Przepis na pierogi leniwe z serem krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
duży garnek, stolnica, praska do ziemniaków

Twaróg włóż do miski, dodaj jajka, szczyptę soli i dokładnie rozgnieć, najlepiej praską do ziemniaków.

Stolnicę podsyp lekko mąką, wyłóż masę serową, przesiej mąkę ziemniaczaną i pszenną.

Zagnieć ręcznie ciasto, formując kulę.

Podziel na dwie części, z każdej uformuj wałek i pokrój ukośnie na kawałki.

W dużym garnku zagotuj lekko osoloną wodę, porcjami wkładaj kluski i gotuj ok. 15-20 sekund od wypłynięcia na powierzchnię.

pierogi leniwe z serem
pierogi leniwe z serem
Koszt przygotowania dania
5.45 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
299 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
60

Pierogi leniwe z serem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pierogach leniwych z serem

Pierogi leniwe z serem są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Wielu z nas kojarzą się z domową, rodzinną kuchnią i posiłkami przygotowywanymi przez mamy, czy babcie. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Dodatkowo są bardzo uniwersalne, można podawać je z wieloma dodatkami, zarówno na słodko, jak i na słono. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pierogi leniwe z serem, aby były naprawdę pyszne i dobre na każdą okazję, koniecznie czytaj dalej aby poznać nasz prosty, sprawdzony przepis, który będzie dla Ciebie świetną wskazówką. Na pewno poradzisz sobie z jego przygotowaniem, nawet nie mając większego doświadczenia w kuchni. Składniki, które będą Ci potrzebne do zrobienia pierogów leniwych z serem to ser twarogowy, mąka pszenna oraz mąka ziemniaczana i jajka. Możesz wybrać ser o dowolnej zawartości tłuszczu, sprawdzi się zarówno ser chudy, jak i tłusty lub pół tłusty. Jeśli jednak potrzebny jest Ci pomysł na to danie w wersji fit, o jak najniższej kaloryczności najlepiej przygotuj je z białym serem o obniżonej zawartości tłuszczu. Sam przepis na pierogi leniwe jest bardzo prosty – twaróg wystarczy wymieszać z jajkami i zagnieść ręcznie razem z mąką, a następnie podzielić na kawałki i pokroić ukośnie. Aby pierogi leniwe z serem były naprawdę smaczne, ważne są odpowiednie proporcje składników oraz czas gotowania. Należy je gotować maksymalnie kilkanaście sekund po wypłynięciu na powierzchnię, aby się nie rozkleiły. Pierogi leniwe z serem najlepiej smakują od razu po ugotowaniu, możesz jednak podawać je smażone nawet kolejnego dnia. Jako dodatki świetnie sprawdzą się wszelkie musy owocowe, zwłaszcza z owoców jagodowych. Tradycyjnie, w wersji wytrawnej pierogi leniwe z serem podaje się natomiast ze skwarkami. Jeśli chcesz zrobić pierogi leniwe z serem, koniecznie czytaj dalej, aby dowiedzieć się jak przygotować je krok po kroku.

Wartości odżywcze pierogów leniwych z serem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
149.84 kcal
299.67 kcal
Białko
11.67 g
23.35 g

Węglowodany w pierogach leniwych z serem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
15.39 g
30.77 g
Węglowodany przyswajalne
15.25 g
30.50 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.14 g
0.27 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
4.47 g
8.95 g
Tłuszcze nasycone
3.12 g
6.25 g
Tłuszcze nienasycone
1.35 g
2.70 g
Tłuszcze jednonasycone
1.02 g
2.04 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.33 g
0.66 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
59.44 mg
118.88 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pierogi leniwe z serem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
46.28 µg (mcg)
92.56 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.09 mg
0.17 mg
Witamina B12
0.41 µg (mcg)
0.83 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
0.09 mg
0.18 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.33 µg (mcg)
0.65 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.20 mg
0.39 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
45.58 µg (mcg)
91.16 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.17 mg
0.35 mg
Ryboflawina
0.24 mg
0.48 mg
Niacyna
1.15 mg
2.31 mg
Foliany
36.88 µg (mcg)
73.77 µg (mcg)
Beta karoten
8.37 µg (mcg)
16.74 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pierogi leniwe z serem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
239.66 mg
479.33 mg
Potas
132.66 mg
265.33 mg
Wapń
69.45 mg
138.91 mg
Fosfor
158.91 mg
317.81 mg
Magnez
14.05 mg
28.11 mg
Żelazo
1.14 mg
2.29 mg
Cynk
0.62 mg
1.23 mg
Miedź
0.06 mg
0.13 mg
Mangan
0.12 mg
0.24 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów leniwych z serem 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pierogach leniwych z serem

Lista alergenów dla pierogów leniwych z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy półtłusty
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania pierogów leniwych z serem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy półtłusty
300 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
4.20
Za 300 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
10 g
1 łyżka
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 10 g
Mąka pszenna typ 500
65 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 65 g
Koszt składników
21.00
Jak oceniasz przepis na pierogi leniwe z serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób