Pierogi karelskie

Opublikowano: 06.12.2021 r., 10:33 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjne pierogi karelskie z bliska
Pierogi karelskie
Pierogi karelskie to tradycyjna potrawa kuchni skandynawskiej. Żytnie ciasto na pierogi faszerowane gotowanymi ziemniakami lub kaszą świetnie sprawdzi się na obiad.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 50 min
457 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Mąka żytnia typ 2000 - 2 szklanki (400 g)
  • Ziemniaki późne - 4 średnie sztuki (400 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Pietruszka - 1 mała sztuka (200 g)
  • Masło klarowane (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, bazylia, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na pierogi karelskie krok po kroku

Obierz ziemniaki i pietruszkę, pokrój w mniejsze kawałki.

Umieść w garnku, wlej wodę i ugotuj.

Obierz z łupiny czosnek i przeciśnij przez praskę do ziemniaków.

Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij czosnek.

Ziemniaki i pietruszkę odcedź i przeciśnij przez praskę do ziemniaków, dodaj czosnek, posiekaną bazylię, jajko i wymieszaj dokładnie.

W misce wyrób ciasto z mąki żytniej, 200 ml wody i soli.

Ciasto podziel i roluj w wałeczki jak na kopytka, podziel na równe kawałki i rozwałkuj w okręgi.

Na każdy kawałek ciasta wyłóż farsz, pozostaw wolne brzegi, aby móc je zwinąć w charakterystyczną falbankę.

Palcami zwiń brzegi ciasta lekko dociskając je w farsz.

Tak przygotowane placki wyłóż na blaszce i piecz w nagrzanym do 255 stopni piekarniku przez 20 minut.

Jak oceniasz przepis na pierogi karelskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,4% osób

Więcej informacji na temat pierogi karelskie

Pierogi karelskie to tradycyjne danie kuchni skandynawskiej. Przygotowywane z żytniej mąki pieczone w piekarniku pierogi możesz przygotować na obiad lub podać na święta razem z tradycyjnymi Polskimi pierogami. Przepis na pierogi karelskie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia tego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka żytnia, ziemniaki, pietruszka, bazylia, czosnek, sól, jajko, pieprz.

Jak zrobić pierogi karelskie? Obierz ziemniaki i pietruszkę, pokrój w mniejsze kawałki. Umieść w garnku, wlej wodę i ugotuj. Obierz z łupiny czosnek i przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij czosnek. Ziemniaki i pietruszkę odcedź i przeciśnij przez praskę do ziemniaków, dodaj czosnek, posiekaną bazylię, jajko i wymieszaj dokładnie. W misce wyrób ciasto z mąki żytniej, wody i soli. Ciasto podziel i roluj w wałeczki jak na kopytka, podziel na równe kawałki i rozwałkuj w okręgi. Na każdy kawałek ciasta wyłóż farsz, pozostaw wolne brzegi, aby móc je zwinąć w charakterystyczną falbankę. Palcami zwiń brzegi ciasta, lekko dociskając je w farsz. Tak przygotowane placki wyłóż na blaszce i piecz w nagrzanym do 255 stopni piekarniku przez 20 minut.

Ziemniaki są warzywem lekkostrawnym nisko kalorycznym. Ziemniaki są cennym źródłem błonnika oraz skrobi opornej. Błonnik ma bardzo korzystny wpływ na pracę jelit. Mają wysoki indeks sytości, dzięki czemu dłużej czujemy się najedzeni. Ziemniaki zawierają dużo witaminy C, są też skarbnicą potasu, fosforu i wapnia. Witamina C jest naturalną substancją przeciwutleniającą, wspomaga naszą odporność oraz wzmacnia naczynia krwionośne. Warto włączyć więc ziemniaki do swojego jadłospisu.

Podsumowując pieczone w piekarniku pierogi to świetna propozycja na pyszny obiad lub danie świąteczne. Pierogi karelskie można przygotować na wiele różnych sposobów, z różnymi farszami, pokusić można się także o twaróg i owoce, podając je na słodko. Zamiast mąki żytniej możesz użyć pszennej lub zmieszać oba rodzaje.

Alergeny w pierogi karelskie

Lista alergenów dla pierogi karelskie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka żytnia typ 2000
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

Wartości odżywcze pierogi karelskie

na 100g gotowej potrawy

Pierogi karelskie to danie zawierające dużą ilość błonnika pokarmowego oraz cennych składników mineralnych. Mąka żytnia jest doskonałym źródłem witamin z grupy B. Pieczone pierogi są wyrobem nisko kalorycznym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
228.77
457.54
Białko (g)
7.50
15.01

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
30.17
60.33
Węglowodany przyswajalne (g)
21.20
42.40
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
8.96
17.93

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
9.92
19.85
Tłuszcze nasycone (g)
6.13
12.26
Tłuszcze nienasycone (g)
3.79
7.59
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.88
5.75
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.92
1.84
Cholesterol (mg)
72.24
144.47

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
87.59
175.18
Witamina B6 (mg)
0.27
0.54
Witamina B12 (µg (mcg))
0.12
0.23
Witamina C (mg)
8.92
17.83
Witamina D (µg (mcg))
0.26
0.52
Witamina E (mg)
0.60
1.19
Retinol (µg (mcg))
86.01
172.02
Tiamina (mg)
0.15
0.29
Ryboflawina (mg)
0.16
0.31
Niacyna (mg)
1.81
3.61
Foliany (µg (mcg))
31.90
63.80
Beta karoten (µg (mcg))
17.79
35.57

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
22.79
45.58
Potas (mg)
234.52
469.04
Wapń (mg)
28.81
57.61
Fosfor (mg)
213.10
426.20
Magnez (mg)
64.02
128.03
Żelazo (mg)
2.15
4.30
Cynk (mg)
1.95
3.90
Miedź (mg)
0.24
0.48
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogi karelskie 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pierogi karelskie

Koszt składników
24.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka żytnia typ 2000
400 g
2 szklanki
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 400 g
Ziemniaki późne
400 g
4 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Pietruszka
200 g
1 mała sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Masło klarowane
100 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Koszt składników
24.50