Przepis na pierniki korzenne krok po kroku

Składniki dla 50 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon, przyprawa korzenna do piernika
To będzie niezbędne
piekarnik, stolnica, wałek, miska, foremki do ciastek

Masło pokrój w mniejsze kostki i zmiksuj z cukrem pudrem na puszystą masę. Pod koniec miksowania dodaj jajko i ucieraj jeszcze chwilę.

Dodaj miód, przyprawkę korzenną i cynamon. Zmiksuj ciasto.

Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Ucieraj ciasto dalej do momentu połączenia się wszystkich składników.

Ciasto odstaw na około 60 minut do lodówki żeby się schłodziło.

Schłodzone ciasto podziel na dwie części. Jedną rozwałkuj, a drugą odstaw do lodówki.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Z rozwałkowanego ciasta foremkami wytnij ciastka. Piecz je około 10 minut lub na złoty kolor.

Z pozostałego ciasta również uformuj ciasteczka.

Pierniki korzenne na święta
Pierniki korzenne
Koszt przygotowania dania
6.98 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
43 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
81

Pierniki korzenne - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o piernikach korzennych

Pierniki korzenne to doskonały pomysł na ciasteczka świąteczne z miodem, które idealnie sprawdzą się na Święta Bożego Narodzenia. Ciasto na pierniki jest proste w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nią poradzić. Połączenie kruchego ciasta z przyprawami oraz miodem sprawdzi się idealnie przy wigilijnym stole. Smak pierniczków możesz wzbogacić o cynamon, przyprawę korzenną i miód zawarty w przepisie lub wedle uznania.

Jak zrobić pierniki korzenne? Na początek należy masło pokroić na mniejsze kostki i zmiksować je z cukrem pudrem, aż do momentu uzyskania gładkiej masy. Na koniec należy dodać jajko i ucierać ciasto jeszcze przez chwilę. Do gotowej masy dodajemy miód, cynamon, przyprawę korzenną i ponownie miksujemy ciasto. Ostatnim krokiem jest dodanie mąki połączonej z proszkiem do pieczenia. Po dodaniu wszystkich składników ucieramy ciasto jeszcze przez chwilę, a następnie odstawiamy je na około 60 minut do lodówki. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie porcje, z czego jedną odstawiamy ponownie do lodówki, ponieważ chłodne ciasto się nie lepi i łatwiej je rozwałkować. W między czasie należy rozgrzać piekarnik na 180 stopni. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, a następnie specjalnymi foremkami wycinamy kruche ciasteczka. Pieczemy je w piekarniku przez około 10 minut lub do momentu uzyskania przez nich złotego koloru. Z reszty ciasta powtarzamy opisane czynności.

Przepis na pierniki korzenne to doskonały pomysł na słodycze, które sprawdzą się na święta. Ciasteczka w swoim składzie zawierają miód, który zawiera wiele drogocennych właściwości w swoim składzie. Wpływa on przede wszystkim na prawidłową pracę serce, układu nerwowego, mózgu, a także przyśpiesza gojenie ran. Jest również doskonałym antybiotykiem, dlatego bardzo często polecany jest przy przeziębieniach. Miód to również bogactwo ważnych witamin i składników odżywczych, czyli potas, fosfor, żelazo, wapń oraz witaminy z grupy B, A i C. W składzie jest obecna acetylocholina, która odpowiada za regulację pracy serca. Miód zalecany jest przy długim wysiłku fizycznym, przewlekłych chorób lub przy niedoborach składników odżywczych. Zalecany jest dla każdej grupy wiekowej.

Pierniki korzenne idealnie sprawdzą się jako prosty i słodki dodatek na święta. Ten przepis to pomysł dobre ciasto, które trzeba koniecznie spróbować. Ciasteczka na pewno będą Ci smakować, ponieważ kompozycja smaków da pyszne połączenie, którym będzie zachwycał się każdy. Idealnie komponują się z lukrem.

Wartości odżywcze pierników korzennych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(10g)
Energia (kalorie)
432.88 kcal
43.29 kcal
Białko
4.92 g
0.49 g

Węglowodany w piernikach korzennych

Na 100g
Na porcję
(10g)
Węglowodany
54.42 g
5.44 g
Węglowodany przyswajalne
53.67 g
5.37 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.75 g
0.08 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(10g)
Tłuszcz
22.10 g
2.21 g
Tłuszcze nasycone
14.60 g
1.46 g
Tłuszcze nienasycone
7.50 g
0.75 g
Tłuszcze jednonasycone
6.39 g
0.64 g
Tłuszcze wielonasycone
1.12 g
0.11 g
Cholesterol
90.26 mg
9.03 mg

Witaminy w przepisie na pierniki korzenne

Na 100g
Na porcję
(10g)
Witamina A
190.75 µg (mcg)
19.08 µg (mcg)
Witamina B6
0.03 mg
0.00 mg
Witamina B12
0.13 µg (mcg)
0.01 µg (mcg)
Witamina C
0.06 mg
0.01 mg
Witamina D
0.19 µg (mcg)
0.02 µg (mcg)
Witamina E
0.70 mg
0.07 mg
Retinol
187.41 µg (mcg)
18.74 µg (mcg)
Tiamina
0.39 mg
0.04 mg
Ryboflawina
0.24 mg
0.02 mg
Niacyna
2.93 mg
0.29 mg
Foliany
85.68 µg (mcg)
8.57 µg (mcg)
Beta karoten
40.58 µg (mcg)
4.06 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pierniki korzenne

Na 100g
Na porcję
(10g)
Sód
18.18 mg
1.82 mg
Potas
135.86 mg
13.59 mg
Wapń
47.53 mg
4.75 mg
Fosfor
108.42 mg
10.84 mg
Magnez
8.78 mg
0.88 mg
Żelazo
3.39 mg
0.34 mg
Cynk
0.43 mg
0.04 mg
Miedź
0.08 mg
0.01 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pierników korzennych 81
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w piernikach korzennych

Lista alergenów dla pierników korzennych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia

Cena przygotowania pierników korzennych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
150 g
3/4 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Cukier puder
100 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Miód
25 g
2 łyżeczki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 25 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Koszt składników
30.90
Jak oceniasz przepis na pierniki korzenne
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób