Piernik z marmoladą

Opublikowano: 25.04.2022 r., 23:33 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Piernik z marmoladą i cynamonem
Piernik z marmoladą
Pierniki z marmoladą to wspinała propozycja na pyszny dodatek do kawy i herbaty. Pierniczki z nadzieniem to tak zwane pierniczki alpejskie. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 20 min
484 kcal
Kcal w porcji
145 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
  • Cukier - 1 szklanka (200 g)
  • Miód (50 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Kakao 16% (proszek) - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
  • Marmolada (200 g)
  • Masło - 1 kostka (200 g)
  • Śmietana 12% (140 g)
  • Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
przyprawa do piernika
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na piernik z marmoladą krok po kroku

Na początek masło rozpuść z miodem w rondlu.

Na stolnicy umieść mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz cukier i wymieszaj.

Do przestudzonego miodu z masłem dodaj jajka i śmietanę kwaśną, wymieszaj dokładnie.

Dodaj mokre składniki do suchych i zagnieć jednolite ciasto.

Ciasto podsyp mąką i rozwałkuj placek na grubość 3 milimetrów, wycinaj pożądane kształty.

Marmoladę nakładaj na środek pierniczka.

Przykryj całość drugą warstwą ciasta i zlep brzegi.

Najlepsze kształty pierniczków do nadziewania to serduszka lub ciasteczka okrągłe.

Pierniczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w nagrzanym do 175 st. C przez 10 minut.

Jak oceniasz przepis na piernik z marmoladą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,7% osób

Więcej informacji na temat piernika z marmoladą

Piernik z marmoladą to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Pierniczki z dodatkiem konfitury lub marmolady są miękkie i dobre do spożycia od razu. Ciasto na pierniki z nadzieniem nie musi dojrzewać. Przepis na piernik z marmoladą jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do przygotowania pierniczków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, miód, przyprawa do piernika, jajka, kakao, marmolada, masło, śmietana kwaśna, proszek do pieczenia.

Jak zrobić piernik z marmoladą? Na początek masło rozpuść z miodem w rondlu. Składniki mają się tylko rozpuścić, nie należy ich zagotować. Na stolnicy umieść mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz cukier i wymieszaj. Do przestudzonego miodu z masłem dodaj jajka i śmietanę kwaśną, wymieszaj dokładnie. Dodaj mokre składniki do suchych i zagnieć jednolite ciasto. Ciasto podsyp mąką i rozwałkuj placek na grubość 3 milimetrów, wycinaj pożądane przez Ciebie kształty. Marmoladę nakładaj na środek pierniczka. Przykryj całość drugą warstwą ciasta i zlep brzegi. Najlepsze kształty pierniczków do nadziewania to serduszka lub ciasteczka okrągłe. Pierniczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 175 stopni przez 10 minut. Wystudź na kratce. Pierniczki możesz udekorować lukrem lub czekoladą. Lukier przygotuj ze szklanki cukru pudru wymieszanego z około 20-30 ml soku pomarańczowego, natomiast czekoladę rozpuść w rondlu z 30 ml śmietany kremówki.

Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo.

Podsumowując pyszne pierniczki z marmoladą to najlepszy pomysł na deser. Piernik świąteczny jest bardzo smaczny. Domowe wypieki nie zawierają konserwantów. Piernik jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Pyszny piernik doskonale sprawdzi się do kawy lub herbaty. Piernik jest dobry do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka dni.

Alergeny w pierniku z marmoladą

Lista alergenów dla piernika z marmoladą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 12%

Wartości odżywcze piernika z marmoladą

na 100g gotowej potrawy

Piernik z marmoladą to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość cukru i węglowodanów prostych. Podnoszą one gwałtownie poziom glukozy we krwi. Nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(145g)
Energia (kcal)
334.22
484.61
Białko (g)
6.85
9.93

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(145g)
Węglowodany (g)
48.76
70.69
Węglowodany przyswajalne (g)
47.47
68.83
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.29
1.87
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(145g)
Tłuszcz (g)
14.33
20.78
Tłuszcze nasycone (g)
9.43
13.68
Tłuszcze nienasycone (g)
4.90
7.10
Cholesterol (mg)
87.66
127.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(145g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.09
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.59
0.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.27
0.39
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.31
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.87
2.72
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
50.30
72.93
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(145g)
Sód (mg)
33.45
48.51
Potas (mg)
268.14
388.80
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Wapń (mg)
93.24
135.20
Fosfor (mg)
190.66
276.46
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Magnez (mg)
30.87
44.76
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.37
3.44
Cynk (mg)
0.79
1.14
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.20
0.29
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny piernika z marmoladą 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania piernika z marmoladą

Koszt składników
43.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Miód
50 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 50 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Marmolada
200 g
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
3.21
Za 200 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Śmietana 12%
140 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.54
Za 140 g
Proszek do pieczenia
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Koszt składników
43.80