Pierniki bezglutenowe

Opublikowano: 26.08.2021 r., 8:11 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bezglutenowe pierniki na blacie
Pierniki bezglutenowe
Pierniki bezglutenowe to doskonała propozycja dla osób z celiakią lub nietolerancją glutenu. Koniecznie upiecz je, jeśli w gronie rodziny lub przyjaciół masz kogoś na diecie bez glutenu.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 20 min
340 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
63
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Mąka gryczana (100 g)
  • Mąka ryżowa (100 g)
  • Mąka kukurydziana (100 g)
  • Miód (100 g)
  • Cukier (100 g)
  • Proszek do pieczenia - (bezglutenowy) (20 g)
  • Masło (60 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Kakao 16% (proszek) (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
przyprawa korzenna do piernika
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek

Przepis na pierniki bezglutenowe krok po kroku

Miód, masło i cukier podgrzej.

Trzy rodzaje mąki, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną, kakao, jajka oraz zimną masę miodową zagnieć w jednolite ciasto.

Piekarnik nagrzej do 190 stopni.

Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawaj pierniczki. W razie potrzeby podsypuj mąką ryżową.

Pierniczki piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ok 10 minut.

Upieczone pierniczki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.

Jak oceniasz przepis na pierniki bezglutenowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,4% osób

Więcej informacji na temat pierników bezglutenowych

Pyszne pierniki bezglutenowe to doskonała propozycja na słodką przekąskę dla osób na diecie bezglutenowej. Pierniczki przygotujesz z trzech rodzajów mąki bezglutenowej. Składniki, których potrzebujesz do przygotowania korzennych ciasteczek to: mąka gryczana, mąka ryżowa, mąka kukurydziana, miód, cukier, masło, przyprawa korzenna do piernika, proszek do pieczenia i jajka. Przepis na pierniki bezglutenowe jest prosty.

Jak zrobić pierniczki bezglutenowe? Do rondelka włóż miód, cukier i masło. Podgrzej do połączenia składników. Mąkę gryczaną, ryżową, kukurydzianą, jajka, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną, kakao oraz zimną masę z miodem i masłem zagnieć w ciasto o gładkiej strukturze. W miarę potrzeby podsypuj mąką ryżową. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Ciasto na pierniczki rozwałkuj na grubość około 5 milimetrów. Wykrawaj pierniczki foremkami, nadając im różne kształty. Piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez około 10 minut. Gotowe wystudź i przełóż do dużego słoika. Pierniczki są początkowo chrupiące, jeśli chcesz aby zmiękły przechowuj je w wilgotnym miejscu bez przykrycia.

Mąka gryczana jest mąką produkowaną z gryki, ma niski indeks glikemiczny, nie zawiera glutenu, świetnie nadaje się jako zamiennik mąki pszennej u osób z nietolerancją glutenu oraz chorujących na cukrzycę. Z mąki gryczanej wytwarza się makarony, chleb i ciasta. Mąka ma specyficzny posmak. Jest bogatym źródłem białka, zawiera dużo błonnika, który korzystnie wpływa na perystaltykę jelit oraz zapobiega zaparciom. Gryka jest cennym źródłem aminokwasów egzogennych i witamin z grupy B dla osób na dietach wegetariańskich.

Podsumowując dobre bezglutenowe pierniczki świąteczne są łatwe w przygotowaniu. Jeśli masz nietolerancję glutenu lub ma ją ktoś w gronie twoich znajomych przygotuj je jako alternatywę dla wyrobów z zawartością glutenu. Pierniczki świetnie smakują maczane w herbacie. Możesz je także wykorzystać jako bazę do stworzenia bezglutenowych deserów z twarogu lub serka mascarpone lub dodać do jogurtu naturalnego wraz ze świeżymi owocami.

Alergeny w piernikach bezglutenowych

Lista alergenów dla pierników bezglutenowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze pierników bezglutenowych

na 100g gotowej potrawy

Pierniczki bezglutenowe to wspaniały pomysł na słodkie ciasteczka dla osób, które nie mogą spożywać glutenu. Sklepowe wypieki wytwarzane są z mąki zawierającej gluten. Zamień cukier na ksylitol a pierniczki będą miały o połowę mniej kalorii.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
340.53
340.53
Białko (g)
5.91
5.91

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
61.36
61.36
Węglowodany przyswajalne (g)
58.35
58.35
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.01
3.01

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
9.59
9.59
Tłuszcze nasycone (g)
5.99
5.99
Tłuszcze nienasycone (g)
3.60
3.60
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.85
2.85
Brak danych dla: mąka kukurydziana, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.76
0.76
Brak danych dla: mąka kukurydziana, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
76.89
76.89
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
83.77
83.77
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.21
0.21
Witamina B12 (µg (mcg))
0.15
0.15
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.25
0.25
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.31
0.31
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.41
0.41
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
82.66
82.66
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.18
0.18
Ryboflawina (mg)
0.17
0.17
Niacyna (mg)
2.13
2.13
Foliany (µg (mcg))
42.04
42.04
Beta karoten (µg (mcg))
13.54
13.54
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
28.41
28.41
Potas (mg)
455.66
455.66
Wapń (mg)
144.74
144.74
Fosfor (mg)
315.77
315.77
Magnez (mg)
55.46
55.46
Żelazo (mg)
2.04
2.04
Cynk (mg)
1.01
1.01
Miedź (mg)
0.18
0.18
Szacunkowy indeks glikemiczny pierników bezglutenowych 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pierników bezglutenowych

Koszt składników
54.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka gryczana
100 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Mąka ryżowa
100 g
7.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 g
Mąka kukurydziana
100 g
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 100 g
Miód
100 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
4.29
Za 100 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Proszek do pieczenia
20 g
(bezglutenowy)
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Masło
60 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 60 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Kakao 16% (proszek)
10 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 g
Koszt składników
54.60