Przepis na pierogi litewskie krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, mielony czosnek
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, stolnica, wałek, miska, patelnia, szklanka

Ugotuj kaszę w osolonej wodzie i następnie ostudź

Na stolnice wysyp mąkę i dodaj szczyptę soli oraz oliwę.

Stopniowo dolewaj gorącą wodę (łącznie około 250 ml) i zagniataj ciasto.

Ciasto możesz od razu po zagnieceniu rozwałkować lub zostawić na 30 minut.

Boczek i cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni.

Rozgnieć twaróg i dodaj do niego 0,5 łyżeczki soli i pieprzu oraz łyżeczkę czosnku.

Do miski z twarogiem dodaj jajka, kaszę i podsmażony boczek z cebulą. Wymieszaj farsz.

Ciasto podziel na 4 części i rozwałkuj na cienki placek. W ciasta wykrajaj kółka, przy pomocy szklanki lub innego okrągłego naczynia.

Na każde kółko nałóż trochę farszu i zlep brzegi.

W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i gotuj w niej pierogi.

Pierogi są ugotowane po 3 minutach od wypłynięcia na górę garnka.

Pierogi litewskie ze skwarkami z boczku i kwaśną śmietaną, na okrągłej desce do krojenia.
Pierogi litewskie
Koszt przygotowania dania
20.14 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
544 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
88

Pierogi litewskie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pierogach litewskich

Polska słynie z pierogów. Można znaleźć najróżniejsze, smaczne wersje, zarówno na słodko, jak i na słono. Farsz na pierogi można przygotować na wiele sposobów, między innymi z serem na słodko, z owocami, z kapustą i grzybami, ze szpinakiem, z mięsem surowym lub gotowany, z kaszą gryczaną, jęczmienną, a także z kaszą pęczak.

Pierogi można znaleźć nie tylko w Polsce. W wielu krajach przygotowuje się z różnym farszem i w trochę odmienny sposób. W Chinach popularne są pierożki won ton, które przygotowuje się z mieloną wieprzowiną i grzybami. W Japonii jedzą gyroza, które nadziewane są mięsem z dodatkiem imbiru i czosnku. Następnie obsmaża się je i dolewa na patelnię wody, aby mogły się ugotować. Włosi robią pierożki i nazwie tortellini i ravioli, które podają zamiast makaronu. W Meksyku smażą lub pieką pierogi o nazwie empanadas, a Hiszpanie pieką duże pierogi o nazwie calzone, które przypominają pizzę złożoną na pół. Żydzi robią pierożki o nazwie kreplach, które są nadziewane wołowiną lub twarogiem i mają kształt trójkąta. Takie pierożki są smażone w głębokim tłuszczu. W Brazylii pierogi coxina przypominają nóżkę kurczaka. Ciasto robione jest z jajek, mąki i bulionu drobiowego, a nadziane są mięsem z kurczaka i kremowym serkiem. Następnie są panierowane i smażone w głębokim tłuszczu. Grecy robią pierogi, o nazwie tiropitakia, z ciasta filo, z serem, najczęściej fetą i doprawione ziołami, które są pieczone. Na Ukrainie oraz w Rosji są pielmieni, z nadzieniem z surowego mięsa. Jak widzisz, pierogi są przygotowywane, na różne sposoby, na całym świecie.

Powyżej znajdziesz przepis na najlepsze, domowe pierogi litewskie, które są łatwe i szybkie, a pierogi wychodzą z niego pyszne i bardzo dobre na obiad. Potrzebne składniki do farszu to ugotowana kasza, twaróg, podsmażony boczek i cebulka oraz przyprawy. Dzięki takiemu połączeniu pierogi litewskie są sycące i mają wyjątkowy smak. Ten sprawdzony przepis na pierogi litewskie przygotujesz bez żadnego problemu. Dokładne wskazówki jak zrobić pierogi litewskie znajdziesz powyżej.

Wartości odżywcze pierogów litewskich

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(218g)
Energia (kalorie)
249.93 kcal
544.84 kcal
Białko
10.52 g
22.93 g

Węglowodany w pierogach litewskich

Na 100g
Na porcję
(218g)
Węglowodany
31.68 g
69.07 g
Węglowodany przyswajalne
30.40 g
66.28 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(218g)
Tłuszcz
9.25 g
20.17 g
Tłuszcze nasycone
3.42 g
7.46 g
Tłuszcze nienasycone
5.83 g
12.71 g

Witaminy w przepisie na pierogi litewskie

Na 100g
Na porcję
(218g)
Witamina B6
0.14 mg
0.30 mg
Tiamina
0.36 mg
0.79 mg
Ryboflawina
0.24 mg
0.52 mg
Niacyna
3.04 mg
6.63 mg
Foliany
57.57 µg (mcg)
125.51 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pierogi litewskie

Na 100g
Na porcję
(218g)
Sód
179.77 mg
391.90 mg
Potas
146.90 mg
320.25 mg
Wapń
27.70 mg
60.38 mg
Fosfor
131.79 mg
287.31 mg
Magnez
36.72 mg
80.05 mg
Żelazo
2.18 mg
4.76 mg
Cynk
0.88 mg
1.92 mg
Miedź
0.14 mg
0.30 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów litewskich 88
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pierogach litewskich

Lista alergenów dla pierogów litewskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy chudy

Cena przygotowania pierogów litewskich

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Oliwa z oliwek
50 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 ml
Boczek wieprzowy bez kości
200 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Cebula
315 g
3 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 315 g
Kasza gryczana
150 g
4.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Ser twarogowy chudy
300 g
1 kostka
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
4.20
Za 300 g
Koszt składników
51.00
Jak oceniasz przepis na pierogi litewskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób