Pierogi chińskie

Opublikowano: 15.02.2022 r., 8:57 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pierogi chińskie podane w specjalnym naczyniu do gotowania na parze.
Pierogi chińskie
Pierogi chińskie to wspaniała propozycja na alternatywę dla tradycyjnych Polskich pierogów. Pierożki zwane także won ton są świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie na parze i Mieszanie i łączenie 20 min
903 kcal
Kcal w porcji
280 g
Wielkość porcji
72
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 3 szklanki (600 g)
  • Mięso mielone wołowe (700 g)
  • Olej rzepakowy 5 łyżek stołowych (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, sos sojowy, imbir świeży, szczypiorek, kolendra świeża, czosnek, sos słodki chilli
Sprzęt kuchenny
kuchenka, naczynie do gotowania na parze, duża miska

Przepis na pierogi chińskie krok po kroku

W misce umieść mąkę pszenną, wlej 250 ml ciepłej wody i wsyp sól, zagnieć gładkie ciasto i odstaw na 20 minut.

W misce umieść wołowinę, dodaj sos sojowy, sos słodki chilli.

Posiekaj kolendrę.

Zetrzyj na tarce imbir.

Posiekaj szczypior.

Dodaj składniki do mięsa, dopraw pieprzem, dodaj olej rzepakowy i wymieszaj.

Rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 cm.

Wycinaj szklanką koła.

Na każdym kawałku ciasta umieść farsz mięsny.

Składaj brzegi ciasta, aby utworzyć mały pakunek i zlep je dokładnie dociskając lekko.

Pierożki umieść w naczyniu do gotowania na parze.

Gotuj przez 10 minut.

Jak oceniasz przepis na pierogi chińskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 97,0% osób

Więcej informacji na temat pierogów chińskich

Pierogi chińskie to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Chińskie pierożki zwane także won ton będą bardzo dobrą alternatywą dla tradycyjnych pierogów z mięsem. Przepis na pierogi chińskie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je ugotować. Do zrobienia pierogów potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka pszenna, mielona wołowina, czosnek, kolendra świeża, sos sojowy, sos słodki chilli, szczypiorek, olej rzepakowy, imbir, pieprz.

Jak zrobić pierogi chińskie? W misce umieść mąkę pszenną, wlej ciepłą wodę i wsyp sól, zagnieć gładkie ciasto i odstaw na 20 minut. W misce umieść wołowinę, dodaj sos sojowy, sos słodki chilli. Posiekaj kolendrę. Zetrzyj na tarce imbir. Posiekaj szczypior. Dodaj składniki do mięsa, dopraw pieprzem, dodaj olej rzepakowy i wymieszaj. Rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 cm. Wycinaj szklanką koła. Na każdym kawałku ciasta umieść farsz mięsny. Składaj brzegi ciasta, aby utworzyć mały pakunek i zlep je dokładnie dociskając lekko. Pierożki umieść w naczyniu do gotowania na parze. Gotuj przez 10 minut.

Mięso wołowe bogate jest w łatwo przyswajalne białko zwierzęce. Zawiera także dużo żelaza, które odpowiada za transport tlenu do komórek naszego ciała. Niedobór żelaza powodować może anemię, wypadanie włosów oraz ogólnie złe samopoczucie. Białko jest makroelementem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszego ciała. Bierze udział w procesach regeneracyjnych oraz w produkcji hormonów i enzymów. Mięso wołowe jest dobrym źródłem witamin z grupy B, które potrzebne są do reakcji odpowiadających za nasz metabolizm.

Podsumowując domowe pierożki są pyszne i bardzo aromatyczne. Pierożki są dobre od razu po przygotowaniu i nie powinno się ich przechowywać w lodówce. Pierożki to sprawdzony przepis na obiad dla rodziny. Pierożki można podać także podczas spotkania ze znajomymi. Ciasto na pierogi chińskie jest identyczne jak na tradycyjne Polskie pierogi. Pierożki won ton można przygotować także z mięsem wieprzowym lub samymi warzywami.

Alergeny w pierogach chińskich

Lista alergenów dla pierogów chińskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

W przepisie na pierogi chińskie nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • sos słodki chilli
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze pierogów chińskich

na 100g gotowej potrawy

Pierogi chińskie to wspaniałe źródło pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Pierogi są niskokaloryczne, lecz zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnych węglowodanów. Nie powinni ich spożywać diabetycy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(280g)
Energia (kcal)
322.74
903.67
Białko (g)
15.40
43.12

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(280g)
Węglowodany (g)
32.36
90.60
Węglowodany przyswajalne (g)
32.36
90.60

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(280g)
Tłuszcz (g)
14.33
40.11
Tłuszcze nasycone (g)
6.22
17.41
Tłuszcze nienasycone (g)
8.11
22.70

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(280g)
Sód (mg)
35.56
99.56
Potas (mg)
198.52
555.85
Wapń (mg)
17.26
48.33
Żelazo (mg)
3.49
9.77
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów chińskich 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pierogów chińskich

Koszt składników
32.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
600 g
3 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 600 g
Mięso mielone wołowe
700 g
11.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
19.25
Za 700 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
32.00