Pierogi Ha Cao
- Mąka pszenna typ 500 (300 g)
- Cukier (50 g)
- Olej rzepakowy (50 ml)
- Mąka ziemniaczana - 2 łyżki (50 g)
- Mięso mielone wieprzowe (300 g)
- Krewetki - bez skorupek (120 g)
- Pędy bambusa (120 g)
- Szczypiorek - garść posiekanego (10 g)
- Kolendra świeża - garść posiekanej (10 g)
- Olej sezamowy - 2 łyżki + 3 łyżeczki do sosu (40 ml)
- Sos sojowy - 2 łyżki + 50 ml do sosu (50 ml)
- Papryczka chili czerwona świeża - 1 sztuka, posiekana (5 g)
- Imbir korzeń - 2 łyżeczki startego na tarce + 1 łyżka do sosu (20 g)
- Ocet ryżowy (10 ml)
- Por - garść drobno posiekanego (10 g)
Przepis na pierogi ha cao krok po kroku
Do miski wsyp mąkę oraz cukier. Dodaj szczyptę soli i całość dokładnie wymieszaj. Wlej 200 ml gorącej wody i mieszaj drewnianą łyżką. Następnie wyrabiaj, by ciasto było miękkie i elastyczne.
Ciasto owiń folią i schowaj na 30 minut do lodówki.
Do miski włóż mięso. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj pędy bambusa. Krewetki drobno posiekaj i dodaj do mięsa. Dodaj imbir, papryczkę chilli, szczypiorek i kolendrę.
Wlej olej sezamowy, sos sojowy i dokładnie całość wymieszaj, żeby powstała jednolita masa.
Ciasto przełóż na stolnicę obsypaną mąką ziemniaczaną. Rozwałkuj na placek grubości 2 mm. Z ciasta wycinaj okręgi o średnicy około 8 cm.
Każdy placuszek posmaruj olejem i wyłóż łyżeczkę farszu. Teraz uformuj sakiewkę, zbierając brzegi ciasta nad farszem.
Ułóż pierożki w koszyku do gotowania na parze. Gotuj przez około 10 minut na parze.
W miseczce przygotuj sos. Wymieszaj sos sojowy z octem ryżowym, olejem sezamowym, porem i tartym imbirem.
Gotowe pierożki podawaj z sosem.
-
Żeberka
-
Pierogi ruskie
-
Kopytka
-
Bitki wołowe
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Ciasto na naleśniki
-
Tortilla
-
Zupa grzybowa
-
Łazanki
-
Kotleciki ziemniaczane
-
Kurczak z rożna
-
Kurczak curry
-
Schab ze śliwkami
-
Wątróbka drobiowa
-
Stek
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Ryż z warzywami
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Pyszne obiady
Więcej informacji na temat pierogów ha cao
Pierogi Ha Cao to smaczne orientalne danie. Można podawać je jako dodatek do tradycyjnego obiadu lub w formie przekąski. Farsz do pierożków powstaje z mięsa wieprzowego i krewetek.
Aby wykonać przepis na pierogi ha cao na początku należy przygotować ciasto na pierogi. Do jego wykonania potrzebna będzie mąka, ciepła woda, cukier i sól. Z podanych składników zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Następnie owiń je folią i odstaw do lodówki na 30 minut by dobrze się przegryzło.
W tym czasie przygotuj farsz do pierożków. Krewetki oczyść i pokrój w drobną kostkę. Szczypiorek, chilli i kolendrę posiekaj. Imbir zetrzyj na tarce. W misce wymieszaj ze sobą dokładnie mięso, krewetki, pędy bambusa, szczypiorek, kolendrę, imbir, chilli oraz sos sojowy i olej sezamowy. Farsz będzie nieco ostry, ale bardzo aromatyczny. Następnie ciasto rozwałkuj na grubość 2 mm. Z ciasta wycinaj okręgi o średnicy 8-10 cm. Wierzch posmaruj olejem i wyłóż po małej łyżeczce farszu. Całość zlepiaj na kształt sakiewki, brzegi łącząc nad farszem. Gotowe pierożki wyłóż w koszyku do gotowania na parze i gotuj przez 10 minut. Podczas gotowania warto przyrządzić orientalny sos, który nada dodatkowego smaku. W miseczce połącz olej sezamowy, sos sojowy, ocet ryżowy, starty imbir i posiekanego pora.
Tak przygotowane pierogi ha cao będą nie zwykle pyszne. Krewetkowe nadzienie z dodatkiem mięsa wieprzowego i przypraw na pewno przypadnie Wam do gustu. Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić pierogi ha cao. Ten sprawdzony przepis to świetny pomysł na danie obiadowe lub smaczną przekąskę na przykład na imprezę w klimacie orientalnym.
Krewetki są owocami morza, które mają swoich zwolenników i wrogów. Istnieje mit, że do przygotowania smacznych krewetek potrzeba równie drogich składników. W 100 g krewetek znajdziemy aż 18 g białka, więc jest to produkt wysokobiałkowy bogaty w pełnowartościowe białko. Bogate są również w witaminy z grupy B, selen, wapń, jod, cynk i żelazo. Dobrze oczyszczone krewetki są niezwykle dobre i zdrowe.
Alergeny w pierogach ha cao
Lista alergenów dla pierogów Ha Cao przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Sos sojowy
- sos sojowy
-
Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Krewetki
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Olej sezamowy
- olej sezamowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
- sos sojowy
Wartości odżywcze pierogów ha cao
W 100 g krewetek znajdziemy aż 18 g białka, więc jest to produkt wysokobiałkowy bogaty w pełnowartościowe białko. Bogate są również w witaminy z grupy B, selen, wapń, jod, cynk i żelazo.
Energia i białka
(220g)
Węglowodany
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Witaminy
(220g)
Składniki mineralne
(220g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.