Przepis na pierogi ha cao krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy, ocet ryżowy, imbir świeży, papryczka chilli świeża, szczypiorek, kolendra świeża, olej sezamowy, cukier
To będzie niezbędne
wałek, folia spożywcza, miska, miseczka, bambusowe sitko do gotowania na parze

Do miski wsyp mąkę oraz cukier. Dodaj szczyptę soli i całość dokładnie wymieszaj. Wlej 200 ml gorącej wody i mieszaj drewnianą łyżką. Następnie wyrabiaj, by ciasto było miękkie i elastyczne.

Ciasto owiń folią i schowaj na 30 minut do lodówki.

Do miski włóż mięso. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj pędy bambusa. Krewetki drobno posiekaj i dodaj do mięsa. Dodaj imbir, papryczkę chilli, szczypiorek i kolendrę.

Wlej olej sezamowy, sos sojowy i dokładnie całość wymieszaj, żeby powstała jednolita masa.

Ciasto przełóż na stolnicę obsypaną mąką ziemniaczaną. Rozwałkuj na placek grubości 2 mm. Z ciasta wycinaj okręgi o średnicy około 8 cm.

Każdy placuszek posmaruj olejem i wyłóż łyżeczkę farszu. Teraz uformuj sakiewkę, zbierając brzegi ciasta nad farszem.

Ułóż pierożki w koszyku do gotowania na parze. Gotuj przez około 10 minut na parze.

W miseczce przygotuj sos. Wymieszaj sos sojowy z octem ryżowym, olejem sezamowym, porem i tartym imbirem.

Gotowe pierożki podawaj z sosem.

Pierogi Ha Cao na desce przystrojonej kulkami pieprzu
Pierogi Ha Cao
Koszt przygotowania dania
85.68 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
623 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
80

Pierogi Ha Cao - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pierogach Ha Cao

Pierogi Ha Cao to smaczne orientalne danie. Można podawać je jako dodatek do tradycyjnego obiadu lub w formie przekąski. Farsz do pierożków powstaje z mięsa wieprzowego i krewetek.

Aby wykonać przepis na pierogi ha cao na początku należy przygotować ciasto na pierogi. Do jego wykonania potrzebna będzie mąka, ciepła woda, cukier i sól. Z podanych składników zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Następnie owiń je folią i odstaw do lodówki na 30 minut by dobrze się przegryzło.

W tym czasie przygotuj farsz do pierożków. Krewetki oczyść i pokrój w drobną kostkę. Szczypiorek, chilli i kolendrę posiekaj. Imbir zetrzyj na tarce. W misce wymieszaj ze sobą dokładnie mięso, krewetki, pędy bambusa, szczypiorek, kolendrę, imbir, chilli oraz sos sojowy i olej sezamowy. Farsz będzie nieco ostry, ale bardzo aromatyczny. Następnie ciasto rozwałkuj na grubość 2 mm. Z ciasta wycinaj okręgi o średnicy 8-10 cm. Wierzch posmaruj olejem i wyłóż po małej łyżeczce farszu. Całość zlepiaj na kształt sakiewki, brzegi łącząc nad farszem. Gotowe pierożki wyłóż w koszyku do gotowania na parze i gotuj przez 10 minut. Podczas gotowania warto przyrządzić orientalny sos, który nada dodatkowego smaku. W miseczce połącz olej sezamowy, sos sojowy, ocet ryżowy, starty imbir i posiekanego pora.

Tak przygotowane pierogi ha cao będą nie zwykle pyszne. Krewetkowe nadzienie z dodatkiem mięsa wieprzowego i przypraw na pewno przypadnie Wam do gustu. Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić pierogi ha cao. Ten sprawdzony przepis to świetny pomysł na danie obiadowe lub smaczną przekąskę na przykład na imprezę w klimacie orientalnym.

Krewetki są owocami morza, które mają swoich zwolenników i wrogów. Istnieje mit, że do przygotowania smacznych krewetek potrzeba równie drogich składników. W 100 g krewetek znajdziemy aż 18 g białka, więc jest to produkt wysokobiałkowy bogaty w pełnowartościowe białko. Bogate są również w witaminy z grupy B, selen, wapń, jod, cynk i żelazo. Dobrze oczyszczone krewetki są niezwykle dobre i zdrowe.

Wartości odżywcze pierogów Ha Cao

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kalorie)
283.22 kcal
623.09 kcal
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Białko
11.31 g
24.88 g
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej

Węglowodany w pierogach ha cao

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany
28.36 g
62.38 g
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
27.73 g
61.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.63 g
1.38 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, ocet ryżowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz
14.08 g
30.97 g
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
4.12 g
9.07 g
Tłuszcze nienasycone
9.95 g
21.90 g
Cholesterol
35.74 mg
78.62 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, ocet ryżowy.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pierogi ha cao

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina B6
0.20 mg
0.43 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, krewetki, ocet ryżowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.47 mg
1.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, krewetki, ocet ryżowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.20 mg
0.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, krewetki, ocet ryżowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.21 mg
7.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, krewetki, ocet ryżowy.
czytaj dalej
Foliany
44.05 µg (mcg)
96.91 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, krewetki, ocet ryżowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pierogi ha cao

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód
271.53 mg
597.37 mg
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Potas
272.11 mg
598.65 mg
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Wapń
23.28 mg
51.22 mg
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Fosfor
123.55 mg
271.81 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, ocet ryżowy.
czytaj dalej
Magnez
26.13 mg
57.48 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, ocet ryżowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.98 mg
4.36 mg
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Cynk
1.19 mg
2.62 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, ocet ryżowy.
czytaj dalej
Miedź
0.14 mg
0.32 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, ocet ryżowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów Ha Cao 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pierogach Ha Cao

Lista alergenów dla pierogów Ha Cao przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Sos sojowy
    • sos sojowy
  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krewetki
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Olej sezamowy
    • olej sezamowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • sos sojowy

W przepisie na pierogi Ha Cao nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • ocet ryżowy
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania pierogów Ha Cao

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Cukier
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Mąka ziemniaczana
50 g
2 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Mięso mielone wieprzowe
300 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Krewetki
120 g
bez skorupek
22.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
14.67
Za 120 g
Pędy bambusa
120 g
15.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 120 g
Szczypiorek
10 g
garść posiekanego
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Kolendra świeża
10 g
garść posiekanej
5.50
Za 1,0 g
Liczba opakowań 10
55.00
Za 10 g
Olej sezamowy
40 ml
2 łyżki + 3 łyżeczki do sosu
15.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 40 ml
Sos sojowy
50 ml
2 łyżki + 50 ml do sosu
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
2.33
Za 50 ml
Papryczka chili czerwona świeża
5 g
1 sztuka, posiekana
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 5 g
Imbir korzeń
20 g
2 łyżeczki startego na tarce + 1 łyżka do sosu
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 20 g
Ocet ryżowy
10 ml
Por
10 g
garść drobno posiekanego
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.13
Za 10 g
Jak oceniasz przepis na pierogi ha cao
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób