Pierogi leniwe Thermomix

Opublikowano: 14.04.2022 r., 15:27 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Leniwe pierogi z bułką tartą
Pierogi leniwe Thermomix
Pierogi leniwe Thermomix to jedno z szybszych i smaczniejszych dań na obiad. Podawać je można na słodko lub na wytrawnie, dlatego to świetny pomysł na posiłek dla całej rodziny.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 8 min
brak danych
Kcal w porcji
0 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Ser twarogowy półtłusty (500 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (200 g)
  • Cukier (100 g)
  • Sól - szczypta (1 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Mąka ziemniaczana (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier
Sprzęt kuchenny
garnek, thermomix

Przepis na pierogi leniwe z thermomixa krok po kroku

W naczyniu Thermomixa umieść twaróg. Rozdrobnij go przez 15 sekund / obroty 6.

Wsyp do naczynia Thermomixa mąki i cukier. Wbij jajko i dodaj szczyptę soli.

Całość wymieszaj przez 40 sekund / obroty 3.

Ciasto przełóż na blat i uformuj z niego wałki grubości 2-3 cm. Następnie pokrój na ukos w romby wielkości 3-4 cm.

Do garnka wlej wodę i wlej do niej 3 łyżki oleju. Do wrzątku wrzucaj kluski i gotuj, aż wypłyną.

Jak oceniasz przepis na pierogi leniwe z thermomixa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,1% osób

Więcej informacji na temat pierogów leniwych z thermomixa

Pierogi leniwe Thermomix to jedno z szybszych i smaczniejszych dań na obiad. Podawać je można na słodko lub na wytrawnie, dlatego to świetny pomysł na posiłek dla całej rodziny.

Koniecznie wypróbujcie nasz prosty przepis na pierogi leniwe z Thermomixa. Potrzebne składniki to tylko ser twarogowy półtłusty, mąka pszenna i ziemniaczana, jajko i trochę soli. Jeśli przygotowujecie pierogi na słodko, to dodajcie również cukier. W naczyniu Thermomixa umieść twaróg i go rozdrobnij. Następnie dodaj jajko, szczyptę soli, cukier i mąki. Całość wymieszaj. Jeśli zauważysz, że ciasto za bardzo się klei, to dodaj jeszcze odrobinę mąki i ponownie wymieszaj. Następnie na blacie oprószonym mąką uformuj z ciasta wałek grubości 2-3 cm. Następnie ukośnie pokrój na 2-3 cm kawałki. W szerokim garnku doprowadź wodę do wrzenia. Partiami wrzucaj kluski leniwe i gotuj do 5 minut od wypłynięcia.

Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić pierogi leniwe w Thermomixie. Tak przygotowane pierogi leniwe można spożywać nie tylko jako dodatek do obiadu, ale również jako śniadanie. Warto również wiedzieć, z czym można je zaserwować. Na słodko podać je można z bitą śmietaną, śmietaną, cukrem, cynamonem czy bułką tartą. Aby wykonać bułkę tartą na słodko wystarczy na patelni rozpuścić masło i dodać do niego bułkę tartą oraz cukier. Taką okrasą polewa się ciepłe kluski. Przyznaję, że tak podane kluski leniwe Thermomix są według mnie najlepsze.

Te pyszne i łatwe kluski nazywają się leniwe z powodu ich przygotowania. Składniki są takie same jak do przygotowania pierogów z serem, ale tutaj wszystkie wymieszane są razem. W kuchni polskiej spotkać można kluski leniwe przygotowane z dodatkiem gotowanych ziemniaków.

Jeśli przygotujesz większą ilość klusek, to najsmaczniejszą formą ich odgrzania jest podsmażenie na patelni. Tutaj warto wlać na patelnię wodę i do tego odrobinę oleju. Na to ułożyć kluski i tak podgrzewać. Dzięki temu staną się miękkie od wody, a po jej wyparowaniu ładnie się zarumienią na oleju. Pierogi leniwe Thermomix to dobre, szybkie i smaczne rozwiązanie na posiłek.

Alergeny w pierogach leniwych z thermomixa

Lista alergenów dla pierogów leniwych z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy półtłusty
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze pierogów leniwych z thermomixa

na 100g gotowej potrawy

Twaróg to dobre źródło pełnowartościowego białka. Jest to również zdrowe źródło wapnia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(0g)
Energia (kcal)
205.09
0.00
Białko (g)
10.43
0.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(0g)
Węglowodany (g)
33.56
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
33.23
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.33
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(0g)
Tłuszcz (g)
3.37
0.00
Tłuszcze nasycone (g)
2.52
0.00
Tłuszcze nienasycone (g)
0.85
0.00
Cholesterol (mg)
31.96
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(0g)
Witamina A (µg (mcg))
30.13
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.00
Witamina B12 (µg (mcg))
0.29
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.21
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.18
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.12
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
29.58
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.24
0.00
Ryboflawina (mg)
0.22
0.00
Niacyna (mg)
1.70
0.00
Foliany (µg (mcg))
42.86
0.00
Beta karoten (µg (mcg))
6.62
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(0g)
Sód (mg)
229.09
0.00
Potas (mg)
149.23
0.00
Wapń (mg)
57.12
0.00
Fosfor (mg)
136.41
0.00
Magnez (mg)
16.66
0.00
Żelazo (mg)
1.45
0.00
Cynk (mg)
0.56
0.00
Miedź (mg)
0.07
0.00
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów leniwych z thermomixa 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pierogów leniwych z thermomixa

Koszt składników
24.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy półtłusty
500 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 500 g
Mąka pszenna typ 500
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Sól
1 g
szczypta
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 1 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka ziemniaczana
50 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Koszt składników
24.50