Pierogi kebabowe
Opublikowano: 21.06.2021 r.
Piersi kurczaka, ser parmezan, czerwona papryka i drożdżowe ciasto z mąki pszennej – to właśnie główne składniki pierogów kebabowych! W środku znajdziesz aromatyczne nadzienie, a delikatne ciasto sprawia, że pierogi te są idealne na każdą okazję. Do tego trochę koncentratu pomidorowego dla smaku... palce lizać!
Składniki dla 9 porcji:
- Mąka pszenna typ 750 - 500 g
- Drożdże świeże - 25 g
- Żółtko jajka - 2 szt.
- Białko jajka - 1 szt.
- Mleko 2% - 250 ml
- Cebula - 50 g (1 mała sztuka)
- Piersi kurczaka bez skóry - 500 g
- Koncentrat pomidorowy - 50 g
- Ser parmezan - 150 g
- Papryka czerwona - 200 g (1 średnia sztuka)
- Masło - 30 g
- Przyprawy - sól, oregano, gyros, cukier
Liczba porcji: 9
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, tarka, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia, miska
Przepis krok po kroku
- Połowę ciepłego mleka wymieszaj z drożdżami, łyżką cukru oraz odrobiną mąki. Po wymieszaniu powinno powstać Tobie ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
- Tak przygotowane ciasto pozostaw na około 30 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod przykryciem.
- Po tym czasie dodaj resztę mąki, masło roztopione w pozostałym mleku, żółtka jaja oraz szczyptę soli. Składniki dokładnie zagnieć, aby uzyskać jednolite ciasto.
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanej patelni.
- Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę, którą podsmaż z cebulką na patelni.
- Mięso z piersi kurczaka pokrój w drobną kostkę, którą dopraw przyprawą kebab-gyros. Tak przygotowane mięso podsmaż na rozgrzanej patelni.
- Ser żółty zetrzyj na tarce.
- Cebulę, paprykę, mięso oraz ser umieść w jednej misce, dodaj do nich koncentrat pomidorowy oraz przyprawy do smaku. Następnie składniki wymieszaj.
- Ciasto rozwałkuj i wytnij z niego krążki o średnicy około 7-8cm. Na każde kółko nałóż farsz i zlep ciasto jak pierogi.
- Przygotowane pierogi ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, następnie każdego pieroga posmaruj białkiem jaja.
- Pierożki na blaszce wstaw do nagrzanego na 200 stopni C piekarnika i piecz je około 20 minut.
- Upieczone pierożki wyciągnij z piekarnika i podawaj na ciepło.
Komentarz dietetyka
Pierożki kebabowe to doskonały pomysł na szybką i pełnowartościową przekąskę. Mięso z piersi kurczaka, które jest użyte do przygotowania naszego przepisu, jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. FIlet drobiowy jest również doskonałym źródłem witaminy B3 i B6.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny