Pierogi lubelskie

Opublikowano: 24.09.2023 r., 15:09 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pierogi lubelskie podane na brązowym talerzu.
Pierogi lubelskie
Pierogi lubelskie to pyszne pierogi z farszem z ugotowanej kaszy gryczanej oraz twarogu. Potrawę warto podać na obiad. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 90 min
536 kcal
Kcal w porcji
190 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 2 szklanki (300 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Kasza gryczana 1 szklanka (160 g)
  • Ser twarogowy półtłusty (200 g)
  • Cukier (30 g)
  • Żółtko jajka (1 szt.)
  • Olej rzepakowy 1 łyżka stołowa (10 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska, stolnica, wałek, łyżka cedzakowa, szklanka

Przepis na pierogi lubelskie krok po kroku

Kaszę ugotuj na sypko i przecedź ją na sicie.

Kaszę wymieszaj z dodatkiem twarogu, żółtka oraz cukru.

Na stolnicę przesyp mąkę. Wybij do niej jajko oraz dodaj szklankę ciepłego mleka.

Ze składników zagnieć jednolite ciasto.

Ciasto rozwałkuj na cienki placek o grubości około 3 mm.

Z ciasta wykrawaj koła, na każde koło nałóż łyżkę farszu i zlep pierogi.

W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli oraz olejem.

Do gotującej się wody wrzucaj po kilka pierogów i gotuj je 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.

Ugotowane pierogi wyłów łyżką cedzakową.

Pierogi lubelskie podawaj na ciepło z dodatkiem śmietany.

Jak oceniasz przepis na pierogi lubelskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 65,5% osób

Więcej informacji na temat pierogów lubelskich

Pierogi lubelskie to pyszne pierogi z kaszą gryczaną oraz twarogiem. Pierogi możesz przygotować w wersji wytrawnej oraz na słodko. Pierogi po lubelsku stanowią doskonały pomysł na danie obiadowe dla dzieci i dorosłych. Pierogi z przepisu przygotujesz w wersji słodkiej i warto podać je ze śmietaną oraz z miętą. Przepis na pierogi lubelskie jest dość prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego - jednak jest bardzo czasochłonny. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty: mąka pszenna, jajka, kasza gryczana, twaróg, cukier, żółtko jaja oraz olej rzepakowy.

A jak zrobić pierogi lubelskie? Kaszę ugotuj na sypko i przecedź ją na sicie. Kaszę wymieszaj z dodatkiem twarogu, żółtka oraz cukru. Na stolnicę przesyp mąkę. Wybij do niej jajko oraz dodaj szklankę ciepłego mleka. Ze składników zagnieć jednolite ciasto. Ciasto rozwałkuj na cienki placek o grubości około 3 mm. Z ciasta wykrawaj koła, na każde koło nałóż łyżkę farszu i zlep pierogi. W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli oraz olejem. Do gotującej się wody wrzucaj po kilka pierogów i gotuj je 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Ugotowane pierogi wyłów łyżką cedzakową.

Kasza gryczana to bogactwo składników odżywczych. Kasza gryczana zawiera aminokwasy, których nasz organizm nie potrafi sam wytworzyć i muszą zostać dostarczone z pożywniem - do aminokwasów tych zaliczymy lizynę oraz tryptofan. Do witamin oraz składników mineralnych obecnych w kaszy gryczanej możemy zaliczyć witaminy B1, B2, kwas foliowy, potas, żelazo, wapń, fosfor, magnez, miedź, cynk oraz jod. Kasza gryczana stanowi doskonałe źródło błonnika pokarmowego, który spożywany na odpowiednim poziomie wspomaga perystaltykę jelit.

Podsumowując pierogi lubelskie to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Pierogi warto podać na słodko z dodatkiem śmietany lub jogurtu naturalnego. Pierogi są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do wykonania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w pierogach lubelskich

Lista alergenów dla pierogów lubelskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy półtłusty
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze pierogów lubelskich

na 100g gotowej potrawy

Pierogi lubelskie to doskonała propozycja na pyszny obiad na słodko. Kasza gryczana wykorzystana do przygotowania pierogów stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kcal)
282.21
536.20
Białko (g)
12.12
23.02

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany (g)
48.54
92.22
Węglowodany przyswajalne (g)
46.41
88.18

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz (g)
4.97
9.44
Tłuszcze nasycone (g)
2.39
4.53
Tłuszcze nienasycone (g)
2.58
4.91

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(190g)
Witamina B6 (mg)
0.14
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.43
0.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.31
0.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.63
6.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
75.00
142.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód (mg)
96.08
182.55
Potas (mg)
154.75
294.02
Wapń (mg)
39.63
75.29
Fosfor (mg)
179.01
340.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
62.57
118.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.87
5.46
Cynk (mg)
1.16
2.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.21
0.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów lubelskich 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pierogów lubelskich

Koszt składników
32.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Kasza gryczana
160 g
1 szklanka
4.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 160 g
Ser twarogowy półtłusty
200 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 200 g
Cukier
30 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka stołowa
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
32.00