Przepis na pierogi chińskie krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, sos sojowy, imbir świeży, szczypiorek, kolendra świeża, czosnek, sos słodki chilli
To będzie niezbędne
kuchenka, naczynie do gotowania na parze, duża miska

W misce umieść mąkę pszenną, wlej 250 ml ciepłej wody i wsyp sól, zagnieć gładkie ciasto i odstaw na 20 minut.

W misce umieść wołowinę, dodaj sos sojowy, sos słodki chilli.

Posiekaj kolendrę.

Zetrzyj na tarce imbir.

Posiekaj szczypior.

Dodaj składniki do mięsa, dopraw pieprzem, dodaj olej rzepakowy i wymieszaj.

Rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 cm.

Wycinaj szklanką koła.

Na każdym kawałku ciasta umieść farsz mięsny.

Składaj brzegi ciasta, aby utworzyć mały pakunek i zlep je dokładnie dociskając lekko.

Pierożki umieść w naczyniu do gotowania na parze.

Gotuj przez 10 minut.

Pierogi chińskie podane w specjalnym naczyniu do gotowania na parze.
Pierogi chińskie
Koszt przygotowania dania
21.40 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
903 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
72

Pierogi chińskie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pierogach chińskich

Pierogi chińskie to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Chińskie pierożki zwane także won ton będą bardzo dobrą alternatywą dla tradycyjnych pierogów z mięsem. Przepis na pierogi chińskie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je ugotować. Do zrobienia pierogów potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka pszenna, mielona wołowina, czosnek, kolendra świeża, sos sojowy, sos słodki chilli, szczypiorek, olej rzepakowy, imbir, pieprz.

Jak zrobić pierogi chińskie? W misce umieść mąkę pszenną, wlej ciepłą wodę i wsyp sól, zagnieć gładkie ciasto i odstaw na 20 minut. W misce umieść wołowinę, dodaj sos sojowy, sos słodki chilli. Posiekaj kolendrę. Zetrzyj na tarce imbir. Posiekaj szczypior. Dodaj składniki do mięsa, dopraw pieprzem, dodaj olej rzepakowy i wymieszaj. Rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 cm. Wycinaj szklanką koła. Na każdym kawałku ciasta umieść farsz mięsny. Składaj brzegi ciasta, aby utworzyć mały pakunek i zlep je dokładnie dociskając lekko. Pierożki umieść w naczyniu do gotowania na parze. Gotuj przez 10 minut.

Mięso wołowe bogate jest w łatwo przyswajalne białko zwierzęce. Zawiera także dużo żelaza, które odpowiada za transport tlenu do komórek naszego ciała. Niedobór żelaza powodować może anemię, wypadanie włosów oraz ogólnie złe samopoczucie. Białko jest makroelementem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszego ciała. Bierze udział w procesach regeneracyjnych oraz w produkcji hormonów i enzymów. Mięso wołowe jest dobrym źródłem witamin z grupy B, które potrzebne są do reakcji odpowiadających za nasz metabolizm.

Podsumowując domowe pierożki są pyszne i bardzo aromatyczne. Pierożki są dobre od razu po przygotowaniu i nie powinno się ich przechowywać w lodówce. Pierożki to sprawdzony przepis na obiad dla rodziny. Pierożki można podać także podczas spotkania ze znajomymi. Ciasto na pierogi chińskie jest identyczne jak na tradycyjne Polskie pierogi. Pierożki won ton można przygotować także z mięsem wieprzowym lub samymi warzywami.

Wartości odżywcze pierogów chińskich

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(280g)
Energia (kalorie)
322.74 kcal
903.67 kcal
Białko
15.40 g
43.12 g

Węglowodany w pierogach chińskich

Na 100g
Na porcję
(280g)
Węglowodany
32.36 g
90.60 g
Węglowodany przyswajalne
32.36 g
90.60 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(280g)
Tłuszcz
14.33 g
40.11 g
Tłuszcze nasycone
6.22 g
17.41 g
Tłuszcze nienasycone
8.11 g
22.70 g

Składniki mineralne w przepisie na pierogi chińskie

Na 100g
Na porcję
(280g)
Sód
35.56 mg
99.56 mg
Potas
198.52 mg
555.85 mg
Wapń
17.26 mg
48.33 mg
Żelazo
3.49 mg
9.77 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów chińskich 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pierogach chińskich

Lista alergenów dla pierogów chińskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

W przepisie na pierogi chińskie nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • sos słodki chilli
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania pierogów chińskich

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
600 g
3 szklanki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 600 g
Mięso mielone wołowe
700 g
11.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 2
19.25
Za 700 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek stołowych
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
32.00
Jak oceniasz przepis na pierogi chińskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95.5% osób