Pierogi chłopskie
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Kasza jęczmienna perłowa (200 g)
- Ser twarogowy tłusty (150 g)
- Boczek wędzony bez kości (200 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Masło (100 g)
- Jajko (2 szt.)
Przepis na pierogi chłopskie krok po kroku
Kaszę ugotuj w osolonej wodzie.
Pokrój w kostkę boczek i cebulę i podsmaż na patelni bez dodatku tłuszczu.
Wystudzoną kaszę wymieszaj z twarogiem i boczkiem, dopraw solą i pieprzem oraz majerankiem dodaj natkę pietruszki.
Na stolnicy wysyp mąkę, jajka i sól oraz roztopione masło i ciepłą wodę. Zagnieć gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i daj mu odpocząć 30 minut.
Ciasto rozwałkuj cienko. Wykrawaj szklanką koła. Na każdy kawałek ciasta połóż łyżkę farszu i zlep brzegi.
W dużym garnku zagotuj 5 litrów wody z łyżką soli. Pierogi wkładaj do garnka partiami po 10-12 sztuk. Gotuj 3-5 minut. Gotowe zaczną wypływać.
Więcej informacji na temat pierogów chłopskich
Pierogi chłopskie to doskonały pomysł na pyszny obiad. Pierogi chłopskie z kaszą są idealne aby przemycić kaszę niejadkom. Aromatyczne pierogi z boczkiem zaskoczą nie jednego smakosza. Przepis na pierogi chłopskie jest prosty do przygotowania dlatego nie musisz mieć doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Te dobre pierogi przygotujesz z następujących produktów spożywczych: mąka pszenna, jajka, masło, sól, pieprz, kasza jęczmienna, cebula, twaróg, majeranek i natka pietruszki.
Jak zrobić pierogi chłopskie? Najpierw przygotuj farsz. W garnku zagotuj wodę z solą i ugotuj w niej kaszę jęczmienną. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni bez tłuszczu. Obierz cebulę z łuski i pokrój w kostkę, dodaj do podsmażonego boczku i zeszklij. Wystudzoną kaszę połącz z twarogiem, boczkiem z cebulą, dopraw solą i pieprzem oraz majerankiem i natką pietruszki. Na stolnicę przesiej mąkę pszenna, dodaj jajka, roztopione masło i ciepłą wodę. Zagnieć gładkie ciasto, powinno łatwo odklejać się od dłoni. Przykryj ściereczką i daj mu odpocząć 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj cienko ciasto. Wykrawaj koła szklanką i na każdy kawałek ciasta połóż po łyżce farszu. Sklej brzegi ciasta i zawiń rogi w falbankę. Gotuj w dużej ilości wody z solą partiami po 10-12 sztuk. Podawaj z kwaśną śmietaną.
Twaróg jest źródłem wapnia oraz łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Wapń jest budulcem naszych kości oraz zapobiega powstawaniu osteoporozy. Białko jest niezbędnym składnikiem w naszej diecie. Odpowiada za budowę naszego organizmu i wytwarzanie hormonów i enzymów. Kasza dodana do pierogów jest źródłem cennego dla naszych jelit błonnika. Reguluje ich pracę oraz zapobiega zaparciom a także pomaga obniżyć stężenie cholesterolu.
Podsumowując pierogi chłopskie z kaszą to smaczne pierogi na obiad dla rodziny i znajomych. Pyszne pierogi zaskoczą wszystkich gości jako przystawka na imprezie. Boczek dodany do pierogów komponuje się perfekcyjnie z kaszą i twarogiem. Jest to wariacja na temat pierogów z ziemniakami.
Alergeny w pierogach chłopskich
Lista alergenów dla pierogów chłopskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Kasza jęczmienna perłowa
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy tłusty
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze pierogów chłopskich
Pierogi chłopskie to pierogi zawierające duże ilości błonnika. Pierogi z mąki pszennej nie nadają się do spożycia przez osoby z celiakią. Pierogi są średniokalorycznym wyrobem ich kaloryczność zwiększa dodatek omasty.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.