Przepis na pierogi azjatyckie krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy, papryka ostra
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

W misce umieść przesianą mąkę pszenną, wlej 240 ml ciepłej wody i dodaj sól, zagnieć gładkie ciasto.

Odstaw na 30 minut.

Obierz marchew i pietruszkę, pokrój w słupki.

Obierz cebulę i posiekaj w drobną kostkę.

Poszatkuj kapustę pekińską.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj kapustę i wlej wodę, duś przez 5 minut.

Dodaj marchew i pietruszkę, podduś jeszcze przez 5 minut.

Na koniec dodaj groszek, kiełki fasoli mung, dopraw sosem sojowym, solą, papryka ostrą i pieprzem.

Ciasto rozwałkuj cienko i szklanką wykrawaj ciasto.

Na środek każdego pierożka wyłóż farsz i zlep brzegi.

Nadaj pierożkom kształt harmonijki, lekko zlepiając ciasto palcami.

W garnku zagotuj wodę z solą i gotuj pierożki, aż wypłyną na wierzch.

Pierogi azjatyckie podane na czarnej deseczce. Obok nich leżą pałeczki.
Pierogi azjatyckie
Koszt przygotowania dania
13.24 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
459 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
70

Pierogi azjatyckie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pierogach azjatyckich

Pierogi azjatyckie to bardzo dobry pomysł na pyszne pierogi pochodzące z Azji. Pierożki nazywają się Gyoza i przygotowywane są z ciasta pszennego. Ciasto na pierogi azjatyckie niewiele różnią się od ciasta na Polskie pierogi. Przepis na pierogi azjatyckie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia pierogów potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka pszenna, marchew, cebula, pietruszka, groszek zielony, kapusta pekińska, kukurydza, kiełki fasoli mung, sos sojowy, sól, pieprz, papryka ostra, olej rzepakowy.

Jak zrobić pierogi azjatyckie? W misce umieść przesianą mąkę pszenną, wlej ciepłą wodę i dodaj sól, zagnieć gładkie ciasto. Odstaw na 30 minut. Obierz marchew i pietruszkę, pokrój w słupki. Obierz cebulę i posiekaj w drobną kostkę. Poszatkuj kapustę pekińską. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj kapustę i wlej wodę, duś przez 5 minut. Dodaj marchew i pietruszkę, podduś jeszcze przez 5 minut. Na koniec dodaj groszek, kiełki fasoli mung, dopraw sosem sojowym, solą, papryka ostrą i pieprzem. Ciasto rozwałkuj cienko i szklanką wykrawaj ciasto. Na środek każdego pierożka wyłóż farsz i zlep brzegi. Nadaj pierożkom kształt harmonijki, lekko zlepiając ciasto palcami. W garnku zagotuj wodę z solą i gotuj pierożki, aż wypłyną na wierzch. Pierożki możesz podsmażyć na patelni na rozgrzanym maśle klarowanym lub oleju.

Kapusta pekińska jest warzywem zawierającym duże ilości błonnika pokarmowego. Jest także źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych takich jak: witamina C, witamina B9, czyli kwas foliowy, żelazo, a także siarkę i potas. Witamina C znana jako źródło naturalnego przeciwutleniacza ma właściwości przeciwnowotworowe, a także wzmacniające odporność.

Podsumowując farsz na pierogi azjatyckie, możesz przygotować także z dodatkiem mięsa z kurczaka lub cienko krojoną wołowiną. Pyszne pierożki są dobre także podczas spotkania ze znajomymi. Pierożki możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Warzywa dodane do pierogów powinny być jędrne i chrupiące. Prosty przepis na pierogi przygotujesz bez większego problemu.

Wartości odżywcze pierogów azjatyckich

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kalorie)
199.80 kcal
459.54 kcal
Białko
4.81 g
11.06 g

Węglowodany w pierogach azjatyckich

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany
24.85 g
57.16 g
Węglowodany przyswajalne
23.15 g
53.24 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.70 g
3.92 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz
9.27 g
21.32 g
Tłuszcze nasycone
1.11 g
2.55 g
Tłuszcze nienasycone
8.16 g
18.77 g
Tłuszcze jednonasycone
5.76 g
13.24 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.40 g
5.53 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pierogi azjatyckie

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina B6
0.11 mg
0.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.30 mg
0.69 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.16 mg
0.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.19 mg
5.04 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
66.46 µg (mcg)
152.86 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pierogi azjatyckie

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód
25.94 mg
59.66 mg
Potas
203.00 mg
466.90 mg
Wapń
36.95 mg
84.98 mg
Fosfor
62.81 mg
144.46 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
21.14 mg
48.62 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.83 mg
4.21 mg
Cynk
0.51 mg
1.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów azjatyckich 70
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pierogach azjatyckich

Lista alergenów dla pierogów azjatyckich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Cena przygotowania pierogów azjatyckich

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
600 g
3 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 600 g
Marchewka
400 g
4 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 g
Pietruszka
200 g
1 średnia sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Kapusta pekińska
400 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 400 g
Groszek zielony
140 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.24
Za 140 g
Fasola mung kiełki
60 g
3.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Olej rzepakowy
200 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 ml
Koszt składników
36.00
Jak oceniasz przepis na pierogi azjatyckie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób