Pierogi chińskie
- Mąka pszenna typ 500 - 3 szklanki (600 g)
- Mięso mielone wołowe (700 g)
- Olej rzepakowy - 5 łyżek stołowych (50 ml)
Przepis na pierogi chińskie krok po kroku
W misce umieść mąkę pszenną, wlej 250 ml ciepłej wody i wsyp sól, zagnieć gładkie ciasto i odstaw na 20 minut.
W misce umieść wołowinę, dodaj sos sojowy, sos słodki chilli.
Posiekaj kolendrę.
Zetrzyj na tarce imbir.
Posiekaj szczypior.
Dodaj składniki do mięsa, dopraw pieprzem, dodaj olej rzepakowy i wymieszaj.
Rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 cm.
Wycinaj szklanką koła.
Na każdym kawałku ciasta umieść farsz mięsny.
Składaj brzegi ciasta, aby utworzyć mały pakunek i zlep je dokładnie dociskając lekko.
Pierożki umieść w naczyniu do gotowania na parze.
Gotuj przez 10 minut.
-
Burgery
-
Kulebiaki
-
Danie z mięsa mielonego
-
Rolada z mięsa mielonego
-
Kofta
-
Cevapcici
-
Rolady z mięsem mielonym
-
Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
-
Pulpeciki w sosie pomidorowym
-
Shepherd's pie
-
Klopsy w sosie pomidorowym
-
Zupa klopsowa
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Gołąbki z kapusty pekińskiej
-
Pide
-
Naleśniki z mięsa mielonego
-
Pieczeń z mięsa mielonego
-
Farsz na pierogi z mięsem
-
Co zrobić z mięsa mielonego
Więcej informacji na temat pierogów chińskich
Pierogi chińskie to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Chińskie pierożki zwane także won ton będą bardzo dobrą alternatywą dla tradycyjnych pierogów z mięsem. Przepis na pierogi chińskie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je ugotować. Do zrobienia pierogów potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka pszenna, mielona wołowina, czosnek, kolendra świeża, sos sojowy, sos słodki chilli, szczypiorek, olej rzepakowy, imbir, pieprz.
Jak zrobić pierogi chińskie? W misce umieść mąkę pszenną, wlej ciepłą wodę i wsyp sól, zagnieć gładkie ciasto i odstaw na 20 minut. W misce umieść wołowinę, dodaj sos sojowy, sos słodki chilli. Posiekaj kolendrę. Zetrzyj na tarce imbir. Posiekaj szczypior. Dodaj składniki do mięsa, dopraw pieprzem, dodaj olej rzepakowy i wymieszaj. Rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 cm. Wycinaj szklanką koła. Na każdym kawałku ciasta umieść farsz mięsny. Składaj brzegi ciasta, aby utworzyć mały pakunek i zlep je dokładnie dociskając lekko. Pierożki umieść w naczyniu do gotowania na parze. Gotuj przez 10 minut.
Mięso wołowe bogate jest w łatwo przyswajalne białko zwierzęce. Zawiera także dużo żelaza, które odpowiada za transport tlenu do komórek naszego ciała. Niedobór żelaza powodować może anemię, wypadanie włosów oraz ogólnie złe samopoczucie. Białko jest makroelementem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszego ciała. Bierze udział w procesach regeneracyjnych oraz w produkcji hormonów i enzymów. Mięso wołowe jest dobrym źródłem witamin z grupy B, które potrzebne są do reakcji odpowiadających za nasz metabolizm.
Podsumowując domowe pierożki są pyszne i bardzo aromatyczne. Pierożki są dobre od razu po przygotowaniu i nie powinno się ich przechowywać w lodówce. Pierożki to sprawdzony przepis na obiad dla rodziny. Pierożki można podać także podczas spotkania ze znajomymi. Ciasto na pierogi chińskie jest identyczne jak na tradycyjne Polskie pierogi. Pierożki won ton można przygotować także z mięsem wieprzowym lub samymi warzywami.
Alergeny w pierogach chińskich
Lista alergenów dla pierogów chińskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
W przepisie na pierogi chińskie nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- sos słodki chilli
Wartości odżywcze pierogów chińskich
Pierogi chińskie to wspaniałe źródło pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Pierogi są niskokaloryczne, lecz zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnych węglowodanów. Nie powinni ich spożywać diabetycy.
Energia i białka
(280g)
Węglowodany
(280g)
Tłuszcze
(280g)
Składniki mineralne
(280g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.