Pierogi azjatyckie
- Mąka pszenna typ 500 - 3 szklanki (600 g)
- Marchewka - 4 małe sztuki (400 g)
- Pietruszka - 1 średnia sztuka (200 g)
- Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
- Kapusta pekińska (400 g)
- Groszek zielony (140 g)
- Fasola mung kiełki (60 g)
- Olej rzepakowy (200 ml)
Przepis na pierogi azjatyckie krok po kroku
W misce umieść przesianą mąkę pszenną, wlej 240 ml ciepłej wody i dodaj sól, zagnieć gładkie ciasto.
Odstaw na 30 minut.
Obierz marchew i pietruszkę, pokrój w słupki.
Obierz cebulę i posiekaj w drobną kostkę.
Poszatkuj kapustę pekińską.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Dodaj kapustę i wlej wodę, duś przez 5 minut.
Dodaj marchew i pietruszkę, podduś jeszcze przez 5 minut.
Na koniec dodaj groszek, kiełki fasoli mung, dopraw sosem sojowym, solą, papryka ostrą i pieprzem.
Ciasto rozwałkuj cienko i szklanką wykrawaj ciasto.
Na środek każdego pierożka wyłóż farsz i zlep brzegi.
Nadaj pierożkom kształt harmonijki, lekko zlepiając ciasto palcami.
W garnku zagotuj wodę z solą i gotuj pierożki, aż wypłyną na wierzch.
Więcej informacji na temat pierogów azjatyckich
Pierogi azjatyckie to bardzo dobry pomysł na pyszne pierogi pochodzące z Azji. Pierożki nazywają się Gyoza i przygotowywane są z ciasta pszennego. Ciasto na pierogi azjatyckie niewiele różnią się od ciasta na Polskie pierogi. Przepis na pierogi azjatyckie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia pierogów potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka pszenna, marchew, cebula, pietruszka, groszek zielony, kapusta pekińska, kukurydza, kiełki fasoli mung, sos sojowy, sól, pieprz, papryka ostra, olej rzepakowy.
Jak zrobić pierogi azjatyckie? W misce umieść przesianą mąkę pszenną, wlej ciepłą wodę i dodaj sól, zagnieć gładkie ciasto. Odstaw na 30 minut. Obierz marchew i pietruszkę, pokrój w słupki. Obierz cebulę i posiekaj w drobną kostkę. Poszatkuj kapustę pekińską. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj kapustę i wlej wodę, duś przez 5 minut. Dodaj marchew i pietruszkę, podduś jeszcze przez 5 minut. Na koniec dodaj groszek, kiełki fasoli mung, dopraw sosem sojowym, solą, papryka ostrą i pieprzem. Ciasto rozwałkuj cienko i szklanką wykrawaj ciasto. Na środek każdego pierożka wyłóż farsz i zlep brzegi. Nadaj pierożkom kształt harmonijki, lekko zlepiając ciasto palcami. W garnku zagotuj wodę z solą i gotuj pierożki, aż wypłyną na wierzch. Pierożki możesz podsmażyć na patelni na rozgrzanym maśle klarowanym lub oleju.
Kapusta pekińska jest warzywem zawierającym duże ilości błonnika pokarmowego. Jest także źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych takich jak: witamina C, witamina B9, czyli kwas foliowy, żelazo, a także siarkę i potas. Witamina C znana jako źródło naturalnego przeciwutleniacza ma właściwości przeciwnowotworowe, a także wzmacniające odporność.
Podsumowując farsz na pierogi azjatyckie, możesz przygotować także z dodatkiem mięsa z kurczaka lub cienko krojoną wołowiną. Pyszne pierożki są dobre także podczas spotkania ze znajomymi. Pierożki możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Warzywa dodane do pierogów powinny być jędrne i chrupiące. Prosty przepis na pierogi przygotujesz bez większego problemu.
Alergeny w pierogach azjatyckich
Lista alergenów dla pierogów azjatyckich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
Wartości odżywcze pierogów azjatyckich
Pierogi azjatyckie to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Pierogi są niskokaloryczne i zawierają dużo składników mineralnych. Pierożki są przygotowywane na bazie mąki z dodatkiem glutenu, więc nie powinny ich spożywać osoby chorujące na celiakię.
Energia i białka
(230g)
Węglowodany
(230g)
Tłuszcze
(230g)
Witaminy
(230g)
Składniki mineralne
(230g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.