonego, to jednak lepiej wybrać drób, który jest chudszy, mniej kaloryczny i lepszy dla zdrowia. Te pierogi wspaniale sprawdzą się na obiad, to również idealny pomysł na sycącą kolację, pełną smaku i aromatycznych przypraw. Te smaczne pierogi z farszem meksykańskim na pewno skradną serca wszystkich miłośników kulinarnych nowinek.
Alergeny w pierogach meksykańskich
Lista alergenów dla pierogów meksykańskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
Wartości odżywcze pierogów meksykańskich
To zdrowy pomysł na posiłek, który dostarcza dużej porcji białka.
Energia i białka
(251g)
Węglowodany
(251g)
Tłuszcze
(251g)
Witaminy
(251g)
Składniki mineralne
(251g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.