Pierogi azjatyckie

Opublikowano: 02.02.2022 r., 8:49 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pierogi azjatyckie podane na czarnej deseczce. Obok nich leżą pałeczki.
Pierogi azjatyckie
Pierogi azjatyckie to doskonała propozycja na pyszny obiad. Azjatyckie pierożki z warzywami świetnie zastąpią tradycyjne pierogi z mięsem. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
459 kcal
Kcal w porcji
230 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 3 szklanki (600 g)
  • Marchewka 4 małe sztuki (400 g)
  • Pietruszka 1 średnia sztuka (200 g)
  • Cebula 3 duże sztuki (300 g)
  • Kapusta pekińska (400 g)
  • Groszek zielony (140 g)
  • Fasola mung kiełki (60 g)
  • Olej rzepakowy (200 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na pierogi azjatyckie krok po kroku

W misce umieść przesianą mąkę pszenną, wlej 240 ml ciepłej wody i dodaj sól, zagnieć gładkie ciasto.

Odstaw na 30 minut.

Obierz marchew i pietruszkę, pokrój w słupki.

Obierz cebulę i posiekaj w drobną kostkę.

Poszatkuj kapustę pekińską.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj kapustę i wlej wodę, duś przez 5 minut.

Dodaj marchew i pietruszkę, podduś jeszcze przez 5 minut.

Na koniec dodaj groszek, kiełki fasoli mung, dopraw sosem sojowym, solą, papryka ostrą i pieprzem.

Ciasto rozwałkuj cienko i szklanką wykrawaj ciasto.

Na środek każdego pierożka wyłóż farsz i zlep brzegi.

Nadaj pierożkom kształt harmonijki, lekko zlepiając ciasto palcami.

W garnku zagotuj wodę z solą i gotuj pierożki, aż wypłyną na wierzch.

Jak oceniasz przepis na pierogi azjatyckie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,1% osób

Więcej informacji na temat pierogów azjatyckich

Pierogi azjatyckie to bardzo dobry pomysł na pyszne pierogi pochodzące z Azji. Pierożki nazywają się Gyoza i przygotowywane są z ciasta pszennego. Ciasto na pierogi azjatyckie niewiele różnią się od ciasta na Polskie pierogi. Przepis na pierogi azjatyckie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia pierogów potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka pszenna, marchew, cebula, pietruszka, groszek zielony, kapusta pekińska, kukurydza, kiełki fasoli mung, sos sojowy, sól, pieprz, papryka ostra, olej rzepakowy.

Jak zrobić pierogi azjatyckie? W misce umieść przesianą mąkę pszenną, wlej ciepłą wodę i dodaj sól, zagnieć gładkie ciasto. Odstaw na 30 minut. Obierz marchew i pietruszkę, pokrój w słupki. Obierz cebulę i posiekaj w drobną kostkę. Poszatkuj kapustę pekińską. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj kapustę i wlej wodę, duś przez 5 minut. Dodaj marchew i pietruszkę, podduś jeszcze przez 5 minut. Na koniec dodaj groszek, kiełki fasoli mung, dopraw sosem sojowym, solą, papryka ostrą i pieprzem. Ciasto rozwałkuj cienko i szklanką wykrawaj ciasto. Na środek każdego pierożka wyłóż farsz i zlep brzegi. Nadaj pierożkom kształt harmonijki, lekko zlepiając ciasto palcami. W garnku zagotuj wodę z solą i gotuj pierożki, aż wypłyną na wierzch. Pierożki możesz podsmażyć na patelni na rozgrzanym maśle klarowanym lub oleju.

Kapusta pekińska jest warzywem zawierającym duże ilości błonnika pokarmowego. Jest także źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych takich jak: witamina C, witamina B9, czyli kwas foliowy, żelazo, a także siarkę i potas. Witamina C znana jako źródło naturalnego przeciwutleniacza ma właściwości przeciwnowotworowe, a także wzmacniające odporność.

Podsumowując farsz na pierogi azjatyckie, możesz przygotować także z dodatkiem mięsa z kurczaka lub cienko krojoną wołowiną. Pyszne pierożki są dobre także podczas spotkania ze znajomymi. Pierożki możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Warzywa dodane do pierogów powinny być jędrne i chrupiące. Prosty przepis na pierogi przygotujesz bez większego problemu.

Alergeny w pierogach azjatyckich

Lista alergenów dla pierogów azjatyckich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze pierogów azjatyckich

na 100g gotowej potrawy

Pierogi azjatyckie to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Pierogi są niskokaloryczne i zawierają dużo składników mineralnych. Pierożki są przygotowywane na bazie mąki z dodatkiem glutenu, więc nie powinny ich spożywać osoby chorujące na celiakię.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kcal)
199.80
459.54
Białko (g)
4.81
11.06

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany (g)
24.85
57.16
Węglowodany przyswajalne (g)
23.15
53.24
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.70
3.92
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz (g)
9.27
21.32
Tłuszcze nasycone (g)
1.11
2.55
Tłuszcze nienasycone (g)
8.16
18.77
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.76
13.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.40
5.53
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina B6 (mg)
0.11
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.30
0.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.19
5.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
66.46
152.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód (mg)
25.94
59.66
Potas (mg)
203.00
466.90
Wapń (mg)
36.95
84.98
Fosfor (mg)
62.81
144.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.14
48.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.83
4.21
Cynk (mg)
0.51
1.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów azjatyckich 70
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pierogów azjatyckich

Koszt składników
36.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
600 g
3 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 600 g
Marchewka
400 g
4 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 g
Pietruszka
200 g
1 średnia sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Kapusta pekińska
400 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 400 g
Groszek zielony
140 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.24
Za 140 g
Fasola mung kiełki
60 g
3.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Olej rzepakowy
200 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 ml
Koszt składników
36.00