Piernik z marmoladą
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Miód (50 g)
- Jajko (4 szt.)
- Kakao 16% (proszek) - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
- Marmolada (200 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Śmietana 12% (140 g)
- Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
Przepis na piernik z marmoladą krok po kroku
Na początek masło rozpuść z miodem w rondlu.
Na stolnicy umieść mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz cukier i wymieszaj.
Do przestudzonego miodu z masłem dodaj jajka i śmietanę kwaśną, wymieszaj dokładnie.
Dodaj mokre składniki do suchych i zagnieć jednolite ciasto.
Ciasto podsyp mąką i rozwałkuj placek na grubość 3 milimetrów, wycinaj pożądane kształty.
Marmoladę nakładaj na środek pierniczka.
Przykryj całość drugą warstwą ciasta i zlep brzegi.
Najlepsze kształty pierniczków do nadziewania to serduszka lub ciasteczka okrągłe.
Pierniczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w nagrzanym do 175 st. C przez 10 minut.
-
Domek z piernika
-
Piernik staropolski
-
Piernik dojrzewający
-
Piernik z powidłami
-
Ciasto piernikowe
-
Piernik Thermomix
-
Piernik pomidorowy
-
Tort piernikowy
-
Piernik przekładany
-
Chatka z piernika
-
Piernik z pomidorów
-
Piernik z jabłkami
-
Piernik z herbatą
-
Piernik alpejski
-
Piernik z dżemem
-
Szybki piernik na oleju
-
Piernik z powidłami śliwkowymi
-
Piernik długo dojrzewający
-
Piernik świąteczny
Więcej informacji na temat piernika z marmoladą
Piernik z marmoladą to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Pierniczki z dodatkiem konfitury lub marmolady są miękkie i dobre do spożycia od razu. Ciasto na pierniki z nadzieniem nie musi dojrzewać. Przepis na piernik z marmoladą jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do przygotowania pierniczków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, miód, przyprawa do piernika, jajka, kakao, marmolada, masło, śmietana kwaśna, proszek do pieczenia.
Jak zrobić piernik z marmoladą? Na początek masło rozpuść z miodem w rondlu. Składniki mają się tylko rozpuścić, nie należy ich zagotować. Na stolnicy umieść mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz cukier i wymieszaj. Do przestudzonego miodu z masłem dodaj jajka i śmietanę kwaśną, wymieszaj dokładnie. Dodaj mokre składniki do suchych i zagnieć jednolite ciasto. Ciasto podsyp mąką i rozwałkuj placek na grubość 3 milimetrów, wycinaj pożądane przez Ciebie kształty. Marmoladę nakładaj na środek pierniczka. Przykryj całość drugą warstwą ciasta i zlep brzegi. Najlepsze kształty pierniczków do nadziewania to serduszka lub ciasteczka okrągłe. Pierniczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 175 stopni przez 10 minut. Wystudź na kratce. Pierniczki możesz udekorować lukrem lub czekoladą. Lukier przygotuj ze szklanki cukru pudru wymieszanego z około 20-30 ml soku pomarańczowego, natomiast czekoladę rozpuść w rondlu z 30 ml śmietany kremówki.
Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo.
Podsumowując pyszne pierniczki z marmoladą to najlepszy pomysł na deser. Piernik świąteczny jest bardzo smaczny. Domowe wypieki nie zawierają konserwantów. Piernik jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Pyszny piernik doskonale sprawdzi się do kawy lub herbaty. Piernik jest dobry do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka dni.
Alergeny w pierniku z marmoladą
Lista alergenów dla piernika z marmoladą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 12%
Wartości odżywcze piernika z marmoladą
Piernik z marmoladą to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość cukru i węglowodanów prostych. Podnoszą one gwałtownie poziom glukozy we krwi. Nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
Energia i białka
(145g)
Węglowodany
(145g)
Tłuszcze
(145g)
Witaminy
(145g)
Składniki mineralne
(145g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.