Pierogi lubelskie
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (300 g)
- Jajko (1 szt.)
- Kasza gryczana - 1 szklanka (160 g)
- Ser twarogowy półtłusty (200 g)
- Cukier (30 g)
- Żółtko jajka (1 szt.)
- Olej rzepakowy - 1 łyżka stołowa (10 ml)
Przepis na pierogi lubelskie krok po kroku
Kaszę ugotuj na sypko i przecedź ją na sicie.
Kaszę wymieszaj z dodatkiem twarogu, żółtka oraz cukru.
Na stolnicę przesyp mąkę. Wybij do niej jajko oraz dodaj szklankę ciepłego mleka.
Ze składników zagnieć jednolite ciasto.
Ciasto rozwałkuj na cienki placek o grubości około 3 mm.
Z ciasta wykrawaj koła, na każde koło nałóż łyżkę farszu i zlep pierogi.
W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli oraz olejem.
Do gotującej się wody wrzucaj po kilka pierogów i gotuj je 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
Ugotowane pierogi wyłów łyżką cedzakową.
Pierogi lubelskie podawaj na ciepło z dodatkiem śmietany.
-
Pielmieni
-
Pierogi z serem
-
Farsz na pierogi ruskie
-
Pierogi gruzińskie
-
Pierożki gruzińskie
-
Gruzińskie pierogi
-
Farsz na pierogi z kapustą i grzybami
-
Farsz do krokietów
-
Farsz na pierogi z mięsem
-
Pierogi z serem na słodko
-
Pierogi chinkali
-
Pierogi z ziemniakami
-
Farsz do pierogów z kapustą i grzybami
-
Kołduny litewskie
-
Farsz na uszka
-
Farsz na pierogi z mięsem mielonym
-
Farsz do pasztecików
-
Cappelletti
-
Farsz na pierogi
Więcej informacji na temat pierogów lubelskich
Pierogi lubelskie to pyszne pierogi z kaszą gryczaną oraz twarogiem. Pierogi możesz przygotować w wersji wytrawnej oraz na słodko. Pierogi po lubelsku stanowią doskonały pomysł na danie obiadowe dla dzieci i dorosłych. Pierogi z przepisu przygotujesz w wersji słodkiej i warto podać je ze śmietaną oraz z miętą. Przepis na pierogi lubelskie jest dość prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego - jednak jest bardzo czasochłonny. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty: mąka pszenna, jajka, kasza gryczana, twaróg, cukier, żółtko jaja oraz olej rzepakowy.
A jak zrobić pierogi lubelskie? Kaszę ugotuj na sypko i przecedź ją na sicie. Kaszę wymieszaj z dodatkiem twarogu, żółtka oraz cukru. Na stolnicę przesyp mąkę. Wybij do niej jajko oraz dodaj szklankę ciepłego mleka. Ze składników zagnieć jednolite ciasto. Ciasto rozwałkuj na cienki placek o grubości około 3 mm. Z ciasta wykrawaj koła, na każde koło nałóż łyżkę farszu i zlep pierogi. W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli oraz olejem. Do gotującej się wody wrzucaj po kilka pierogów i gotuj je 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Ugotowane pierogi wyłów łyżką cedzakową.
Kasza gryczana to bogactwo składników odżywczych. Kasza gryczana zawiera aminokwasy, których nasz organizm nie potrafi sam wytworzyć i muszą zostać dostarczone z pożywniem - do aminokwasów tych zaliczymy lizynę oraz tryptofan. Do witamin oraz składników mineralnych obecnych w kaszy gryczanej możemy zaliczyć witaminy B1, B2, kwas foliowy, potas, żelazo, wapń, fosfor, magnez, miedź, cynk oraz jod. Kasza gryczana stanowi doskonałe źródło błonnika pokarmowego, który spożywany na odpowiednim poziomie wspomaga perystaltykę jelit.
Podsumowując pierogi lubelskie to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Pierogi warto podać na słodko z dodatkiem śmietany lub jogurtu naturalnego. Pierogi są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do wykonania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w pierogach lubelskich
Lista alergenów dla pierogów lubelskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy półtłusty
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze pierogów lubelskich
Pierogi lubelskie to doskonała propozycja na pyszny obiad na słodko. Kasza gryczana wykorzystana do przygotowania pierogów stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych.
Energia i białka
(190g)
Węglowodany
(190g)
Tłuszcze
(190g)
Witaminy
(190g)
Składniki mineralne
(190g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.