Pierniki korzenne
- Masło - 3/4 kostki (150 g)
- Cukier puder (100 g)
- Jajko (1 szt.)
- Miód - 2 łyżeczki (25 g)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (250 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
Przepis na pierniki korzenne krok po kroku
Masło pokrój w mniejsze kostki i zmiksuj z cukrem pudrem na puszystą masę. Pod koniec miksowania dodaj jajko i ucieraj jeszcze chwilę.
Dodaj miód, przyprawkę korzenną i cynamon. Zmiksuj ciasto.
Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Ucieraj ciasto dalej do momentu połączenia się wszystkich składników.
Ciasto odstaw na około 60 minut do lodówki żeby się schłodziło.
Schłodzone ciasto podziel na dwie części. Jedną rozwałkuj, a drugą odstaw do lodówki.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Z rozwałkowanego ciasta foremkami wytnij ciastka. Piecz je około 10 minut lub na złoty kolor.
Z pozostałego ciasta również uformuj ciasteczka.
-
Pierniki
-
Pierniczki świąteczne
-
Pierniki świąteczne
-
Ciasteczka korzenne
-
Piernik staropolski
-
Ciasto na pierniki
-
Pierniki dojrzewające
-
Miękkie pierniczki
-
Pierniczki alpejskie
-
Pierniczki miękkie
-
Szybkie pierniczki
-
Pierniki bezglutenowe
-
Pierniki z Thermomixu
-
Pierniki na choinkę
-
Pierniczki bezglutenowe
-
Pierniczki korzenne
-
Pierniczki miękkie i pulchniutkie
-
Piernik z herbatą
-
Pierniczki
Więcej informacji na temat pierników korzennych
Pierniki korzenne to doskonały pomysł na ciasteczka świąteczne z miodem, które idealnie sprawdzą się na Święta Bożego Narodzenia. Ciasto na pierniki jest proste w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nią poradzić. Połączenie kruchego ciasta z przyprawami oraz miodem sprawdzi się idealnie przy wigilijnym stole. Smak pierniczków możesz wzbogacić o cynamon, przyprawę korzenną i miód zawarty w przepisie lub wedle uznania.
Jak zrobić pierniki korzenne? Na początek należy masło pokroić na mniejsze kostki i zmiksować je z cukrem pudrem, aż do momentu uzyskania gładkiej masy. Na koniec należy dodać jajko i ucierać ciasto jeszcze przez chwilę. Do gotowej masy dodajemy miód, cynamon, przyprawę korzenną i ponownie miksujemy ciasto. Ostatnim krokiem jest dodanie mąki połączonej z proszkiem do pieczenia. Po dodaniu wszystkich składników ucieramy ciasto jeszcze przez chwilę, a następnie odstawiamy je na około 60 minut do lodówki. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie porcje, z czego jedną odstawiamy ponownie do lodówki, ponieważ chłodne ciasto się nie lepi i łatwiej je rozwałkować. W między czasie należy rozgrzać piekarnik na 180 stopni. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, a następnie specjalnymi foremkami wycinamy kruche ciasteczka. Pieczemy je w piekarniku przez około 10 minut lub do momentu uzyskania przez nich złotego koloru. Z reszty ciasta powtarzamy opisane czynności.
Przepis na pierniki korzenne to doskonały pomysł na słodycze, które sprawdzą się na święta. Ciasteczka w swoim składzie zawierają miód, który zawiera wiele drogocennych właściwości w swoim składzie. Wpływa on przede wszystkim na prawidłową pracę serce, układu nerwowego, mózgu, a także przyśpiesza gojenie ran. Jest również doskonałym antybiotykiem, dlatego bardzo często polecany jest przy przeziębieniach. Miód to również bogactwo ważnych witamin i składników odżywczych, czyli potas, fosfor, żelazo, wapń oraz witaminy z grupy B, A i C. W składzie jest obecna acetylocholina, która odpowiada za regulację pracy serca. Miód zalecany jest przy długim wysiłku fizycznym, przewlekłych chorób lub przy niedoborach składników odżywczych. Zalecany jest dla każdej grupy wiekowej.
Pierniki korzenne idealnie sprawdzą się jako prosty i słodki dodatek na święta. Ten przepis to pomysł dobre ciasto, które trzeba koniecznie spróbować. Ciasteczka na pewno będą Ci smakować, ponieważ kompozycja smaków da pyszne połączenie, którym będzie zachwycał się każdy. Idealnie komponują się z lukrem.
Alergeny w piernikach korzennych
Lista alergenów dla pierników korzennych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze pierników korzennych
Energia i białka
(10g)
Węglowodany
(10g)
Tłuszcze
(10g)
Witaminy
(10g)
Składniki mineralne
(10g)
-
masło,
cukier,
jajka,
miód,
mąka pszenna,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.