Pierogi leniwe Thermomix
- Ser twarogowy półtłusty (500 g)
- Mąka pszenna typ 500 (200 g)
- Cukier (100 g)
- Sól - szczypta (1 g)
- Jajko (1 szt.)
- Mąka ziemniaczana (50 g)
Przepis na pierogi leniwe z thermomixa krok po kroku
W naczyniu Thermomixa umieść twaróg. Rozdrobnij go przez 15 sekund / obroty 6.
Wsyp do naczynia Thermomixa mąki i cukier. Wbij jajko i dodaj szczyptę soli.
Całość wymieszaj przez 40 sekund / obroty 3.
Ciasto przełóż na blat i uformuj z niego wałki grubości 2-3 cm. Następnie pokrój na ukos w romby wielkości 3-4 cm.
Do garnka wlej wodę i wlej do niej 3 łyżki oleju. Do wrzątku wrzucaj kluski i gotuj, aż wypłyną.
-
Kopytka
-
Kopytka z serem
-
Kopytka leniwe
-
Kopytka ziemniaczane
-
Kopytka ze szpinakiem
-
Kopytka z Thermomixu
-
Kopytka z twarogiem
-
Kopytka z dyni
-
Kopytka na słodko
-
Kopytka z sosem pieczarkowym
-
Kopytka z batatów
-
Kopytka bezglutenowe
-
Kopytka z mąką ziemniaczaną
-
Kopytka szpinakowe
-
Kopytka z gulaszem
-
Kopytka z sosem grzybowym
-
Kopytka buraczane
-
Kopytka z kaszy jaglanej
-
Kopytka
Więcej informacji na temat pierogów leniwych z thermomixa
Pierogi leniwe Thermomix to jedno z szybszych i smaczniejszych dań na obiad. Podawać je można na słodko lub na wytrawnie, dlatego to świetny pomysł na posiłek dla całej rodziny.
Koniecznie wypróbujcie nasz prosty przepis na pierogi leniwe z Thermomixa. Potrzebne składniki to tylko ser twarogowy półtłusty, mąka pszenna i ziemniaczana, jajko i trochę soli. Jeśli przygotowujecie pierogi na słodko, to dodajcie również cukier. W naczyniu Thermomixa umieść twaróg i go rozdrobnij. Następnie dodaj jajko, szczyptę soli, cukier i mąki. Całość wymieszaj. Jeśli zauważysz, że ciasto za bardzo się klei, to dodaj jeszcze odrobinę mąki i ponownie wymieszaj. Następnie na blacie oprószonym mąką uformuj z ciasta wałek grubości 2-3 cm. Następnie ukośnie pokrój na 2-3 cm kawałki. W szerokim garnku doprowadź wodę do wrzenia. Partiami wrzucaj kluski leniwe i gotuj do 5 minut od wypłynięcia.
Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić pierogi leniwe w Thermomixie. Tak przygotowane pierogi leniwe można spożywać nie tylko jako dodatek do obiadu, ale również jako śniadanie. Warto również wiedzieć, z czym można je zaserwować. Na słodko podać je można z bitą śmietaną, śmietaną, cukrem, cynamonem czy bułką tartą. Aby wykonać bułkę tartą na słodko wystarczy na patelni rozpuścić masło i dodać do niego bułkę tartą oraz cukier. Taką okrasą polewa się ciepłe kluski. Przyznaję, że tak podane kluski leniwe Thermomix są według mnie najlepsze.
Te pyszne i łatwe kluski nazywają się leniwe z powodu ich przygotowania. Składniki są takie same jak do przygotowania pierogów z serem, ale tutaj wszystkie wymieszane są razem. W kuchni polskiej spotkać można kluski leniwe przygotowane z dodatkiem gotowanych ziemniaków.
Jeśli przygotujesz większą ilość klusek, to najsmaczniejszą formą ich odgrzania jest podsmażenie na patelni. Tutaj warto wlać na patelnię wodę i do tego odrobinę oleju. Na to ułożyć kluski i tak podgrzewać. Dzięki temu staną się miękkie od wody, a po jej wyparowaniu ładnie się zarumienią na oleju. Pierogi leniwe Thermomix to dobre, szybkie i smaczne rozwiązanie na posiłek.
Alergeny w pierogach leniwych z thermomixa
Lista alergenów dla pierogów leniwych z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy półtłusty
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze pierogów leniwych z thermomixa
Twaróg to dobre źródło pełnowartościowego białka. Jest to również zdrowe źródło wapnia.
Energia i białka
(0g)
Węglowodany
(0g)
Tłuszcze
(0g)
Witaminy
(0g)
Składniki mineralne
(0g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.