Przepis na pieróg calzone krok po kroku
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 450 g
- Oliwa z oliwek 20 ml 2 łyżki
- Drożdże suche 7 g
- Cukier 3 g 1/2 łyżeczki
- Sól 5 g 1 łyżeczka
- Passata pomidorowa 250 g
- Cebula 100 g
- Piersi kurczaka bez skóry 600 g
- Ser Mozzarella 250 g
Do miski wsyp suszone drożdże. Następnie wsyp cukier i wlej szklankę ciepłej wody (ok. 38 st. C). Dodaj oliwę.
Wsyp mąkę oraz łyżeczkę soli. Wszystko razem wymieszaj i zagnieć ciasto.
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrastania.
W tym czasie kurczaka oczyść i pokrój w kostkę. Dopraw przyprawami: solą, słodką papryką, ziołami prowansalskimi, bazylią i oregano. Odstaw mięso na 15 minut by się zamarynowało.
Cebulę pokrój w drobną kostkę i wrzuć na patelnię z rozgrzaną łyżką oliwy. Podsmaż, aż zmięknie i wlej passatę. Dopraw do smaku solą, słodką papryką, ziołami prowansalskimi, bazylią i oregano. Dokładnie wymieszaj i gotuj około 15 minut, aż smaki się przegryzą.
Kurczaka podsmaż na patelni grillowej. Mozzarellę zetrzyj na tarce.
Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części. Każdą z nich rozpłaszcz i rozciągnij w okrągły placek.
Placek z wierzchu posmaruj sosem pomidorowym. Na połowę placka z sosem wyłóż podsmażonego kurczaka i mozzarellę. Złóż na pół zakrywając farsz wolną połową placka. Brzegi zwiń i zlep dokładnie.
To samo zrób z pozostałymi trzema częściami ciasta.
Z wierzchu każdy pieróg posmaruj oliwą.
Piecz przez 25 minut w 200 st. C.
-
Pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka
-
Pad thai z kurczakiem
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Pieczona pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka z piekarnika
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Nuggetsy z piekarnika
-
Kotlety z piersi kurczaka
-
Makaron po chińsku
-
Kurczak po toskańsku
-
Kurczak na ryżu
-
Quritto
-
Pierożki wonton z kurczakiem
-
Strogonow z kurczaka
-
Leczo z kurczakiem
-
Terrina
-
Filet z kurczaka

(liczba kalorii)
Pieróg Calzone - cechy przepisu
Więcej o pierogu Calzone
Pieróg Calzone to idealne połączenie pieroga i pizzy w jednym. To pyszne danie kuchni włoskiej koniecznie musicie spróbować.
Pizza jest daniem wywodzącym się z Włoch. Jest płaskim plackiem z ciasta drożdżowego z sosem pomidorowym i serem, najczęściej mozzarellą. Jako danie najbardziej popularne na całym świecie występuje z wieloma różnymi dodatkami. Do Polski przywędrowała już w XVI w., według legend, wraz z królową Boną. Od tego momentu smaczna pizza stała się tak rozpoznawalna, że nie ma już chyba osoby, która nie wiedziałaby, czym jest to pyszne danie.
Pieróg Calzone to danie, które pojawiło się niedaleko Neapolu. Tutaj właśnie powstał pomysł na zamknięcie dodatków do pizzy w środku ciasta. To powoduje, że smak jest podobny do klasycznej pizzy, ale kształt i wygląd tego dania może mocno zaskoczyć. Dobra pizza pieróg- bo tak można to określić to pyszne danie, które szybko przygotujesz w piekarniku. Koniecznie poznaj nasz prosty przepis.
Ciasto na pieróg calzone wykonasz ponownie jak tradycyjne ciasto na pizzę. Potrzebna będzie mąka, oliwa, drożdże, cukier i sól. Całość najpierw miesza się z wodą, a następnie dokładnie wyrabia na elastyczne ciasto. Teraz powinno ono wyrastać przez godzinę, by drożdże dobrze wykonały swoją pracę. Dolewając wodę do suchych składników, pilnujcie by nie była zbyt gorąca- to sparzy drożdże, które nie będą odpowiednio pracować. Zimna woda nie uruchomi za to procesu fermentacji.
Podczas wyrastania ciasta przygotujcie składniki: sos pomidorowy z passaty, cebuli i przypraw, mięso z kurczaka i mozzarellę. Gdy ciasto wyrośnie, przełóż je na blat i podziel na 4 części. Każdą część delikatnie palcami rozciągnij na okrągły placek. Wierzch posmaruj sosem pomidorowym. Na połowie wyłóż kurczaka i mozzarellę i zakryj drugą połową placka. Zlep brzegi. Gotowy pieróg Calzone piecz w piekarniku.
W tych kilku krokach wiecie już jak zrobić pieróg Calzone. Ten sprawdzony przepis, że na Waszym stole pojawi się pyszna i pachnąca pizza pieróg.
Wartości odżywcze pieroga Calzone
Energia i białka
(420g)
Węglowodany w pierogu calzone
(420g)
Tłuszcze
(420g)
Witaminy w przepisie na pieróg calzone
(420g)
Składniki mineralne w przepisie na pieróg calzone
(420g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w pierogu Calzone
Lista alergenów dla pieroga Calzone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella