Pierogi bezglutenowe

Opublikowano: 21.04.2022 r., 7:48 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pierogi bezglutenowe na talerzu
Pierogi bezglutenowe
Pierogi bezglutenowe to doskonały pomysł na posiłek w ciągu dnia. Są pyszne w smaku oraz łatwe w przygotowaniu. Doskonale sprawdzą się w kuchni alergika!
Przygotowanie 15 min
Mieszanie i łączenie 30 min
100 kcal
Kcal w porcji
30 g
Wielkość porcji
72
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Mąka kukurydziana (150 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (20 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
garnek, robot kuchenny, wałek, miska, łyżka cedzakowa

Przepis na pierogi bezglutenowe krok po kroku

Wszystkie składniki przekładamy do miski. Mieszamy je do momentu połączenia się w jednolitą konsystencję.

Następnie powoli dodajemy ciepłą wodę (150 ml). Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Masa na pierogi powinna być gładka i miękka.

Gotowe ciasto rozwałkowujemy na opruszonym mąką bezglutenową blacie, a następnie za pomocą szklanki wycinamy kółka, które będziemy nadziewać ulubionym farszem.

Gotowe pierogi wkładamy do wrzącej i osolonej wody. Trzymamy je w nim do momentu wypłynięcia na górę.

Jak oceniasz przepis na pierogi bezglutenowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,1% osób

Więcej informacji na temat pierogów bezglutenowych

Pyszne pierogi bezglutenowe to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Ciasto bezglutenowe nadziewane ulubionym farszem mięsnym lub wegetariańskim jest bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczny posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić pierogi bezglutenowe? Przygotowanie ich jest bardzo łatwe. Na początku wszystkie składniki przekładamy do miski. Mieszamy je do momentu połączenia się w jednolitą konsystencję. Następnie powoli dodajemy ciepłą wodę (150 ml). Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Masa na pierogi powinna być gładka i miękka. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na opruszonym mąką bezglutenową blacie, a następnie za pomocą szklanki wycinamy kółka, które będziemy nadziewać ulubionym farszem. Gotowe pierogi wkładamy do wrzącej i osolonej wody. Trzymamy je w nim do momentu wypłynięcia na górę.

Sprawdzony przepis na pierogi bezglutenowe nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki kukurydzianej, która posiada wiele wartości odżywczych. Jest to przede wszystkim produkt bezglutenowy, który idealnie sprawdzi się u osób z nietolerancją glutenu lub chorujących na celiakię. Ponadto mąką wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, a także dzięki dużej ilości błonnika poprawia wrażliwość tkanek na insulinę. Jest bogata w cynk, dzięki czemu poprawia naszą odporność oraz w luteinę, która dba o oczy. Dodatkowo mąka kukurydziana chroni DNA przed uszkodzeniem oraz wpływa pozytywnie na aktywność enzymów w organizmie człowieka.

Domowe i smaczne pierogi odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w pierogach bezglutenowych

Lista alergenów dla pierogów bezglutenowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze pierogów bezglutenowych

na 100g gotowej potrawy

Pierogi posiadają wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(30g)
Energia (kcal)
333.81
100.14
Białko (g)
7.48
2.25

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(30g)
Węglowodany (g)
58.82
17.64
Węglowodany przyswajalne (g)
55.57
16.67
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.25
0.97

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(30g)
Tłuszcz (g)
7.62
2.29
Tłuszcze nasycone (g)
2.75
0.83

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(30g)
Witamina B6 (mg)
0.19
0.06
Tiamina (mg)
0.45
0.14
Ryboflawina (mg)
0.34
0.10
Niacyna (mg)
3.99
1.20
Foliany (µg (mcg))
112.06
33.62

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(30g)
Sód (mg)
38.00
11.40
Potas (mg)
209.36
62.81
Wapń (mg)
18.68
5.60
Fosfor (mg)
119.36
35.81
Magnez (mg)
27.55
8.27
Żelazo (mg)
3.38
1.02
Cynk (mg)
0.74
0.22
Miedź (mg)
0.08
0.03
Mangan (mg)
0.13
0.04
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów bezglutenowych 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pierogów bezglutenowych

Koszt składników
34.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka kukurydziana
150 g
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 150 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
20 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Koszt składników
34.50