Pierogi chłopskie

Opublikowano: 14.09.2021 r., 6:42 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pierogi chłopskie podane na białym talerzu.
Pierogi chłopskie
Pierogi chłopskie to doskonała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Pierogi te są doskonałym sposobem na włączenie kaszy do diety. Koniecznie zajrzyj do naszego przepisu.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 10 min
939 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Kasza jęczmienna perłowa (200 g)
  • Ser twarogowy tłusty (150 g)
  • Boczek wędzony bez kości (200 g)
  • Cebula 2 duże sztuki (200 g)
  • Masło (100 g)
  • Jajko (2 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki świeża
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, stolnica

Przepis na pierogi chłopskie krok po kroku

Kaszę ugotuj w osolonej wodzie.

Pokrój w kostkę boczek i cebulę i podsmaż na patelni bez dodatku tłuszczu.

Wystudzoną kaszę wymieszaj z twarogiem i boczkiem, dopraw solą i pieprzem oraz majerankiem dodaj natkę pietruszki.

Na stolnicy wysyp mąkę, jajka i sól oraz roztopione masło i ciepłą wodę. Zagnieć gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i daj mu odpocząć 30 minut.

Ciasto rozwałkuj cienko. Wykrawaj szklanką koła. Na każdy kawałek ciasta połóż łyżkę farszu i zlep brzegi.

W dużym garnku zagotuj 5 litrów wody z łyżką soli. Pierogi wkładaj do garnka partiami po 10-12 sztuk. Gotuj 3-5 minut. Gotowe zaczną wypływać.

Jak oceniasz przepis na pierogi chłopskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,9% osób

Więcej informacji na temat pierogów chłopskich

Pierogi chłopskie to doskonały pomysł na pyszny obiad. Pierogi chłopskie z kaszą są idealne aby przemycić kaszę niejadkom. Aromatyczne pierogi z boczkiem zaskoczą nie jednego smakosza. Przepis na pierogi chłopskie jest prosty do przygotowania dlatego nie musisz mieć doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Te dobre pierogi przygotujesz z następujących produktów spożywczych: mąka pszenna, jajka, masło, sól, pieprz, kasza jęczmienna, cebula, twaróg, majeranek i natka pietruszki.

Jak zrobić pierogi chłopskie? Najpierw przygotuj farsz. W garnku zagotuj wodę z solą i ugotuj w niej kaszę jęczmienną. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni bez tłuszczu. Obierz cebulę z łuski i pokrój w kostkę, dodaj do podsmażonego boczku i zeszklij. Wystudzoną kaszę połącz z twarogiem, boczkiem z cebulą, dopraw solą i pieprzem oraz majerankiem i natką pietruszki. Na stolnicę przesiej mąkę pszenna, dodaj jajka, roztopione masło i ciepłą wodę. Zagnieć gładkie ciasto, powinno łatwo odklejać się od dłoni. Przykryj ściereczką i daj mu odpocząć 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj cienko ciasto. Wykrawaj koła szklanką i na każdy kawałek ciasta połóż po łyżce farszu. Sklej brzegi ciasta i zawiń rogi w falbankę. Gotuj w dużej ilości wody z solą partiami po 10-12 sztuk. Podawaj z kwaśną śmietaną.

Twaróg jest źródłem wapnia oraz łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Wapń jest budulcem naszych kości oraz zapobiega powstawaniu osteoporozy. Białko jest niezbędnym składnikiem w naszej diecie. Odpowiada za budowę naszego organizmu i wytwarzanie hormonów i enzymów. Kasza dodana do pierogów jest źródłem cennego dla naszych jelit błonnika. Reguluje ich pracę oraz zapobiega zaparciom a także pomaga obniżyć stężenie cholesterolu.

Podsumowując pierogi chłopskie z kaszą to smaczne pierogi na obiad dla rodziny i znajomych. Pyszne pierogi zaskoczą wszystkich gości jako przystawka na imprezie. Boczek dodany do pierogów komponuje się perfekcyjnie z kaszą i twarogiem. Jest to wariacja na temat pierogów z ziemniakami.

Alergeny w pierogach chłopskich

Lista alergenów dla pierogów chłopskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Kasza jęczmienna perłowa
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy tłusty
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze pierogów chłopskich

na 100g gotowej potrawy

Pierogi chłopskie to pierogi zawierające duże ilości błonnika. Pierogi z mąki pszennej nie nadają się do spożycia przez osoby z celiakią. Pierogi są średniokalorycznym wyrobem ich kaloryczność zwiększa dodatek omasty.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
313.21
939.62
Białko (g)
13.27
39.81

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
37.61
112.84
Węglowodany przyswajalne (g)
35.24
105.73

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
12.28
36.85
Tłuszcze nasycone (g)
6.99
20.97
Tłuszcze nienasycone (g)
5.29
15.88

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina B6 (mg)
0.17
0.50
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.44
1.32
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.24
0.71
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.33
13.00
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
59.16
177.47
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
282.34
847.03
Potas (mg)
195.29
585.88
Wapń (mg)
58.67
176.01
Fosfor (mg)
146.42
439.27
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Magnez (mg)
29.77
89.32
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.54
7.61
Cynk (mg)
1.20
3.60
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.15
0.45
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów chłopskich 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pierogów chłopskich

Koszt składników
31.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Kasza jęczmienna perłowa
200 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Ser twarogowy tłusty
150 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 150 g
Boczek wędzony bez kości
200 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 200 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
31.50