Przepis na pierogi babuni krok po kroku

Składniki
  • Mąka pszenna typ 550 500 g
  • Oliwa z oliwek 55 ml
  • Ser twarogowy chudy 500 g
  • Jajko 2 szt.
  • Cukier 120 g
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, stolnica, wałek, miska, łyżka cedzakowa, szklanka

Na stolnice wysyp mąkę i dodaj szczyptę soli oraz oliwę.

Stopniowo dolewaj gorącą wodę (łącznie około 250 ml) i zagniataj ciasto.

Ciasto możesz od razu po zagnieceniu rozwałkować lub zostawić na 30 minut.

Twaróg wymieszaj z jajkami i cukrem.

Ciasto rozwałkuj i wykrój z niego kółka, przy pomocy szklanki.

Na każde kółko wykładaj porcje sera i zawijaj brzegi.

Pierogi gotuj w lekko osolonej wodzie, przez 3 minuty, od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody.

Ugotowane pierogi babuni, na okrągłym talerzu. W tle znajdują się nieugotowane pierogi.
pierogi babuni
Koszt przygotowania dania
13.00 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
329 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
86

Pierogi babuni - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pierogach babuni

Polska słynie z pierogów. Można znaleźć najróżniejsze wersje, zarówno na słodko, jak i na słono. Farsz na pierogi można przygotować na wiele sposobów, między innymi z serem na słodko, z owocami, z kapustą i grzybami, ze szpinakiem, z mięsem surowym lub gotowany, z kaszą gryczaną, jęczmienną, a także z kaszą pęczak.

Pierogi można znaleźć nie tylko w Polsce. W wielu krajach przygotowuje się z różnym farszem i w trochę odmienny sposób. W Chinach popularne są pierożki won ton, które przygotowuje się z mieloną wieprzowiną i grzybami. W Japonii jedzą gyroza, które nadziewane są mięsem z dodatkiem imbiru i czosnku. Następnie obsmaża się je i dolewa na patelnię wody, aby mogły się ugotować. Włosi robią pierożki i nazwie tortellini i ravioli, które podają zamiast makaronu. W Meksyku smażą lub pieką pierogi o nazwie empanadas, a Hiszpanie pieką duże pierogi o nazwie calzone, które przypominają pizzę złożoną na pół. Żydzi robią pierożki o nazwie kreplach, które są nadziewane wołowiną lub twarogiem i mają kształt trójkąta. Takie pierożki są smażone w głębokim tłuszczu. W Brazylii pierogi coxina przypominają nóżkę kurczaka. Ciasto robione jest z jajek, mąki i bulionu drobiowego, a nadziane są mięsem z kurczaka i kremowym serkiem. Następnie są panierowane i smażone w głębokim tłuszczu. Grecy robią pierogi, o nazwie tiropitakia, z ciasta filo, z serem, najczęściej fetą i doprawione ziołami, które są pieczone. Na Ukrainie oraz w Rosji są pielmieni, z nadzieniem z surowego mięsa. Jak widzisz, pierogi są przygotowywane, na różne sposoby, na całym świecie.

Powyżej znajdziesz przepis na najlepsze pierogi babuni, które są takie jak te, które robiła moja babcia, gdy byłam dzieckiem. Ich przygotowanie jest łatwe i szybkie, a pierogi wychodzą z delikatne i są bardzo dobre na obiad. Ten sprawdzony przepis na ciasto na pierogi przygotujesz, wykorzystując tylko podstawowe 3 składniki, które z pewnością masz w kuchni. Farsz przygotujesz natomiast z kolejnych 3 składników. Przepis na pierogi babuni jest dosyć szybki i zajmie Ci około 40 minut, zależnie od tego, jak szybko lepisz pierogi ;). Takie pyszne pierogi to świetny pomysł na posiłek, szczególnie w towarzystwie owoców. Dokładne wskazówki jak zrobić pierogi babuni, które są naprawdę smaczne, znajdziesz powyżej.

Wartości odżywcze pierogów babuni

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (129g)
Energia (kalorie)
255.29 kcal
329.33 kcal

Węglowodany w pierogach babuni

Na 100g
Na porcję (129g)
Węglowodany
38.75 g
49.98 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
38.75 g
49.98 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (129g)
Tłuszcz
6.16 g
7.95 g
Tłuszcze nasycone
1.99 g
2.56 g

Witaminy w przepisie na pierogi babuni

Na 100g
Na porcję (129g)
Ryboflawina
0.28 mg
0.36 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pierogi babuni

Na 100g
Na porcję (129g)
Sód
171.48 mg
221.21 mg
Potas
94.92 mg
122.45 mg
Wapń
36.06 mg
46.52 mg
Żelazo
2.39 mg
3.09 mg
Cynk
0.67 mg
0.87 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.12 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów babuni 86
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pierogach babuni

Lista alergenów dla pierogów babuni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy chudy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania pierogów babuni

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Oliwa z oliwek
55 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.20
Za 55 ml
Ser twarogowy chudy
500 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 500 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
120 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Liczba porcji:
Razem
38.50
Łączny koszt
13.00
Jak oceniasz przepis na pierogi babuni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób