Pierogi leniwe

Opublikowano: 11.04.2021 r., 2:22 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pierogi leniwe w kolorowej miseczce
Pierogi leniwe
Pierogi leniwe są bardzo proste i pyszne. Można je podawać na wiele sposób, bo dobrze smakują na słono i na słodko. Sprawdź, jak się robi pierogi leniwe!
Przygotowanie 45 min
416 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
83
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2/3 szklanki (86 g)
  • Ser twarogowy tłusty (250 g)
  • Jajko - 1 jajko rozmiar M (1 szt.)
  • Sól - 1/3 łyżeczki (2 g)
  • Mąka ziemniaczana - 2 łyżki (48 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, stolnica, sitko, miska, łyżka cedzakowa

Przepis na pierogi leniwe krok po kroku

Ser przełóż do miski i rozdrobnij widelcem. Dodaj sól, mąkę i jajko. Całość dobrze wymieszaj.

Stolnicę podsyp mąką i wyłóż na nią część masy, a następnie uformuj ją w wałeczek i pokrój na małe kawałki.

W garnku zagotuj osoloną wodę. Do wrzątku wrzuć leniwe pierogi i gotuj do wypłynięcia, a następnie wybierz za pomocą łyżki cedzakowej.

Jak oceniasz przepis na pierogi leniwe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,0% osób

Więcej informacji na temat pierogów leniwych

Pierogi leniwe przygotowuje się bardzo szybko. Uwielbiają je nie tylko dzieci, ale też dorośli. Można je podawać z wieloma dodatkami, więc za każdym razem mogą smakować nieco inaczej. Sam przepis na pierogi leniwe z serem jest bardzo prosty, ale wcześniej warto dowiedzieć się, na co należy zwrócić szczególną uwagę w czasie ich robienia.

Jak się robi pierogi leniwe? Wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki, a z powstałej masy uformować wałeczek i pociąć go na mniejsze kawałeczki. Ciasto uformowane w wałek należy nieco rozgnieść dłońmi lub szerokim nożem. Leniwe pierogi trzeba gotować krótko po ich wypłynięciu, ponieważ w przeciwnym razie się rozkleją. Najlepiej od razu je wyciągać, gdy tylko pojawią się na powierzchni. Gładki ser nie wymaga mocnego rozdrabniania, ale w przypadku niektórych twarogów konieczne może się okazać użycie maszynki do mięsa lub praski do ziemniaków.

Tak naprawdę jajko można dodać na dwa sposoby. Można je dać w całości i stworzyć od razu jedną masę z twarogiem i mąką lub najpierw osobno dodać żółtko, a potem ubite na sztywną pianę białko. Jeśli nie masz ochoty wyjmować miksera po to, aby ubijać jedno białko, śmiało możesz skusić się na tę pierwszą opcję.

Te pyszne pierogi określane są różnie. Mogą być to m.in. kluski leniwe lub kopytka leniwe. Jak sama nazwa wskazuje, jest to mało wymagający i prosty przepis. Nie trzeba czekać na to, aż np. ziemniaki się ugotują i przestygną, ponieważ nie używa się w ich w tym przepisie. Głównym składnikiem tej potrawy jest ser twarogowy.

Leniwe pierogi można podawać na wiele sposobów. Smakują zarówno na słono, jak i na słodko, więc będą doskonałe nie tylko na obiad, ale też na kolację lub podwieczorek. Można je podać z kwaśną śmietaną i owocami, ale te leniwe pierogi dobrze smakują z samym masłem lub z dodatkiem przyrumienionej na patelni bułki tartej z cukrem białym albo trzcinowym. Można je polać gorącym masłem i od razu obsypać cynamonem i cukrem wanilinowym. Ciekawym dodatkiem będzie też płynna czekolada lub orzechy w miodzie.

Alergeny w pierogach leniwych

Lista alergenów dla pierogów leniwych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy tłusty
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze pierogów leniwych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
189.27
416.40
Białko (g)
11.81
25.97

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
25.91
57.00
Węglowodany przyswajalne (g)
25.27
55.59
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.64
1.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
4.12
9.07
Tłuszcze nasycone (g)
3.41
7.51
Tłuszcze nienasycone (g)
0.71
1.57
Cholesterol (mg)
56.60
124.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina D (µg (mcg))
0.25
0.55
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
406.59
894.51
Potas (mg)
222.85
490.28
Wapń (mg)
74.56
164.04
Żelazo (mg)
1.45
3.19
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów leniwych 83
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pierogów leniwych

Koszt składników
18.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
86 g
2/3 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.26
Za 86 g
Ser twarogowy tłusty
250 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 250 g
Jajko
1 szt.
1 jajko rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Sól
2 g
1/3 łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 2 g
Mąka ziemniaczana
48 g
2 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 48 g
Koszt składników
18.50