Pierogi bezglutenowe
- Mąka kukurydziana (150 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (20 g)
- Jajko (1 szt.)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
Przepis na pierogi bezglutenowe krok po kroku
Wszystkie składniki przekładamy do miski. Mieszamy je do momentu połączenia się w jednolitą konsystencję.
Następnie powoli dodajemy ciepłą wodę (150 ml). Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Masa na pierogi powinna być gładka i miękka.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy na opruszonym mąką bezglutenową blacie, a następnie za pomocą szklanki wycinamy kółka, które będziemy nadziewać ulubionym farszem.
Gotowe pierogi wkładamy do wrzącej i osolonej wody. Trzymamy je w nim do momentu wypłynięcia na górę.
Więcej informacji na temat pierogów bezglutenowych
Pyszne pierogi bezglutenowe to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Ciasto bezglutenowe nadziewane ulubionym farszem mięsnym lub wegetariańskim jest bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczny posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić pierogi bezglutenowe? Przygotowanie ich jest bardzo łatwe. Na początku wszystkie składniki przekładamy do miski. Mieszamy je do momentu połączenia się w jednolitą konsystencję. Następnie powoli dodajemy ciepłą wodę (150 ml). Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Masa na pierogi powinna być gładka i miękka. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na opruszonym mąką bezglutenową blacie, a następnie za pomocą szklanki wycinamy kółka, które będziemy nadziewać ulubionym farszem. Gotowe pierogi wkładamy do wrzącej i osolonej wody. Trzymamy je w nim do momentu wypłynięcia na górę.
Sprawdzony przepis na pierogi bezglutenowe nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki kukurydzianej, która posiada wiele wartości odżywczych. Jest to przede wszystkim produkt bezglutenowy, który idealnie sprawdzi się u osób z nietolerancją glutenu lub chorujących na celiakię. Ponadto mąką wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, a także dzięki dużej ilości błonnika poprawia wrażliwość tkanek na insulinę. Jest bogata w cynk, dzięki czemu poprawia naszą odporność oraz w luteinę, która dba o oczy. Dodatkowo mąka kukurydziana chroni DNA przed uszkodzeniem oraz wpływa pozytywnie na aktywność enzymów w organizmie człowieka.
Domowe i smaczne pierogi odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w pierogach bezglutenowych
Lista alergenów dla pierogów bezglutenowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze pierogów bezglutenowych
Pierogi posiadają wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(30g)
Węglowodany
(30g)
Tłuszcze
(30g)
Witaminy
(30g)
Składniki mineralne
(30g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.