Pierogi leniwe
- Mąka pszenna typ 500 - 2/3 szklanki (86 g)
- Ser twarogowy tłusty (250 g)
- Jajko - 1 jajko rozmiar M (1 szt.)
- Sól - 1/3 łyżeczki (2 g)
- Mąka ziemniaczana - 2 łyżki (48 g)
Przepis na pierogi leniwe krok po kroku
Ser przełóż do miski i rozdrobnij widelcem. Dodaj sól, mąkę i jajko. Całość dobrze wymieszaj.
Stolnicę podsyp mąką i wyłóż na nią część masy, a następnie uformuj ją w wałeczek i pokrój na małe kawałki.
W garnku zagotuj osoloną wodę. Do wrzątku wrzuć leniwe pierogi i gotuj do wypłynięcia, a następnie wybierz za pomocą łyżki cedzakowej.
-
Kluski leniwe
-
Kluski leniwe z serem
-
Kluski z serem
-
Kluski leniwe z ziemniaków
-
Kluseczki francuskie
-
Kopytka leniwe
-
Kopytka z twarogiem
-
Kluski z twarogiem
-
Kluski leniwe na słodko
-
Pierogi leniwe z ziemniakami
-
Kluski z tartych ziemniaków
-
Kluski z serem białym
-
Pierogi leniwe Thermomix
-
Kluski leniwe Thermomix
-
Kluski ze śliwkami
-
Kluski z sera białego
-
Kluski leniwe dla dzieci
-
Tradycyjne kluski leniwe
-
Kluski leniwe
Więcej informacji na temat pierogów leniwych
Pierogi leniwe przygotowuje się bardzo szybko. Uwielbiają je nie tylko dzieci, ale też dorośli. Można je podawać z wieloma dodatkami, więc za każdym razem mogą smakować nieco inaczej. Sam przepis na pierogi leniwe z serem jest bardzo prosty, ale wcześniej warto dowiedzieć się, na co należy zwrócić szczególną uwagę w czasie ich robienia.
Jak się robi pierogi leniwe? Wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki, a z powstałej masy uformować wałeczek i pociąć go na mniejsze kawałeczki. Ciasto uformowane w wałek należy nieco rozgnieść dłońmi lub szerokim nożem. Leniwe pierogi trzeba gotować krótko po ich wypłynięciu, ponieważ w przeciwnym razie się rozkleją. Najlepiej od razu je wyciągać, gdy tylko pojawią się na powierzchni. Gładki ser nie wymaga mocnego rozdrabniania, ale w przypadku niektórych twarogów konieczne może się okazać użycie maszynki do mięsa lub praski do ziemniaków.
Tak naprawdę jajko można dodać na dwa sposoby. Można je dać w całości i stworzyć od razu jedną masę z twarogiem i mąką lub najpierw osobno dodać żółtko, a potem ubite na sztywną pianę białko. Jeśli nie masz ochoty wyjmować miksera po to, aby ubijać jedno białko, śmiało możesz skusić się na tę pierwszą opcję.
Te pyszne pierogi określane są różnie. Mogą być to m.in. kluski leniwe lub kopytka leniwe. Jak sama nazwa wskazuje, jest to mało wymagający i prosty przepis. Nie trzeba czekać na to, aż np. ziemniaki się ugotują i przestygną, ponieważ nie używa się w ich w tym przepisie. Głównym składnikiem tej potrawy jest ser twarogowy.
Leniwe pierogi można podawać na wiele sposobów. Smakują zarówno na słono, jak i na słodko, więc będą doskonałe nie tylko na obiad, ale też na kolację lub podwieczorek. Można je podać z kwaśną śmietaną i owocami, ale te leniwe pierogi dobrze smakują z samym masłem lub z dodatkiem przyrumienionej na patelni bułki tartej z cukrem białym albo trzcinowym. Można je polać gorącym masłem i od razu obsypać cynamonem i cukrem wanilinowym. Ciekawym dodatkiem będzie też płynna czekolada lub orzechy w miodzie.
Alergeny w pierogach leniwych
Lista alergenów dla pierogów leniwych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy tłusty
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze pierogów leniwych
Energia i białka
(220g)
Węglowodany
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Witaminy
(220g)
Składniki mineralne
(220g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.