Pierniki wegańskie

Opublikowano: 28.04.2022 r., 20:07 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
pierniki wegańskie
Pierniki wegańskie
Eliminujesz ze swojej diety produkty pochodzenia zwierzęcego, ale chcesz przygotować pierniki na Święta? Nic straconego, poznaj mój przepis na wegańskie pierniki.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 10 min
35 kcal
Kcal w porcji
10 g
Wielkość porcji
100
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 20 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 1 szklanka (250 g)
  • Cukier puder 1/2 szklanki (125 g)
  • Kakao 16% (proszek) 1 łyżka (10 g)
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (5 g)
  • Olej rzepakowy 1/4 szklanki (60 ml)
  • Napój sojowy (mleko sojowe) 1/2 szklanki (125 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blacha do pieczenia 20x25 cm, miska

Przepis na pierniki wegańskie krok po kroku

Mąkę wsyp do miski, dodaj kakao, proszek do pieczenia i cukier puder.

Następnie wlej mleko i olej, wymieszaj za pomocą rózgi i wyrób elastyczne ciasto.

Rozwałkuj ciasto na stolnicy z odrobiną mąki i wytnij pierniczki za pomocą foremek.

Przełóż na blaszkę do pieczenia i upiecz w piecu przez 10 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na pierniki wegańskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,2% osób

Więcej informacji na temat pierników wegańskich

Unikasz produktów pochodzenia zwierzęcego, na które składają się jaja, mleko krowie, a są one jednymi z głównych składników wielu dań i ciast? Nic straconego dzisiaj przedstawię Ci przepis na wegańskie pierniczki, które sprawdzą się nie tylko na Święta, ale też jako słodka przekąska. Do ich przygotowania będą potrzebne Ci takie składniki jak: mąka, cukier puder, kakao, proszek do pieczenia i dowolny napój roślinny. Przy jego wyborze koniecznie zwróć uwagę na skład, nie powinien on zawierać dużych ilości cukru.

W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osoba cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa. Wtedy pierniki będą dodatkowo bezglutenowe. Skoro mąka wybrana przejdźmy do napoju roślinnego, użyłam go celowo, ponieważ idealnie sprawdza się do wypieków w wersji wegańskiej. Pierniki wegańskie z jego wykorzystaniem będą pyszne.

Tak naprawdę mleko możesz zamienić na dowolny napój roślinny, nie ma znaczenia czy będzie on migdałowy, sojowy, czy ryżowy. To zależy już tylko od Twoich preferencji żywieniowych. Jeśli nie chcesz używać ani mleka, ani napoju roślinnego przygotuj pierniki na wodzie. Wszystkie składniki wystarczy po prostu dokładnie wymieszać, tak aby masa ciasta nie miała grudek i była jednolita.

Zatem, jak zrobić wegańskie pierniki?

Wszystkie suche składniki wsyp do miski i wymieszaj, następnie dodaj napój roślinny i olej. Połącz składniki, wyrabiając ciasto w rękach, a następnie uformuj kulę. Rozwałkuj ciasto na stolnicy z dodatkiem mąki i wytnij pierniczki za pomocą foremek. Tak przygotowane ciasteczka przełóż na blaszkę do pieczenia i upiecz w piekarniku przez 10 - 15 minut w 180 st. C. Po tym czasie zdecydowanie będą dobre. Może to będą Twoje może świąteczne pierniki? Skoro już znasz przepis, koniecznie przygotuj moje wegańskie ciastka korzenne.

Alergeny w piernikach wegańskich

Lista alergenów dla pierników wegańskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Napój sojowy (mleko sojowe)

Wartości odżywcze pierników wegańskich

na 100g gotowej potrawy

Pierniczki możesz podawać z domowym lukrem lub innymi dodatkami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(10g)
Energia (kcal)
350.68
35.07
Białko (g)
7.17
0.72

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(10g)
Węglowodany (g)
55.71
5.57
Węglowodany przyswajalne (g)
55.05
5.50

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(10g)
Tłuszcz (g)
11.74
1.17
Tłuszcze nasycone (g)
1.69
0.17
Tłuszcze nienasycone (g)
10.05
1.01

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(10g)
Sód (mg)
8.10
0.81
Potas (mg)
169.98
17.00
Brak danych dla: napój sojowy (mleko sojowe).
czytaj dalej
Wapń (mg)
48.37
4.84
Żelazo (mg)
3.69
0.37
Szacunkowy indeks glikemiczny pierników wegańskich 100
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pierników wegańskich

Koszt składników
26.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Cukier puder
125 g
1/2 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 125 g
Kakao 16% (proszek)
10 g
1 łyżka
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Olej rzepakowy
60 ml
1/4 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Napój sojowy (mleko sojowe)
125 ml
1/2 szklanki
9.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.12
Za 125 ml
Koszt składników
26.60