Pierogi karelskie
- Mąka żytnia typ 2000 - 2 szklanki (400 g)
- Ziemniaki późne - 4 średnie sztuki (400 g)
- Jajko (3 szt.)
- Pietruszka - 1 mała sztuka (200 g)
- Masło klarowane (100 g)
Przepis na pierogi karelskie krok po kroku
Obierz ziemniaki i pietruszkę, pokrój w mniejsze kawałki.
Umieść w garnku, wlej wodę i ugotuj.
Obierz z łupiny czosnek i przeciśnij przez praskę do ziemniaków.
Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij czosnek.
Ziemniaki i pietruszkę odcedź i przeciśnij przez praskę do ziemniaków, dodaj czosnek, posiekaną bazylię, jajko i wymieszaj dokładnie.
W misce wyrób ciasto z mąki żytniej, 200 ml wody i soli.
Ciasto podziel i roluj w wałeczki jak na kopytka, podziel na równe kawałki i rozwałkuj w okręgi.
Na każdy kawałek ciasta wyłóż farsz, pozostaw wolne brzegi, aby móc je zwinąć w charakterystyczną falbankę.
Palcami zwiń brzegi ciasta lekko dociskając je w farsz.
Tak przygotowane placki wyłóż na blaszce i piecz w nagrzanym do 255 stopni piekarniku przez 20 minut.
Więcej informacji na temat pierogi karelskie
Pierogi karelskie to tradycyjne danie kuchni skandynawskiej. Przygotowywane z żytniej mąki pieczone w piekarniku pierogi możesz przygotować na obiad lub podać na święta razem z tradycyjnymi Polskimi pierogami. Przepis na pierogi karelskie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia tego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka żytnia, ziemniaki, pietruszka, bazylia, czosnek, sól, jajko, pieprz.
Jak zrobić pierogi karelskie? Obierz ziemniaki i pietruszkę, pokrój w mniejsze kawałki. Umieść w garnku, wlej wodę i ugotuj. Obierz z łupiny czosnek i przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij czosnek. Ziemniaki i pietruszkę odcedź i przeciśnij przez praskę do ziemniaków, dodaj czosnek, posiekaną bazylię, jajko i wymieszaj dokładnie. W misce wyrób ciasto z mąki żytniej, wody i soli. Ciasto podziel i roluj w wałeczki jak na kopytka, podziel na równe kawałki i rozwałkuj w okręgi. Na każdy kawałek ciasta wyłóż farsz, pozostaw wolne brzegi, aby móc je zwinąć w charakterystyczną falbankę. Palcami zwiń brzegi ciasta, lekko dociskając je w farsz. Tak przygotowane placki wyłóż na blaszce i piecz w nagrzanym do 255 stopni piekarniku przez 20 minut.
Ziemniaki są warzywem lekkostrawnym nisko kalorycznym. Ziemniaki są cennym źródłem błonnika oraz skrobi opornej. Błonnik ma bardzo korzystny wpływ na pracę jelit. Mają wysoki indeks sytości, dzięki czemu dłużej czujemy się najedzeni. Ziemniaki zawierają dużo witaminy C, są też skarbnicą potasu, fosforu i wapnia. Witamina C jest naturalną substancją przeciwutleniającą, wspomaga naszą odporność oraz wzmacnia naczynia krwionośne. Warto włączyć więc ziemniaki do swojego jadłospisu.
Podsumowując pieczone w piekarniku pierogi to świetna propozycja na pyszny obiad lub danie świąteczne. Pierogi karelskie można przygotować na wiele różnych sposobów, z różnymi farszami, pokusić można się także o twaróg i owoce, podając je na słodko. Zamiast mąki żytniej możesz użyć pszennej lub zmieszać oba rodzaje.
Alergeny w pierogi karelskie
Lista alergenów dla pierogi karelskie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka żytnia typ 2000
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
Wartości odżywcze pierogi karelskie
Pierogi karelskie to danie zawierające dużą ilość błonnika pokarmowego oraz cennych składników mineralnych. Mąka żytnia jest doskonałym źródłem witamin z grupy B. Pieczone pierogi są wyrobem nisko kalorycznym.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.