Pierniki bezglutenowe
- Mąka gryczana (100 g)
- Mąka ryżowa (100 g)
- Mąka kukurydziana (100 g)
- Miód (100 g)
- Cukier (100 g)
- Proszek do pieczenia - (bezglutenowy) (20 g)
- Masło (60 g)
- Jajko (2 szt.)
- Kakao 16% (proszek) (10 g)
Przepis na pierniki bezglutenowe krok po kroku
Miód, masło i cukier podgrzej.
Trzy rodzaje mąki, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną, kakao, jajka oraz zimną masę miodową zagnieć w jednolite ciasto.
Piekarnik nagrzej do 190 stopni.
Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawaj pierniczki. W razie potrzeby podsypuj mąką ryżową.
Pierniczki piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ok 10 minut.
Upieczone pierniczki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
-
Pierniki
-
Pierniczki świąteczne
-
Pierniki świąteczne
-
Ciasteczka korzenne
-
Piernik staropolski
-
Ciasto na pierniki
-
Pierniki dojrzewające
-
Miękkie pierniczki
-
Pierniczki alpejskie
-
Pierniczki miękkie
-
Szybkie pierniczki
-
Pierniki z Thermomixu
-
Pierniki na choinkę
-
Pierniczki bezglutenowe
-
Pierniczki korzenne
-
Pierniczki miękkie i pulchniutkie
-
Piernik z herbatą
-
Polewa na pierniczki
-
Pierniczki
Więcej informacji na temat pierników bezglutenowych
Pyszne pierniki bezglutenowe to doskonała propozycja na słodką przekąskę dla osób na diecie bezglutenowej. Pierniczki przygotujesz z trzech rodzajów mąki bezglutenowej. Składniki, których potrzebujesz do przygotowania korzennych ciasteczek to: mąka gryczana, mąka ryżowa, mąka kukurydziana, miód, cukier, masło, przyprawa korzenna do piernika, proszek do pieczenia i jajka. Przepis na pierniki bezglutenowe jest prosty.
Jak zrobić pierniczki bezglutenowe? Do rondelka włóż miód, cukier i masło. Podgrzej do połączenia składników. Mąkę gryczaną, ryżową, kukurydzianą, jajka, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną, kakao oraz zimną masę z miodem i masłem zagnieć w ciasto o gładkiej strukturze. W miarę potrzeby podsypuj mąką ryżową. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Ciasto na pierniczki rozwałkuj na grubość około 5 milimetrów. Wykrawaj pierniczki foremkami, nadając im różne kształty. Piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez około 10 minut. Gotowe wystudź i przełóż do dużego słoika. Pierniczki są początkowo chrupiące, jeśli chcesz aby zmiękły przechowuj je w wilgotnym miejscu bez przykrycia.
Mąka gryczana jest mąką produkowaną z gryki, ma niski indeks glikemiczny, nie zawiera glutenu, świetnie nadaje się jako zamiennik mąki pszennej u osób z nietolerancją glutenu oraz chorujących na cukrzycę. Z mąki gryczanej wytwarza się makarony, chleb i ciasta. Mąka ma specyficzny posmak. Jest bogatym źródłem białka, zawiera dużo błonnika, który korzystnie wpływa na perystaltykę jelit oraz zapobiega zaparciom. Gryka jest cennym źródłem aminokwasów egzogennych i witamin z grupy B dla osób na dietach wegetariańskich.
Podsumowując dobre bezglutenowe pierniczki świąteczne są łatwe w przygotowaniu. Jeśli masz nietolerancję glutenu lub ma ją ktoś w gronie twoich znajomych przygotuj je jako alternatywę dla wyrobów z zawartością glutenu. Pierniczki świetnie smakują maczane w herbacie. Możesz je także wykorzystać jako bazę do stworzenia bezglutenowych deserów z twarogu lub serka mascarpone lub dodać do jogurtu naturalnego wraz ze świeżymi owocami.
Alergeny w piernikach bezglutenowych
Lista alergenów dla pierników bezglutenowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze pierników bezglutenowych
Pierniczki bezglutenowe to wspaniały pomysł na słodkie ciasteczka dla osób, które nie mogą spożywać glutenu. Sklepowe wypieki wytwarzane są z mąki zawierającej gluten. Zamień cukier na ksylitol a pierniczki będą miały o połowę mniej kalorii.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.