Pierogi leniwe z serem
- Ser twarogowy półtłusty (300 g)
- Jajko (1 szt.)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 1 łyżka (10 g)
- Mąka pszenna typ 500 (65 g)
Przepis na pierogi leniwe z serem krok po kroku
Twaróg włóż do miski, dodaj jajka, szczyptę soli i dokładnie rozgnieć, najlepiej praską do ziemniaków.
Stolnicę podsyp lekko mąką, wyłóż masę serową, przesiej mąkę ziemniaczaną i pszenną.
Zagnieć ręcznie ciasto, formując kulę.
Podziel na dwie części, z każdej uformuj wałek i pokrój ukośnie na kawałki.
W dużym garnku zagotuj lekko osoloną wodę, porcjami wkładaj kluski i gotuj ok. 15-20 sekund od wypłynięcia na powierzchnię.
Więcej informacji na temat pierogów leniwych z serem
Pierogi leniwe z serem są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Wielu z nas kojarzą się z domową, rodzinną kuchnią i posiłkami przygotowywanymi przez mamy, czy babcie. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Dodatkowo są bardzo uniwersalne, można podawać je z wieloma dodatkami, zarówno na słodko, jak i na słono. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pierogi leniwe z serem, aby były naprawdę pyszne i dobre na każdą okazję, koniecznie czytaj dalej aby poznać nasz prosty, sprawdzony przepis, który będzie dla Ciebie świetną wskazówką. Na pewno poradzisz sobie z jego przygotowaniem, nawet nie mając większego doświadczenia w kuchni. Składniki, które będą Ci potrzebne do zrobienia pierogów leniwych z serem to ser twarogowy, mąka pszenna oraz mąka ziemniaczana i jajka. Możesz wybrać ser o dowolnej zawartości tłuszczu, sprawdzi się zarówno ser chudy, jak i tłusty lub pół tłusty. Jeśli jednak potrzebny jest Ci pomysł na to danie w wersji fit, o jak najniższej kaloryczności najlepiej przygotuj je z białym serem o obniżonej zawartości tłuszczu. Sam przepis na pierogi leniwe jest bardzo prosty – twaróg wystarczy wymieszać z jajkami i zagnieść ręcznie razem z mąką, a następnie podzielić na kawałki i pokroić ukośnie. Aby pierogi leniwe z serem były naprawdę smaczne, ważne są odpowiednie proporcje składników oraz czas gotowania. Należy je gotować maksymalnie kilkanaście sekund po wypłynięciu na powierzchnię, aby się nie rozkleiły. Pierogi leniwe z serem najlepiej smakują od razu po ugotowaniu, możesz jednak podawać je smażone nawet kolejnego dnia. Jako dodatki świetnie sprawdzą się wszelkie musy owocowe, zwłaszcza z owoców jagodowych. Tradycyjnie, w wersji wytrawnej pierogi leniwe z serem podaje się natomiast ze skwarkami. Jeśli chcesz zrobić pierogi leniwe z serem, koniecznie czytaj dalej, aby dowiedzieć się jak przygotować je krok po kroku.
Alergeny w pierogach leniwych z serem
Lista alergenów dla pierogów leniwych z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy półtłusty
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze pierogów leniwych z serem
W celu redukcji kaloryczności posiłku warto wybrać twaróg o obniżonej zawartości tłuszczu.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.