Pierniki
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (260 g)
- Miód - 1 łyżka (25 g)
- Cukier - pół szklanki (100 g)
- Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki (8 g)
- Masło (50 g)
- Jajko (1 szt.)
- Mleko 2% - 4 łyżki (60 ml)
Przepis na pierniki krok po kroku
Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do dużej miski i dodaj miód. Wymieszaj wszystko razem. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Wsyp cukier i przyprawę do piernika. Wbij jajko.
Mleko podgrzej w rondelku lub mikrofali. Dodawaj małymi porcjami do miski z pozostałymi składnikami i wyrabiaj ciasto rękami.
Ciasto podziel na dwie części. Każdą część porządnie wywałkuj na cienki placek.
Wytnij z ciasta za pomocą foremek ciasteczka.
Blachę pokryj papierem do pieczenia i ułóż na niej ciasteczka.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
-
Pierniczki świąteczne
-
Pierniki świąteczne
-
Ciasteczka korzenne
-
Piernik staropolski
-
Ciasto na pierniki
-
Pierniki dojrzewające
-
Miękkie pierniczki
-
Pierniczki alpejskie
-
Pierniczki miękkie
-
Szybkie pierniczki
-
Pierniki bezglutenowe
-
Pierniki z Thermomixu
-
Pierniki na choinkę
-
Pierniczki bezglutenowe
-
Pierniczki miękkie i pulchniutkie
-
Pierniczki korzenne
-
Piernik z herbatą
-
Polewa na pierniczki
-
Pierniczki
Więcej informacji na temat pierników
Pierniki to ciastka które kojarzą się zwykle z okresem świątecznym. Cudownie pachną i smakują korzennymi przyprawami. Stanowią niezbędny element każdego wigilijnego stołu ze względu na swój smak. Przypadną do gustu wszystkim miłośnikom słodkości, zwłaszcza tych z cynamonem. Te ciastka są tak kruche i pyszne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Najlepiej smakują posypane cukrem pudrem, a także z czekoladową polewą. Jednak warto udekorować je lukrem i stworzyć na nich piękne wzory, dzięki czemu będą wspaniałą dekoracją świątecznego stołu.
Przepis na pierniki jest niezwykle prosty. Można je przygotować już w kilka chwil. Najlepiej jednak zrobić je na kilka dni wcześniej, by zdążyły odpowiednio zmięknąć i przejść wspaniałym korzennym aromatem. Poradzi sobie z nimi nawet początkujący cukiernik, a także dzieci. Warto poprosić najmłodszych domowników o pomoc przy wykonywaniu ciastek, gdyż są naprawdę nieskomplikowane, a wspólne przygotowywanie potraw może przynieść wiele radości i wiele nauczyć.
Ciasto na pierniki powinno wyjść jakością i strukturą zbliżone do ciasta kruchego. Można do niego dodać kakao, by było bardzo ciemne, jeżeli chce się osiągnąć bardziej dekoracyjny wygląd. Warto obchodzić się z nim delikatnie, gdyż jest dość kruche. Dla większej elastyczności warto je długo wyrabiać.
Te świąteczne ciastka wychodzą naprawdę pyszne. Odpowiednio słodkie i korzenne. Są chrupiące, kruche, a po dłuższym oczekiwaniu stają się wspaniale miękkie.
Z tego przepisu dowiesz się ile się piecze pierniczki idealne, a także jak wyrobić odpowiednie ciasto, które w efekcie końcowym zaskoczy wszystkich domowników i gości. Te pierniczki są tak pyszne, że bardzo szybko znikają z blaszki, dlatego warto jest zrobić większą porcję.
Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić domowe pierniki, które będą niesamowicie pyszne i aromatyczne, to ten przepis będzie idealną inspiracją. Dzięki tej recepturze upieczesz pierniczki chrupiące i pełne smaku, idealne na święta, ale również na co dzień. Są zrobione z podstawowych składników, dlatego są niezwykle tanie. Będą idealnym pomysłem na boże narodzenie.
Alergeny w piernikach
Lista alergenów dla pierników przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze pierników
Te ciastka mają wysoki indeks glikemiczny i dużo cukru, dobrze by nie były zbyt częstym wyborem.
Energia i białka
(55g)
Węglowodany
(55g)
Tłuszcze
(55g)
Witaminy
(55g)
Składniki mineralne
(55g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.